ORDU SMMM'dan Hukuk Semineri

ORDU SMMM'dan Hukuk Semineri

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuk Semineri 18 Şubat Cuma Günü Saat 13:30 da Ordu SMMM Odası toplantı salonunda gerçekleşti.Dr. Gülsüm Öksüzömer Yılmaz ve İstanbul SMMM Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Mermer katıldığı seminere meslek mensupları yoğun bir ilgi g

 

ORDU SMMM ODASINDAN MESLEK MENSUPLARINA İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU SEMİNERİ

 

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuk Semineri 18 Şubat Cuma Günü Saat 13:30 da Ordu SMMM Odası toplantı salonunda gerçekleşti.

 

Dr. Gülsüm Öksüzömer Yılmaz ve İstanbul SMMM Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Mermer katıldığı seminere meslek mensupları yoğun bir ilgi gösterdi. Seminerin açış konuşmasını Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel yaptı..

Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel şu hususlara değindi.

“Çok değerli arkadaşlarım, meslektaşlarım. Hepiniz hoş geldiniz. Hepinizi odamız yönetim kurulu adına sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Değerli arkadaşlar; bildiğiniz gibi zaman geçiyor; yıllar geçiyor; aylar geçiyor. Kocaman bir 2010 yılını bitirdik. Nerdeyse 2011 yılının iki ayını bitirdik sayılır.

2011 yılında önemli değişiklikler oldu. 2005 yılından beri gündemde olan meclisin gündeminde olan reform niteliğinde olan Türk Ticaret Kanunumuz var. Bu Türk Ticaret Kanununun, hem mali müşavirlik mesleğini, hem de ticari hayatın bir miladı diye kabul ediyoruz.

18657

Değerli arkadaşlar bu Türk Ticaret Kanunu çıktı ama bu kanun bildiğiniz gibi şu anda yürürlükte değil. 1.7.2012 yılında yürürlüğe girecek. Bu süreyi; 1.7.2012`ye kadar bir geçiş süreci. Bizim bu süreci yakalamamız lazım. Çünkü muhasebe mesleğinin şekli değişiyor. Biliyorsunuz önceki Türk Ticaret Kanunu biraz hukuk zeminine oturmuştu. Bu yeni çıkan TTK finans zeminine oturmuş ve Mali Müşavirlik mesleğiyle paralel; yani onların yapabileceği, çok iş kapılarının olabileceği bir durum.

Biliyorsunuz TTK çıkan kanunda neler var? Daha çok şeffaflık. Şeffaflığın anlamı, içi görünen şirket ve denetimlerin olduğu şirket. Tek kişilik şirketler ve burada denetim veren şirketler, Web sitesinin olduğu şirketler, uzaktan genel kurulun yapılabildiği şirketler kurulacak. Biz de meslek odaları olarak, Türkiye Muhasebe standartlarını, Uluslararası muhasebe standartlarını, UFRS,`yi telaffuz edeceğiz. Alışacağız buna. Standarda görede bu mesleği yapacağız. Tabi odalarımızın görevleri var. Bizlerin görevi var. Bunlar eğitimlerini yapacağız. Sizleri bu sürece hazırlayıp. Nasıl ki enflasyon muhasebesine biz bu işi başarıyla yaptıysak bu mesleği de biz TTK`na yetişir hale getiriceğiz.

Değerli meslektaşlarım, Seminere katılanlara Zorunlu Eğitim Kapsamında Katılım Sertifikası verilecektir. Katılımcılar sekretaryadan katılım belgelerini alabilirler.

Değerli arkadaşlar bildiğiniz gibi gündemde olan bir konu var. Bu da Torba Yasası. Oda, meclisten geçti ama henüz Cumhurbaşkanı imzalamadı. Bu da hayata geçicek. Bu da süreci başlıyor. Bunuda geçirecek ola mesleğin sahibi sizlersiniz, bizleriz. Bu anlamda artık Torba Kanunu dedik ama torbalıktan çıktı; çuval kanunu haline geldi. Çuval gibi oldu. Genişledi biraz. 9 bölümden 206 madde. Yani hepsi bir çuvalın içinde. İlgilendirmeyen kesim yok. Her kesimi ilgilendiren yasa. Bunu da Mali Müşavir muhasebeciler hayata geçirecek. Burada bizi ilgilendiren, mükelleflerimizi ilgilendiren çok önemli konular var. Çok değerli hocamız burada. Onunla da ilgili olarak, çok değerli hocamız açıklamalarda bulunacak. Derdimiz çok. Saatlerce konuşuruz ama ben burada yeri gelmişken çok değerli hocamız burada. Sayın Gülsüm ÖKSÜZÖMER YILMAZ. Kendisi doktor. Bu konuda doktorasını yapmış. İstanbul odamızın eğitim uzmanı. Çok değerli İstanbul Odamızın Yönetim Kurulu Üyemiz değerli arkadaşımız Kazım bey buradalar. Ben buraya kadar lütfedip gelen çok değerli hocamıza, sayın Yönetim Kurulu üyemiz Kazım beye ve çok değerli İstanbul odası başkanına çok teşekkür ediyorum. Çok değerli Yönetim Kurulu Üyemiz Kazım Beyi sizlere bir merhaba demek için kürsüye davet ediyorum.

