Çiftçiye 6 Milyon Tarım Desteği

Çiftçiye 6 Milyon Tarım Desteği

12.382 çiftçi başvuruda bulundu. İl Tarım Müdürlüğünce yapılan değerlendirmeler sonunda; 6.328 kişi motorlu tırpan, 1.563 kişi pülverizatör, 369 kişi el traktörü, 358 kişi süt sağım makinesi, 27 kişi koyun kırkma makinesi, 5 kişi çayır biçme makinesi, 5 k

 

 

 

Çiftçiye 6 Milyon Tarım Desteği

 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Ordu’da 8.668 çiftçiye, 5 milyon 900 bin TL’lık makine ve ekipman desteği sağlandı. 

 

Ordu'da tarımla uğraşan üreticilerin ihtiyaç duyduğu, tarım alet ve makinenin alt yapısının güçlendirilmesi yeni teknolojilerin kullanımının yaygınlaştırılması, sürdürülebilir tarım faaliyetlerinin yürütülmesi, rekabet gücünün artırılması, zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerin işlerinin kolaylaştırılması, üretim maliyetlerini düşürülmesi ve özellikle yabancı ot mücadelesinde kimyasal kullanımının minimize edilmesi amacıyla motorlu tırpan başta olmak üzere küçük alet ve ekipman dağıtımı yapıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Kırsal kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yapılan makine ve ekipman hibe desteğinden yararlanmak üzere Ordu İl Tarım Müdürlüğüne 12.382 çiftçi başvuruda bulundu. İl Tarım Müdürlüğünce yapılan değerlendirmeler sonunda; 6.328 kişi motorlu tırpan, 1.563 kişi pülverizatör, 369 kişi el traktörü, 358 kişi süt sağım makinesi, 27 kişi koyun kırkma makinesi, 5 kişi çayır biçme makinesi, 5 kişi hububat harman makinesi, 4 kişi yem hazırlama makinesi, 2 kişi biçer bağlar, 2 kişi su ürünlerinde buzlama makinesi, 1'er kişi balya makinesi, kuluçka dolabı ve bal süzme makinesi olmak üzere toplam 8.668 kişi makine ve ekipman almaya hak kazandı. 
19500

Makine ve ekipman almaya hak kazanan çiftçilere, İl Tarım Müdürlüğü kampusundan düzenlenen törenle makine ve ekipmanları teslim edildi. Düzenlenen törende bir konuşma yapan İl Tarım Müdürü Musa SAĞLAM, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Kırsal kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında makine ve ekipman alımlarının desteklenmesine ilk defa 2007 yılında başlatılmıştır. İlimizde tarımla uğraşan üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu, tarım alet ve makinenin alt yapısının güçlendirilmesi, yeni teknolojilerin kullanımının yaygınlaştırılması, sürdürülebilir tarım faaliyetlerinin yürütülmesi, rekabet gücünün arttırılması, zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerimizin işlerinin kolaylaştırılması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve özellikle yabancı ot mücadelesinde kimyasal kullanımının minimize edilmesi amacıyla 2007 - 2010 yılları arasında motorlu tırpan, pülverizatör, el traktörü, süt sağım makinesi, yem hazırlama makinesi, çayır biçme makinesi, soğutuculu araç gibi makine ekipmanlarından 5.444 çiftçi yararlandırılmış ve 6.053.555,00 TL.lik hibe sağlanmıştır. Bu yıl da ilimizde makine ve ekipmanlarına 12.400 müracaat olmuştur. Bu kapsamda Bakanlığımızdan tahsis edilen ödenek toplam 5.900.000 TL.dir. Bu ödeneği Ordu ili merkez ve ilçelerinin tarımsal potansiyeli, çiftçi sayısı, müracaat sayıları dikkate alınmak suretiyle en ekonomik ve rasyonel şekilde Bakanlık tarafından belirtilen puanlamaya göre; 6.328 kişi motorlu tırpan, 1.568 kişi pülverizatör, 369 kişi el traktörü, 358 kişi süt sağım makinesi, 27 kişi koyun kırkma makinesi, 5 kişi çayır biçme makinesi, 2 kişi biçer bağlar, 2 kişi su ürünlerinde buzlama makinesi, l’er kişi balya makinesi, kuluçka dolabı ve bal süzme makinesi olmak üzere toplam 8.668 kişi makine ve ekipman almaya hak kazanmıştır. 2007 yılında uygulamaya konulan %50 hibe destekli makine ekipman desteklemesi ve diğer ekonomik yatırımlar 2011-2015 yılları arasında da devam edecektir.” dedi.
İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ da törende bir konuşma yaparak, “Kayıtlı çiftçi sayısı 110 bini bulunan ilimizde, makineleşmeyi, tarımı daha kolaylaştırıcı çalışmaları destekleyeceğiz. Bu makine ve ekipmanlarla çiftçilerimiz daha kolay, daha ekonomik, kazancını artırmaya yönelik üretimler gerçekleştirecekler. Bu da ilimizin tarım sektöründe Türkiye sıralamasında daha ön sıralarda yer almasını sağlayacaktır.” diye konuştu.


Konuşmaların ardından makine ve ekipman desteğinden yararlanan 8.668 çiftçi adına sembolik olarak Güvenyurt Köyünden Rahmi TOSUN’a İl Tarım Müdürü Musa SAĞLAM tarafından el traktörü, Teyneli Köyünden Hasan KARADAĞ’a İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ tarafından motorlu tırpan, Eskipazar Köyünden Ferhat AKGÜL’e Ordu Ziraat Odası Başkan Vekili Onur ŞAHİN tarafından pülverizatör, Yokuşdibi Beldesinden Ömer ACAR’a İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şenol PAZAR tarafından süt sağım makinesi, teslim edildi. 
 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.