Yeni TTK Semineri Verildi

Yeni TTK Semineri Verildi

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte öncelikle şeffaflık, hesap verme, adillik gibi kurumsal yönetim ilkeleri yaşamımıza giriyor. Yani şirketlerimizi kurumsallaştıracağız. Bu kanun genel manada 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girecek ancak bağımsız denet

 

ORDU SMMM ODASI VE ORDU TİCARET ODASI İŞBİRLİĞİ  İLE YENİ  TTK SEMİNERİ 

Ordu Mali Müşavirler Odası  ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odasının ortaklaşa düzenlediği Yeni TTK semineri OTSO Toplantı salonunda 26.01.2012 tarihinde yapıldı.  Şirket sahip ve yöneticilerinin büyük ilgi gösterdiği toplantının açış konuşmasını Ordu Ticaret ve Sanayi Odası genel Sekreteri İsmail Hakkı Üçer yaptı. 

Genel Sekreter açış konuşmasından sonra  Ordu SMMM Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel’i kürsüye  davet etti.Türkiye Büyük Bir Hızla Değişiyor

 

Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel Konuşmasında Şu Hususlara Değindi: “Değerli İşadamlarımız Değerli Katılımcılar öncelikle sizleri selamlıyorum. Bu gün burada Yeni TTK’nin sizleri etkileyen önemli hususlarını paylaşacağız. Ancak öncesinde şunu belirtmeliyim. Göstermiş olduğunuz ilgi ve kalabalık konunun önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Türkiye’de Medeni Kanun ile başlayan ve İş Kanunu, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu ile devam eden omurga kanunlar değişti. Ayrıca diğer pek çok özel kanunda değişiklik yapıldı. Ülkemiz yeni bir sürece dünya ile rekabet edecek önemli bir dönem girerken yasal alt yapısını tamamladı. Bu gerçekten çok önemli bir husus, bu değişim resminin tamamını görmek açısından çok önemli.

Bu bir yana şimdi bazı  hocalar bu yeni TTK nın çıkmaması için lobi yapmaktalar. Yeni TTK da yer alan 1535 maddenin elbette bir iki maddesinde yanlışlıklar olabilir ama bu bir iki madde için sanki bütün kanunun yanlış gibi bir algı yaratılıyor. Bu yapılan haksız eleştirileri kabul etmiyoruz. Elbette noksan yapılan hatalı yapılan hususlar varsa bunlar düzeltilmeli ama bu yasa uygulanmasın demek, bu yasayı yapanlara büyük bir haksızlıktır.

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte öncelikle şeffaflık, hesap verme, adillik gibi kurumsal yönetim ilkeleri yaşamımıza giriyor. Yani şirketlerimizi kurumsallaştıracağız.  Bu kanun genel manada 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girecek ancak bağımsız denetim 01.01.2013 ve web sitesi kurma zorunluluğu ise 01.07.2013 tarihinde yürürlüğe girecektir.Yeni Türk Ticaret Kanunu ile yaşamımıza Tek Kişilik Şirketler Girecek, doğaldır ki bu şirketlerle ilgili tek kişilik yönetim kurulları gündemimize gelecektir. Ayrıca Genel Kurullar ve Yönetim Kurulları elektronik ortamda yapılabilecektir. Tabi en önemli düzenlemelerden biride Ortaklar şirketlerinden borç alamayacaklardır. Ve bu güne kadar aldıkları borçları 3 yıl içerisin de nakit olarak geri vereceklerdir. Dedi. 

 

Türkiye Ekonomisinin Dünya Ekonomileri İle Rekabet Edebilmesi İçin Yeni Ticaret Kanunu Bir Zorunluluk

Oda Başkanından Sonra Oda Sekreteri Bahadır Baş “Şirketlerimizi Neler Bekliyor? Sorumluluklarınızın Farkındamısınız?” konulu bir sunum yaptı. Yaklaşık bir saat süren sunumuna şu sözlerle başladı: “Bu yasayı Hükümet destekliyor, TOBB destekliyor, Tüsiad destekliyor, Meslek odaları destekliyor en azından bu güne kadar kamuoyunda yasanın aleyhinde görüş beyan etmediler, birkaç kişi ise yasanın bir iki maddesini emsal gösterip yasayı yerden yere vuruyor. Beş yıldır meclis gündeminde bekleyen ve bütün meslek kuruluşlarının desteğini alarak çıkartılan bu yasanın bu gerekçelerle ertelenmesi hiç de yerinde olmayacaktır. 

Bahadır Baş Konuşmasının devamında, Neden bu yasaya ihtiyaç duyuldu sorusunun cevabını beş başlık altında inceldi.1- 50 Yıllık Süreçte Oluşan Piyasa İhtiyaçları,

 

2- AB ‘ne Üyelik Hedefi ve Müktesebata Uyumu,

3-Değişimin Vazgeçilmez Sürekliliği,

4- Elektronik İşlemler, E-Devlet, Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Yeni Hukuk Düzeni ve son olarak

5- Ekonomik gerekçeler yani sermayenin tabana yayılması” dır. Dedi.

Tüsiad’ın Vizyon 2050  ve Yatırım bankası Goldman Sachs’ın Türkiye ile ilgili 2050 öngörülerini katılımcılara aktaran Baş, Türkiye’nin önünde büyük bir ufuk var ve bu ufka varmak için değişimi yakalamalı, dünya ekonomilerinin standartlarına bir an önce sahip olmalı, bu anlamda yeni TTK çok önemli bir işleve sahip” dedi.

Konuşmasının son bölümünde ise Yeni Türk Ticaret Kanununda Anonim ve Limited Şirketlere ilişkin; asgari sermayede meydana gelen artış, yönetim kurulu toplantı nisabı, işlem denetçisi, kurucular beyanı gibi özellikli konularda katılımcılara bilgiler aktarıldı.

Toplantının son bölümü  soru cevap şeklinde gerçekleştirildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.