 

İstanbul Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Mermer ise yaptığı konuşmada şu hususlara değindi.

“Çok teşekkür ederim sayın başkan. Sayın başkanım, sayın oda yöneticileri, hepinize hoş geldiniz diliyorum. Şahsımın Ordu`ya ilk gelişim. Bu yüzden biraz heyecanlıyım. Büyük şehir İstanbul`un keşmekeşinden, trafik yoğunluğundan, buz gibi havasından, kargaşasından, tertemiz bir Ordu`ya geldim ve biraz heyecanlıyım. Başkanım bir çok şeyin altını çizdi. Mesleki yoğunluğumuz, çok fazla borçlar kanunuydu. TTK malum Torba Yasası, bizi ilgilendiren Mali Af o kadar çok şeyle uğraşıyoruz ki. O kadar çok şeyle uğraşıp ta emeğin karşılığını alamayan tek örgüt bizleriz. Bakıyorsunuz doktora gidiliyor, hemen vizitesini alıyor, hastasını tedavi ediyor. Avukat ücretini almadan asla dava açmıyor; keza mimar öyle; keza eczacı öyle. Ama biz meslek mensupları emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Onlardan çok harcadığımız halde. Tabi bu sorunları yeneceğiz. Başkan sorunlarımızın çok olduğunu söyledi. Geriye dönüp bakıyorsunuz; yıl 1990; daha evveli var; yıl 2010; ne yaptık bu güne kadar. Maalesef vergi muhasebeciliği yaptık. Sevimsiz tarafı, kişinin cebinden devlete para aktarıyoruz. Hep bu görülür. O yüzden kamuoyunda, işin bu sevimsiz tarafıyla ilgilendiğinden gerekli itibarı sağlanamıyor. Bu sürecin şöyle düzenleneceğini inanıyorum şahsen.

TTK geçti. Bizi ilgilendiren kısım denetim olgusu. Hepimiz bürolarımızda defter tutarak para kazanıyoruz. Bilmiyorum burada denetim yapan arkadaşlarım var mı? Bambaşka bir iş kapısı. Dedik ya bilgi muhasebeciliği yapacağız. Bilgi muhasebeciliğini gündeme geçirdiğimizde, tüccarın kafasındaki, tüm meslek mensubu arkadaşlara öğrettiğimizde, toplumdan hem gerçek emeğimizin karşılığını alacağız. Hem de firmalarımıza katma değer katacağız, ürettiğimiz finansal tablolarda firmalar bir katma değer elde edecek. O zaman bize gereken önemi vereceğini düşünüyorum. Maddi ve manevi olarak. Bunun için ne gerekiyor. Denetimi bilmiyoruz. Hatırlayın; ensflasyon muhasebesinde tüm Türkiye`nin imdadına yetişmeye çalıştık. Enflasyon muhasebesi sonrasında yazılım programları şirketleri hatırı sayılır rakamları, eski parayla birer milyar para istendi. Yaptığımız bir çalışmayla, Kars`tan Edirne`ye kadar bütün meslek mensupları, yapmış olduğu enflasyon muhasebesini emeğimizin karşılığını cebimizde bıraktı. Denetim olgusuda böyle gelişecek. “

Seminerimizin başarılı geçmesini diliyor, hepinize başarılar diliyorum.

 

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uzmanı Dr. Gülsüm Öksüzömer Yılmaz sunumuna şu sözlerle başladı.

“Değerli meslek mensubu arkadaşlarım, değerli başkanım, değerli oda yöneticileri. Konuşmama, dersime başlamadan önce hepinize hoş geldiniz demek istiyorum. Artık beklentiler, ve sıkıntılarınızı dinlediysek artık, derse başlayabiliriz. Çünkü bende bir meslek mensubuyum. Aynı zamanda bu uygulamada, doktrinde, eğitim görevlisi olarak hizmet yapmaktayım. Ama burada bulunuş amacım, bu iki mesleği birleştirip, yani hem mali müşavir hem de eğitmen olarak sizlere 1.12.2008`den beri gelen bir yasa var. Sosyal Güvenlik, uygulamada o günden bu güne mevzuatta bazı değişiklikler gelişiyor. Her gün tebliğ çıkıyor; her gün genelde çıkıyor. Bunları odamızın Web sayfasından yayınlıyoruz. Soru cevap kısmından da cevaplıyoruz ama burada sizlerle interaktif bir şekilde konuyu anlatırken, konu hakkındaki soru ve sorularınızı dinleyerek, yerel sorularınızı alarak konularda ilerlemek istiyorum. Slayttanda başkanımın söylediği gibi adım Gülsüm ÖKSÜZÖMER YILMAZ. İstanbul SMMM Odasının ve Yahya ARIKAN ve 18 yıldır Sosyal Güvenlik İş Hukuku danışmanlığı yapıyorum. “ dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.