Zam şampiyonu " mercimek"

Zam şampiyonu " mercimek"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayı market fiyatlarında zam şampiyonunun kırmızı mercimek olduğunu açıkladı.

TZOB, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla yaş meyve ve sebze fiyatlarıyla birlikte önem arz eden çeşitli gıda ve ürünlerin fiyat endeksini açıkladı.

Ürünlerin üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının fiyat artışlarında önemli oranlarda etkili olduğunun görüldüğünü belirten Bayraktar, "Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkına baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 272'lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 170'lere, baklagillerde yüzde 331'lere, pirinçte yüzde 497'lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 231'lere kadar çıkmıştır. Görüldüğü üzere üretici ve market fiyatları arasındaki makas, daha önceki açıklamalarımızda da ifade ettiğimiz gibi çok yüksektir" dedi.

Et ve yumurtanın da fiyatı arttı

Ankara, İstanbul, Mersin ve İzmir illerinden derlenen fiyatlara göre Nisan ayında perakende seviyesinde artış görülürken, bazı ürünlerde de azalma meydana geldiğini kaydeden Bayraktar, "Bu dönemde kırmızı mercimek başta olmak üzere baklagillerde, hayvansal ürünlerde ve bazı sebzelerde artışlar görüldü. Kırmızı mercimekte yüzde 24.3, yeşil mercimekte yüzde 8.5, kuru fasulyede yüzde 3.3, nohutta yüzde 3.1 artış gözlendi. Hayvansal ürünlere bakıldığında et fiyatı yüzde 3.1, yumurta fiyatı yüzde 2.8 arttı.

En ucuzlayan sebze "sivri biber"

Sebzelerden domateste yüzde 22.5, havuçta ise yüzde 22.4'lük bir artış meydana geldi. Kuru kayısı ve kuru incirde fiyat değişimi gözlenmezken, en önemli düşüş sivri biber, yeşil fasulye ve çilekte gerçekleşti.

Nisan ayında da fiyat artışlarının devam ettiği ürün grubunun baklagillerde gerçekleştiğini ve baklagillerde üretici fiyatında bir değişim gözlenmezken, market fiyatlarında bu denli artışın olmasının fiyatlardaki yükselmenin üreticilerden kaynaklanmadığının göstergesi olduğuna işaret eden Bayraktar, "Baklagillerin fiyat artışında her ne kadar üretimdeki azalmanın etkisi olsa da, gıda fiyatlarında yaşanan tartışma baklagilleri etkilemiş ve fiyatlar daha da artmıştır. Geçen aya göre salatalıkta yüzde 24.4, patlıcanda yüzde 32.7, çilekte yüzde 45.5, yeşil fasulyede yüzde 50.1, sivri biberde yüzde 58.6 fiyat düşüşü görüldü.

Havuçun fiyatı yüzde 10 arttı

Nisan ayı içinde havaların ısınması ile birlikte hasat edilen ürün miktarındaki artışa bağlı olarak bazı yaş meyve ve sebzede fiyatlarda düşüşün meydana geldiğini kaydeden Bayraktar, ancak baklagil, pirinç gibi stoklanabilen ürünlerde fiyat artışları görüldüğünü belirtti.

Üretici fiyatlarında bakliyat, pirinç, et, kuru kayısı ve kuru incir gibi ürünlerde bu dönemde bir fiyat değişimi olmadığını ifade eden Bayraktar, "Havuç, domates, kuru üzüm ve yumurtada üretici fiyatında artış görüldü. Havuçta görülen yüzde 10'luk fiyat artışı rekoltenin az ve sezon sonu olmasından kaynaklanırken, domatesteki yüzde 9'luk fiyat artışı talep artışından ve ihracattan, kuru üzüm fiyatındaki artış ise sezon sonu olmasından kaynaklandı.

Üretici fiyatlarında düşüş görülen ürünlere baktığımızda yüzde 61.8'lik oranla en fazla düşüş çilekte gerçekleşti. Diğer fiyat düşüşü görülen ürünlerden birinin de süt olduğunu belirten Bayraktar, "Sütte üretici fiyatı geçen aya göre yüzde 14.5 azaldı. Süt fiyatındaki düşüşte sanayicilerin, süt talebinin yetersiz olduğunu ve stoklarının dolu olduğunu söylemesi etkili oldu.

Ayrıca fiyat düşüşünde sezon itibarıyla süt veriminin buna bağlı olarak üretimin artması da etkili oldu. Üretici fiyatı azalırken, bu düşüş market raflarına yansımadığı gibi marketteki sütün fiyatı yüzde 2.6 arttı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.