AKP iddianamesi dağıtıldı

AKP iddianamesi dağıtıldı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın Ak Parti hakkında açtığı kapatma davasında süreç bugün başladı

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Ali Feyyaz Paksüt, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davanın iddianamesinin Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtıldığını, konuyla ilgili raportörün görevlendirilmek üzere olduğunu bildirdi.

Paksüt, Anayasa Mahkemesi'nin önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan dava sürecinin resmen başladığını belirtti.

İddianamenin üyelere dağıtıldığını bildiren Paksüt, konuyla ilgili raportörün görevlendirilmek üzere olduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesi, daha sonra iddianameyle ilgili ön incelemeyi yapacak, herhangi bir eksiklik tespit edilmez ve ''iddianamenin kabulüne'' karar verilirse ön savunmasını yapması için iddianame AK Parti'ye gönderilecek.

AK Parti yasal olarak 1 ay içinde ön savunmasını verecek. Ön savunmanın Anayasa Mahkemesi'ne verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü bildirecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın esas hakkındaki görüşü AK Parti'ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, AK Parti yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar.

Bu sürecin ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı AK Parti ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılması için nitelikli çoğunluğun yani 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesinin 8'ini 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer atadı. Başkan Haşim Kılıç ve kıdemli üye Sacit Adalı'yı 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Fulya Kantarcıoğlu'nu ise 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel atadı.

AKP kapatma davasında eğer Anayasa Mahkemesi'nden kapatma kararı çıkarsa, Gül siyaseten yasaklı olacak ama cumhurbaşkanlığına engel bir durum söz konusu olmayacak.

Anayasa'nın 69'uncu maddesi, "5 yıl süreyle yasaklanan kişi başka bir partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi, denetçisi olamaz" diyor.

Gül, cumhurbaşkanı seçildiğinde siyasi kimliğinden zaten arındığı için, yasaklı bile olsa, cumhurbaşkanlığını sürdürebilecek. Ama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekilliği düşerse, başbakanlığı da düşmüş olacak.

Mahkeme yasak koyar ama milletvekilliğine dokunmazsa, Erdoğan bir partiye üye olamayacak ama bağımsız olarak milletvekilliği yapabilecek, isterse bağımsız başbakan da olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.