Geçerli Sayılmayan Faturadan Korunma

Geçerli Sayılmayan Faturadan Korunma

Bahadır BAŞ MALİ MÜŞAVİR Ordu SMMM Odası Yön. Kur. Üyesi ...VERGİ MEVZUATINA GÖRE GEÇERLİ SAYILMAYAN FATURALARDAN NASIL KORUNULUR?

Bahadır BAŞ/MALİ MÜŞAVİR
Ordu SMMM Odası
Yön. Kur. Üyesi
[email protected]


VERGİ MEVZUATINA GÖRE GEÇERLİ SAYILMAYAN FATURALARDAN NASIL KORUNULUR?

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının mükellefleri bilgilendirme kapsamında hazırladığı “Vergi Mevzuatı Yönünden Geçerli Sayılmayan Faturalar, Bu Faturaları Kullananların Tespiti Ve Sonucunda Yapılacak İşlemler” konulu sirküler (cep) kitabını çok faydalı buldum. Kolay anlaşılabilir örneklerden yola çıkarak hazırlanmış cep kitabının vergi mükellefi olan herkes tarafından mutlaka okunması gerekir.
Çıkartılan küçük el kitabında yer alan ve vergi mükelleflerinin dikkat etmesi gereken bazı bölümleri siz okuyucularım ile paylaşmak istedim.

Vergi Mevzuatı Yönünden Geçerli Sayılmayabilecek Fatura Örnekleri
1- Hiçbir mal veya hizmet satın alınmadığı, böyle bir gider, masraf olmadığı halde, ödenecek vergi tutarını düşürmek için başkalarından alınarak gider yazılan faturalar (İşyeri asansörü tamir ettirilmediği halde asansör tamir ettirilmiş gibi tamirciden alınıp gider yazılan fatura gibi.)
2 – Mal veya hizmet gerçekten satın alındığı halde, mal veya hizmetin satın alındığı satıcıdan fatura alınamadığı için, başkasından temin edilen faturalar. (İşyeri asansörü gerçekten tamir ettirildiği halde, tamiri yapan tamirci yerine başka birinden temin eden tamir faturası gibi.)
3 - Mal veya hizmet gerçekten satın alındığı halde, satın alınan mal veya hizmetin cins, miktar veya fiyatının farklı gösterildiği faturalar (10 TL."ye alınan malın, 100 TL."ye alınmış gösterildiği faturalar gibi)

Vergi Mevzuatınca Geçerli Sayılmayan Faturaları Kullananların Tespiti
Teknolojinin ve e-devlet uygulamalarının gelişmesiyle birlikte, düzenledikleri faturaların vergi mevzuatı yönünden kabulüne imkan bulunmayan firmalar ile bu firmalarca düzenlenerek verilen faturaları kullanan mükelleflerin izlenip tespit edilmesi daha kolay hale gelmiştir.
Bir başka ifadeyle, mükelleflerin kayıtlarına intikal ettirdikleri fatura vb. belgelerin tamamı ile bunların arasında yer alan ve vergi mevzuatı yönünden geçerli sayılmayan faturalar kolayca tespit edilebilmektedir.

Geçerli Sayılması Mümkün Olmayan Faturaları Kullanmanın Sonuçları
Mal veya hizmeti gerçekten satın aldıkları halde faturasının geçerli olamayacağını fark edemeyen mükelleflerimiz, hem vergi mevzuatı uyarınca geçerli sayılması mümkün olmayan faturayı aldıkları kişiye KDV ödemiş olmakta, hem de bu faturaların vergi idaresince tespiti halinde, aynı KDV"yi gecikme faizi ve cezasıyla birlikte vergi dairesine ödemek durumunda
kalmaktadırlar.

Vergi Mevzuatına Göre Geçerli Sayılmayan Faturadan Nasıl Korunulur?
1 - Faturanın, hukuken geçerli olması için gerekli altı şartın tamamını taşımasına dikkat edilmelidir.
2 - Ödemeler banka kanalıyla hesaptan hesaba yapılmalıdır.
3 - Çek düzenlenmesi halinde, çekin mutlaka nama yazılı olmasına dikkat edilmelidir.
4 - Hesap sahibi ile adına çek düzenlenen firma, faturada yazılı firmayla aynı olmalıdır.
5 - Alınan mal ve hizmetle ilgili tüm belgeler (fatura, serbest meslek makbuzu, gider pusulası vb.) titizlikle saklanmalıdır. Ancak ödemelerin çekle veya banka kanalıyla yapılması veya evrakların muhafaza edilmesi, bir faturanın vergi mevzuatı yönünden geçerli olduğu anlamına gelmez.
Kullanılan faturanın gerçek bir alış verişe dayanması ve malın veya hizmetin cins, miktar ve fiyatının da mutlaka doğru gösterilmesi gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.