Karadeniz’ de Fındık Dalları Kurudu

Karadeniz’ de Fındık Dalları Kurudu

Ordu Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, 2008 yılında aşırı soğuklar nedeniyle yüksek kesimlerde ki fındık dalların kuruduğunu söyledi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, 2008 yılında aşırı soğuklar nedeniyle yüksek kesimlerde ki fındık dalları kuruyan bahçelerden 3 -5 yıl arasında ürün alamayacağını söyledi.

Prof. Dr. Turan Karadeniz, aşırı soğuklardan nedeniyle fındık dalları kuruyan çiftçinin beklemekten başka çaresinin olmadığını belirterek, bilimsel olarak hiç bir şeyin yapılamayacağını ifade etti.

Ürünlerini sigorta kapsamından çıkan üreticinin her şeye rağmen mağduriyetinin bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Karadeniz, "Sigorta poliçeleri mevcut rekoltede kayıp ne kadarsa ancak bunu karşılıyor. Ama 40 yıldan yana bölgede fındığın üşüme derecelerin altına düşmesi sonucu don olayı yaşanmadı.

Ocak ayının ilk haftasında yaşanan bu soğuklarda henüz karanfiller döllenmemişti. Bu nedenle bu zararların devletçe tazmin edilmesi gerekir. Bu süre içerisinde eğimli arazi olduğu için tarla bitkileri de yapılamaz, çiftçinin beklemekten başka çaresi yok" dedi.

"750 RAKIMIN ÜZERİ RİSK TAŞIYOR"

Fındığın her yere özelikle yüksek kesimlere dikilmemesi gerektiğini, aksi halde büyük bir risk altında olduğunu belirten Prof. Dr. Karadeniz, "Fındık bitkisi eksi 14 derecede zarar görmeye başlıyor. Eksi 25 derece de ise toprak üst aksamı tamamen ölüyor. Dolayısıyla üreticilerin şunu çok iyi bilmesi gerekiyor.

Fındığın her yere özellikle yüksek kesimlere dikilmesi doğru değildir. 750 rakımın üzerindeki yerlerde fındık her zaman büyük bir risk taşımaktadır. Ama bugün Ordu yöresinde bin 400 rakımlı yerlerde dahi çakıldak fındıkların dikildiği görülüyor.

Ancak bilimsel olarak fındık en fazla 750 metre de yetiştirilmelidir. Bu nedenle baharda geç soğukların yüksek kesimlerde yaşanması ayrıca dere içlerinde ağır havanın birikmesi nedeniyle bu alanın içerisinde bulunan bitkiler donuyor" diye konuştu.

2008 yılında yaşandığı gibi üst aksamı donan ve kökleri canlı kalan fındığın yeniden sürgün vereceğini ancak bunun 3-5 yıl kadar süreceğini kaydeden Prof. Dr. Karadeniz, "Aşırı soğuklardan dolayı dalları kuruyan ocakların toprak altında bulunan sürgünleri gelişecek meyve gözleri verecek.

Ancak bunun sürmesi için en az 3-5 yıl gibi bir zaman gerekmektedir. Bu süre içerisinde bu ocaklardan fındık alınamayacak. Yapacak hiçbir şeyi kalmayan çiftçi 2090 sayılı kanun kapsamına alınarak mağduriyeti
giderilmelidir" dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.