Köylü Sendikasına İzin

Köylü Sendikasına İzin

köylülerin sendika kurma hakkı olmadığı” gerekçeleriyle kapatılması için mahkemeye dava açmışlardı. Yıllarca süren dava sonunda sonuçladı ve ÜRETİCİ KÖYLÜLERİN SENDİKA KURMALARININ ÖNÜNDE YASAL ENGEL OLMADIĞI yönünde karar ile mücadelemizin önü açıldı

"ÜRETİCİ KÖYLÜLERİN SENDİKALAŞMASI ÖNÜNDEKİ ENGEL KALKTI"

      

 TÜM KÖY SEN Ordu  Şube Başkanı Hikmet PORAZ Yaptığı açıklamada: Tüm Üretici Köylüler Sendikası (TÜM KÖY SEN) olarak, üretici köylülerin ürünlerinin karşılığını alması için kuruluşumuzdan bu yana mücadelemizi sürdürdük. Ancak bundan rahatsız olan “ben merkezci yöneticiler” sendikamızın “yasalara aykırı olduğu”, “köylülerin sendika kurma hakkı olmadığı” gerekçeleriyle kapatılması için mahkemeye dava açmışlardı. Yıllarca süren dava sonunda sonuçladı ve ÜRETİCİ KÖYLÜLERİN SENDİKA KURMALARININ ÖNÜNDE YASAL ENGEL OLMADIĞI yönünde karar ile mücadelemizin önü açıldı.

      Ankara Valiliği, 15 Haziran 2004 yılında kurulan TÜM KÖY SEN hakkında Sendikalar Kanununda “Üretici Köylüler” diye bir işkolu bulunmadığı gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sendikanın kapatılması için başvuru yapmıştı. Başsavcılığın kapatma isteğine  takipsizlik kararı verilmesi ardından, Valilik bu kez de Ankara 8.Asliye Hukuk Mahkemesi'nde kapatma davası açmıştı. Mahkeme, valiliğin kapatma istemiyle dava açamayacağını belirterek görevsizlik kararı vermişti. Valilik davayı temyiz için Yargıtay'a taşımış, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi de davanın ancak İş Mahkemesi'nde görülebileceğini belirtmişti. Bunun üzerine Ankara 15.İş Mahkemesi'nde görülen dava ÜRETİCİ KÖYLÜLER LEHİNE SONUÇLANDI.

      Tüm bu hukuksal süreç, üretici köylünün, fındık üreticisinin örgütlenme hakkı için mücadelesi ile geçse de ekonomik hakları konusunda da önemli çalışmalarımız oldu. Büyük Fındık Mitinginden FKB mağduriyetine, AKP Hükümetinin fındık politikalarından fındığın yok pahasına alınmasına, fındık politikalarında üretici köylünün yoksullaşma sürecinin yaşatılmak istenmesinden AB ve Dünya Ticaret Örgütü'nün dayatmalarının sonuçlarının anlatılmasına, üreticinin emeğine göz dikenlerin kimler olduğunu ve niyetlerini anlattık. Bu konuda zaman zaman üreticilerin kazanım elde etmelerini sağladık. Özellikle de fındık üreticilerinin yoksullaşma ve tüccarın insafına terk edilmesinin başlangıcı olan 2000 yılında çıkarılan birliklerin yok olmasını ve tarımda devlet desteğinin sona erdşrilmesinin yasal düzenlemesi olan 4572 sayılı birlikler yasasının değiştirilmesi gerektiğini hep anlattık.

     Bu hukuksal kazanımdan sonra geçmiş deneyimlerimiz ışığında fındık üreticilerinin ve diğer tarımsal üretim yapan üreticilerimizin çıkarları için mücadelemizi yükselteceğiz. Üretici köylüleri ekonomik ve demokratik çıkarlarını korumak ve geliştirmek amacıyla örgütlenmeye, sendikamıza katılarak birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.

     Bu zamana kadar görüldü ki, bizler birlik olmazsak yarınımızı kurtarma olanağımız yok. Ürünümüze, geleceğimize sahip çıkmak; çocuklarımızın yarınının güzel olmasını sağlamak için birliğimizi ve dayanışmamızı güçlendirmemiz gerekiyor.                                                                          

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.