Fındıkçı tedirgin

Fındıkçı tedirgin

kadar yükseleceğini ifade eden Trabzon Ticaret Borsası ve Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Aslantürk; “İç piyasada arz talep dengesindeki değişimden kaynaklanan hareketlenmeler yaşanıyor. Şubat ayında arz oranı fazla olan fındıkta geçtiğimiz hafta

Dolar kurundaki artışla birlikte talep patlaması yaşanan fındıkta fiyatlar yükselişe geçti. 4.50 YTL'ye ulaşan fiyatların yeni ürün girişine kadar yükselmeye devam etmesi bekleniyor.

ABD'de yaşanan emlak krizini ardından geçtiğimiz hafta 1,2510 YTL'ye çıkan dolar ile birlikte fındık fiyatları 4.50 YTL'ye ulaştı. Üreticiler yükselen fiyattan memnunken ihracatçılar artışı endişeyle izliyor.

Artışların önümüzdeki hasat dönemine kadar yükseleceğini ifade eden Trabzon Ticaret Borsası ve Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Aslantürk; “İç piyasada arz talep dengesindeki değişimden kaynaklanan hareketlenmeler yaşanıyor. Şubat ayında arz oranı fazla olan fındıkta geçtiğimiz hafta talep patlaması yaşandı. Bununla birlikte fiyatlarda yüzde 15 artış oldu. Bundan sonra aşağı yönlü bir talep olacağını tahmin etmiyoruz” dedi.

Fiyatların ağustos ve temmuz aylarında pazara girecek yeni ürünle ya da ürün beklentisiyle düşebileceğini ifade eden Arslantürk; “Fiyatların şu an oluşan seviyenin altına düşmeyeceğini düşünüyorum. Elimizdeki fındık talebi karşılamaya yetmeyecek. Fındık fiyatlarındaki artışın sadece yeni mahsulle dizginlenebilir. Piyasaların Ağustos ayında daha net bir hal alacağını tahmin ediyorum” dedi.

Elinde stoğu bulanan TMO ise piyasa fiyatlarına müdahale etmiyor. Ancak TMO'nun önümüzdeki haftalarda piyasaya ürün satışı yapması ile alıcılar yeniden fiyat şekillendirmesi yapacak. Ancak TMO'nun satış yaparak piyasaya müdahale edeceği düşünülmüyor.

REKOLTE YÜKSEK OLURSA FELAKET OLUR

Hasat sezonundan önce fındıkta yapılan çiçek sayımıyla 2008 rekoltesinin yüksek olacağı beklentisinin tüccarın elindeki fındığı çıkarmasına neden olduğunu belirten Fındık İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dursun Oğuz Gürsoy; “Her iki yılda bir arz fazlası nedeniyle devlet sıkıntı yaşıyor. Ümit edelim 2008 rekoltesi 750 bin olmasın. Eğer rekolte yüksek olursa bu Türkiye için felaket olur” dedi.

Rekoltenin yüksek olması durumunda her yıl biriken arz fazlasının devlete maliyetinin toplam üretimden kazandığı paradan daha fazla olacağını dile getiren Gürsoy şöyle konuştu: “Böyle giderse 10 yıl sonra 2 milyon tona yakın üretim oluşacak. Önlem alınmalı yoksa fiyat üretim maliyetinin üzerine çıkacak.”

ARZ FAZLASI SIKINTI YARATACAK

2007–2008 ihracat döneminde bir önceki yıla göre yüzde 20'lik bir düşüş yaşandığını ifade eden Sebahattin Aslantürk; “İhracatta düşüş yaşamamıza rağmen döviz girdisi geçen yıla oranla yüksek oldu. Ancak miktarsal düşüşün devam etmesi durumunda yeni ürünün de pazara girmesiyle oluşacak arz fazlası önemli bir sorun teşkil edecektir” dedi.

2006 hasat döneminde yaşanan arz fazlalığı üreticiyi mağdur etmişti. TMO ise 2 yılda toplam 330 bin tonluk arz fazlasını deposunda tutuyor. Bu bağlamda önümüzdeki hasat sezonunda 600 bin tonluk rekolte beklendiğini belirten Arslantürk; “Bizim ihracat ve iç tüketim potansiyelimiz maksimum 500 bin ton. Bundan sonraki yıllarda da aynı şekilde biriken bir ürün söz konusu. Bu durum bizi endişelendiriyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.