Karanfilde "Tarla Günü" Düzenlendi

Karanfilde "Tarla Günü" Düzenlendi

Kayabaşı Köyünde düzenlenen “Karanfil Yetiştiriciliği Tarla Günü” programı, verilen İkram ile sona ererken, bugüne kadar Ordu’da 2.600 metre kare alanda sadece 1 üretici tarafından karanfil yetiştiriciliği yapılmaktayken, 2012 yılında İl Özel İdaresi kayn

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Kayabaşı Köyünde “Karanfil Yetiştiriciliği Tarla Günü” düzenlendi. 

Karanfil üreticisi Ali BULU’ta ait serada gerçekleştirilen “Karanfil Yetiştiriciliği Tarla Günü” programına, Vali Orhan DÜZGÜN, İl Genel Meclis Başkanı Engin TEKİNTAŞ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mehmet DÖKTÜR, İl Sağlık Müdürü Yılmaz DÜNDAR, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat AVCI, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanları ve çiftçiler katıldı. 

“Karanfil Yetiştiriciliği Tarla Günü” programında bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, “Yeni isimler eklenmek suretiyle kesme çiçekçiliğin bölgemizde bir gelir kaynağı haline gelmesi, ekonomik girdi olarak sadece ailelerin ekonomisine değil, ilin ve ülkenin ekonomisine de katkıda bulunması bakımından, bu projenin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyor ve biliyoruz.” dedi.

Bu yıl yapılan çalışmalarla Ordu’da kesme çiçekçilik konusunda bahçe sayısının iki katından daha fazla rakama ulaştığını, 2 bin 600 metre kareden, 6 bin metre karelik bir alana yaklaştığına dikkat çeken Vali Orhan DÜZGÜN, kesme çiçekçilikte başarıya ulaşmak için mutlaka ihracata yönelinmesi, bunun için de her gün Ordu’dan bir tır dolusu kesme çiçeğin üretilerek dışarıya gönderilmesi gerektiğini belirterek, çok daha fazla çiçek bahçesi ve seraya ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. 

“Atılan bu adımlar önümüzdeki aylarda, yıllarda katlanarak devam eder ve burası kesme çiçekçilik konusunda Antalya’dan, Yalova’dan sonra önemli bir merkez haline gelir.” diyen Vali DÜZGÜN, arıcılık, bal ve kivi konusunda Ordu’da yapılan çalışmalara da değindi.

Vali DÜZGÜN, kivi üretiminde Ordu’nun önemli bir noktaya ulaştığını ve Türkiye’de 2’ci sıraya yükseldiğini söyledi. ”İlimizde kivi üretimi 5-6 bin ton civarında. Türkiye’nin yıllık ihtiyacının 40 bin ton, üretiminin ise 25 bin ton olduğu düşünülürse, henüz iç piyasanın ihtiyacını karşılamayacak kadar yeterli olmadığını görüyoruz. Kesme çiçekçilikle beraber, kivi, mavi yemiş, bodur elma, Ordu Hurması yetiştiriciliğinin de bölgemizde yaygınlaşması, hem İl Özel İdare kaynaklarıyla, hem de Tarım Bakanlığımızın bölgemize sağlamış olduğu kaynaklarla ilerleyecektir.” şeklinde konuştu.

Vali Orhan DÜZGÜN, konuşmasını, “Kayabaşı Köyünde başlayan kesme çiçek projemizin önümüzdeki yıllarda hızla artarak yayılacağına inanıyorum. İnşallah bu yapılan çalışmalar bölgedeki üreticilerimiz çiftçilerimiz ve köylülerimiz için iyi örnek olarak başarı ile sonuçlanır ve bu işe merak ve ilgi duyan kişilerin sayısının artmasına, bu sektörün bölgemizde hızla yaygınlaşması için büyük bir vesile olur. İlimizde kesme çiçekçiliğin gelişmesine katkı sağlayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personellerine, ekonomik kaynak sağlayan İl Özel İdaremize, bu projenin bölgemizde yerleşmesi için destek olan başta Ordu Üniversitemize, Ziraat Odamıza ve iyi örnekleri ile bugüne kadar adından söz ettiren Feridun SAVAŞKAN beye teşekkür ediyorum.” diyerek tamamladı. 

İl Genel Meclis Başkanı Engin TEKİNTAŞ konuşmasında, Ordu’ya her alanda ekonomik kazanç oluşturabilecek, daha çok verimlilik elde edilebilecek çalışmalara ağırlık verileceğini ifade etti. TEKİNTAŞ, alternatif ürünlerden kivi ve kesme çiçekçiliğin ilimizdeki üretimi, çiftçilerimize katkısı, geliştirilmesi ve muhafazası ile ilgili temel sorunların incelenerek rapor halinde İl Genel Meclisine sunulması konusunda çalışmalar yapıldığını belirterek, uygulamayı benimseyen ve uygulayan üreticilerde sosyo-ekonomik olarak pozitif yönde değişimler olacağını kaydetti.

Ordu’da ilk defa kesme çiçek dalında ciddi anlamda bir çalışmanın temelinin atıldığını söyleyerek konuşmasına başlayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, ürün çeşitliliği konusunda çalışmalar yaptıklarını, kesme çiçek konusunda olumlu gelişmeler yaşandığını belirtti.

Vali Orhan DÜZGÜN’ün kendilerine destek olduğunu ve yardımlarını esirgemediğini vurgulayan Musa SAĞLAM, 6 dönüm alan üzerinde kurulu seralarda kesme çiçek üretimi yapıldığını, hedef kitle olarak seçilen üreticilerin yanında il genelinde 2015 yılında 100 üreticinin karanfil yetiştiriciliğini benimsemesi ve uygulamasının sağlanacağını sözlerine ekledi.

Kayabaşı Köyü kesme çiçek üreticisi Ali BULUT ise 6 kişi ile başladıkları kesme çiçek üretiminde, 22 kişiyle devam edeceklerini söyledi. Kesme çiçek konusunda bir marka olacağının altını çizen karanfil üreticisi Ali BULUT, ”Karanfil üretimi, Ordu’nun iklim özellikleri dikkate alındığında ekonomik olduğunu gördük. Bizler de çok iyi ürün alacağımıza inanıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından, karanfil üretim serası gezilerek fide dikimi gerçekleştirildi. Vali Orhan DÜZGÜN ve protokol üyeleri serada birer karanfil fidesi dikti. Kesme çiçek kursuna katılarak başarıyla tamamlayan üreticiler, karanfil üretim serasına gelerek, Vali Orhan DÜZGÜN’den sera kurma konusunda yardım talebinde bulundular. Üreticiler, Vali DÜZGÜN’den ayrıca proje yazılımı konusunda da destek istediler. Üreticileri dinleyen Vali DÜZGÜN, girişimciliklerinden dolayı kendilerini kutlayarak kesme çiçek üretimi konusunda her türlü destek ve yardımın yapılacağını ifade etti ve proje yazılımı konusunda Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Eyüp ELMAS’ı telefonla arayarak yardımcı olunması tavsiyesinde bulundu.

Kayabaşı Köyünde düzenlenen “Karanfil Yetiştiriciliği Tarla Günü” programı, verilen İkram ile sona ererken, bugüne kadar Ordu’da 2.600 metre kare alanda sadece 1 üretici tarafından karanfil yetiştiriciliği yapılmaktayken, 2012 yılında İl Özel İdaresi kaynakları kullanılarak 6 üreticiye 500’er metre kare sera dağıtımı yapıldı.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.