Validen Sel Zararı Açıklaması

Validen Sel Zararı Açıklaması

Evlerini su basan vatandaşlarımıza yönelik temizlik bedeli altında ödeme yaptık. Bunun dışında Sosyal Yardımlaşma Vakfı'ndan 1.521 vatandaşımıza da giyim, gıda ve nakdi yardımlarda bulunduk. Bu yardımlar, vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçlarını karşılamala

Vali Orhan DÜZGÜN, başkanlık ettiği İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda, 19 Ağustos 2011 tarihinde, aşırı yağışlar sonucu Ordu merkez ve civarındaki ilçelerde meydana gelen sel, su baskını ve heyelan afeti sonrasında yapılan çalışmalar ve yardımlarla ilgili koordinasyon kurulu üyelerine bilgilendirmede bulundu.

Validen Sel Zararı Açıklaması

19 Ağustos 2011 tarihinde meydana gelen sel felaketinin en az hasarla atlatılması için yoğun gayret ve çaba gösteren kurumlara ve yöneticilerine teşekkür eden Vali Orhan DÜZGÜN, “Başta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olmak üzere, Karayolları, İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri, Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerine, yine başta Ordu Belediyesi olmak üzere bütün ilçe ve belde belediyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Vali Orhan DÜZGÜN, 19 Ağustos 2011 tarihinde yaşanan sel afeti sonrasında yapılan çalışmalar ve yardımlarla ilgili de şu bilgileri verdi: “Yaklaşık 577 adet konut ve işyerimiz, 19 Ağustos 2011 tarihinde meydana gelen sel felaketinde hasar gördü.

Su baskınına uğrayan konut ve işyerlerinde, gerek belediyelerimiz, gerek İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz ve gerekse İl Telekom Müdürlüğümüzden sağlanan motopomplarla kısa sürede su tahliyesi yapıldı.

Yaşanan afet sonrasında, 31 konut hakkında kesin nakil kararı verildi. Kesin nakil kararı verilen konutlar için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından temin edilecek ödenek ve projeler ile afet konutu yapılacak. Ama biz geçici olarak, konut sahiplerine aile başına 1.500 lira ödeme yaptık.

Geçici nakil kararı verilen 19 konut sahibine de 750’şer lira yardımda bulunduk. Bunun dışında kapanan 79 köy yolumuz, 1-2 gün içerisinde İl Özel İdaremize bağlı ekipler tarafından ulaşıma açıldı.

Köy yollarındaki bazı menfezlerde ve köprülerde meydana gelen uzun süreli hasarlarla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Yaşanan afetin hemen arkasından lçişleri Bakanımızın yakın takibi ile Afet Başkanlığı tarafından ilimize 3 milyon TL. ödenek gönderildi. Bu ödeneğin büyük bir kısmını başta belediyelerimiz olmak üzere il özel idaresine aktardık.

Köy yollarının eski standardına kavuşturulması, belediye sınırları içindeki yolların da iyileştirilmesi amacıyla belediyelere dağıtımını yaptık.

Yaklaşık 2 milyon 400 bin lira, belediyelere ve İl Özel İdaresine dağıtıldı. Bunun da 800 bin lirası İl Özel İdaresine, 750 bin lirası Ordu Belediyesine, hasar ölçüsünde daha küçük meblağlar da Gülyalı, Ulubey, Perşembe, Saraycık, Kırlı ve Medreseönü belediyelerine dağıtıldı.

Bunun dışında, yaşanan sel afetinden pek çok vatandaşımızın tarımsal ürünü, evi ya da işyeri zarar gördü. Evinde kilimi, çekyatı, beyaz eşyası su altında kalanlarda oldu. Bir özel hastanemizde olduğu gibi milyonluk cihazların su altında kaldığı da oldu.

Evlerini su basan vatandaşlarımıza yönelik temizlik bedeli altında ödeme yaptık. Bunun dışında Sosyal Yardımlaşma Vakfı'ndan 1.521 vatandaşımıza da giyim, gıda ve nakdi yardımlarda bulunduk. Bu yardımlar, vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla yapıldı.

Vatandaşların, tarımsal ürünleri ve işyerlerini doğal afetlere karşı sigorta ettirmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Vali Orhan DÜZGÜN, “Tarımsal ve ticari ürünleri zarar gören vatandaşlarımızın, bu ürünlerinin zararını tam anlamıyla karşılayabilmeleri için ürünlerini mutlaka sigorta ettirmeleri gerekiyor. Bunu vatandaşlarımız var. Geçtiğimiz günlerde bir gazetemizde, bir işyeri sahibinin bir sigorta şirketine teşekkür ilanını gördüm. Kısa sürede bu sel afetinde uğradığı zararın tamamını karşıladığı için bir teşekkür ilanı vermişti. Vatandaşlarımız, bir sel afeti olunca uğradıkları bütün zararları devletin karşılayacağını düşünüyorlar. Biz geçici olarak onlara bir miktar yardım veriyoruz. Belki bundan sonra bir miktar daha yardım yapılma imkanı olabilir. Ama çok büyük miktardaki hasarların, örneğin bir hastanenin 1 milyon liralık tomografi cihazı gibi su baskınında zarara uğradıysa ve kullanılamaz hale geldiyse, devletin onlara 1 milyon TL ödemesi sözkonusu değil. Bunu bütün vatandaşlarımızın bilmesi lazım” dedi.

Vali Orhan DÜZGÜN, 19 Ağustos’da yaşanan sel afetinden sonra Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca, ‘Genel Hayata Etkili’ afet kararı alındığını da belirterek, “Bu kararın alınması da özellikle ticari işyerlerimizin geleceğe dönük vergi vb. ödemeleri konularda birtakım kolaylıklar sağlayacaktır. Önemli ticari malları hasar gören vatandaşlarımız ve iş sahiplerimiz, İl Defterdarlığında oluşturduğumuz komisyonlara müracaat ederek, bu komisyonların belirledikleri miktarlardaki ticari hasarlarını gider olarak kayıtlara geçirttirebiliyorlar. Bütün bu işlemler de Defterdarlığımızca, işyeri sahipleri ve esnaflarımızın müracatı üzerine süresi içerisinde yapıldı” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum