Yeni TTK Bilgilendirmeye Devam

Yeni TTK Bilgilendirmeye Devam

Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (OSMMMO) ile Fatsa Sanayici ve İşadamları Derneği (FASİAD), Fatsa Kültür Sarayı Büyük Salonunda, Yaklaşık Üç yüz Kişinin Katıldığı “Yeni Ticaret Kanunu Neleri Değiştirecek” Konulu Panel Düzenledi.

Ordu SMMM Odası Yeni TTK Bilgilendirme Seminerlerine Devam Ediyor.

Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (OSMMMO) ile Fatsa Sanayici ve İşadamları Derneği (FASİAD), Fatsa Kültür Sarayı Büyük Salonunda, Yaklaşık Üç yüz Kişinin Katıldığı “Yeni Ticaret Kanunu Neleri Değiştirecek” Konulu Panel Düzenledi.

konuşmacılar.jpg

FASİAD Yön.Kurulu- Hasan Arıca: Felsefemiz Hayat Boyu İş Olmaz, Hayat Boyu Eğitim Olur. Eğitimleri Önemsiyoruz.

Panelin açılış konuşmasını FASİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Arıca yaptı. Arıca Konuşmasında “ 6102 sayılı eni Türk Ticaret Kanunu 01.07.2012 tarihinde itibaren ticari hayatımızı yeniden ve farklı bir anlayış ile şekillendirecek. Dernek olarak felsefemiz Hayat Boyu İş Olmaz, Hayat Boyu Eğitim Olur. Eğitimleri Önemsiyoruz. Biz FASİAD Yönetim Kurulu olarak üyelerimizi bu sürece hazırlamak ve kalıplaşmış eski bilgilerle ticaret yapılmayacağı duyurmak istedik. Bizden bu konuda katkılarını esirgemeyen Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (OSMMMO) Başkanı Ertuğrul Yüksel, Sekreteri Bahadır Baş ve Oda Saymanı Mustafa Çörtük’e teşekkürlerimi sunuyorum. dedi.

Açılış konuşmasından sonra, panelistler Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel, Oda Sekreteri Bahadır Baş ve Oda Saymanı Mustafa Çörtük kürsüye davet edildi.

Oda Saymanı Mustafa Çörtük: Fatsa İle İlgili Değerlendirmeler

İlk konuşmayı Oda Saymanı Mustafa Çörtük yaptı. Mustafa Çörtük konuşmasında Ordu SMMM Odası hakkında bilgiler sundu. Ayrıca Fatsa ilçesinde bulunana meslek mensupları ile ilgili çeşitli istatistikleri aktardı. Bunun yanında Fatsa da mevcut sermaye şirketlerinin profili ve durumu hakkında açıklamalarda bulunana Çörtük toplantıya gösterilen ilgiden dolayı katılımcılara teşekkür etti.

Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel: Eski Alışkanlıklarla Ticaret Yapmak Güçleşecek.

Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel, Toplantıya katılan işadamlarına önemli uyarılarda bulundu. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile getirilen düzenlemelere hazırlanmayan şirketlerin ticaret yapmasının güçleşeceğini söyledi. Yüksel, şu bilgileri verdi:

“Toplantıya katılanları selamlayan Yüksel, Fatsa Kültür Sarayının çok güzel olduğunu yapımında emeği geçen, Fatsa’ya bu eseri kazandıranlara teşekkür ediyorum dedi.

2005 yılından bu yana meclis gündeminde beklemekte olan Yeni Türk Ticaret Kanunu 13 Ocak 2011 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek 14 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Bazı hükümleri yayım tarihinde, çoğu hükümleri ise 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek. Ancak denetçi seçimi, web sitesi kurma gibi bazı hususlar ise 2013 yılında yürürlüğe girecek.ODA BAŞKANI ERTUĞRUL YÜKSELE PLAKET.jpgTürkiye kabuk değiştiren, atılım yapan bir ülke. Artık eski kanun ticari yaşama ve ticari yaşamın ihtiyaçlarına cevap vermiyordu. Son 5 yılda birçok kanun değişti. Türk Ticaret Kanunu da bu değişimin en önemli halkası. Bütün bu değişiklikleri bir bütün olarak görmeke lazım. Yeni Türk Ticaret Kanunu da kurumsallaşma var, şeffaflık var, hesap verilebilirlik var adillik var. Bu kavramlar yeni yasanın taşıyıcı kolonları. Şirketler internet sitesinde faaliyetlerini ve şirketin mali durumunu yayınlamak zorundalar yani yatırımcı, devlet, pay sahipleri şirket hakkındaki bilgilere bu site aracılığıyla erişecektir.

Yeni kanun ciddi manada cezai müeyyideleri de beraberinde getiriyor. İşadamlarımızın bu yeni sürece hazırlanmaları onlar açısından hayati önem taşımaktadır dedi.”

Oda Sekreteri Bahadır Baş: Şirket Sahipleri, Muhasebeci veya Mali Müşaviri İle Birlikte Acilen Yeni TTK Üzerinde Çalışmalara Başlamalı.

Yeni ticaret kanunun detayları ve getirdiği yükümlülükler hakkında Oda Sekreteri Bahadır Baş şu açıklamalarda bulundu.

“Kurumsallaşma nedir? Ne değildir? Kurumsallaşmak kural koymak demek değildirSadece profesyonel yönetici(ler) istihdam edilmesi de değildir. Kurumsallaşma, şirketlerde bütün süreçlerin hazırlanıp, departmanlara ve kişilere bu çerçevede görevlerinin verilmesi demektir. Kurumsallaşmış şirketler belli bir iş akış sistematiği ile yönetilir. Kişiler yetki ve sorumluluklarını bilirler. Görevlerini yerine getirmede gerekli donanıma sahiptirler. Yeni Türk Ticaret Kanunun çıkışında dört ana etken var birincisi 50 yıllık süreçte oluşan piyasa ihtiyaçları, ikincisi AB ‘ne Üyelik Hedefi ve Müktesebata Uyumu, üçüncüsü, elektronik işlemler ve elektronik devlet düzenindeki gelişmeler ve sonuncusu kurumsal yönetim ilkelerine geçiştir.” Dedi.Resim 523.jpgBaş konuşmasında” Anonim ve Limited Şirketlere Yeni TTK ile getirilen değişiklikler hakkında bilgiler sundu. Tek kişilik sermaye şirketleri, şirketlerin asgari sermaye tutarı ve nakdi sermayelerin ödenme şekli, kurucular beyanı, işlem denetimi, yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları gibi pek çok konuda görüşlerini katılımcılar ile paylaştı.

Baş, şirketlerin ana sözleşmelerini alarak bir an önce muhasebecileri veya mali müşavirleri ile bir araya gelerek birlikte fikir alışverişine başlamaları gerektiğini, vergi için muhasebe değil bilgi için muhasebe yapılacak yeni bir döneme girileceğini herkesin bu sürece kendisini hazırlaması gerektiğini söyledi. Panele gösterilen ilgi nedeni ile bu toplantıyı organize eden FASİAD yöneticilerine ve katılanlara ayrıca teşekkür ediyorum diyerek konuşmasını tamamladı.

Yaklaşık iki saat süren panelin bitiminde katılımcılara birer plaket takdimi yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.