Arıcılara Proje Tanıtıldı

Arıcılara Proje Tanıtıldı

Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki arıcılık sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin rekabet edilebilirliğini artırmak amacıyla, Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezince hazırlanan ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından onaylanan topla

Arıcılara Proje Tanıtıldı

Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki arıcılık sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin rekabet edilebilirliğini artırmak amacıyla, Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezince hazırlanan ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından onaylanan toplam 9.3 milyon Euro bütçeli "Arım, Balım, Peteğim Projesi”nin, nihai faydalanıcıları olan Arı Üreticileri Birliklerine ve proje paydaşlarına tanıtımı yapıldı.

 


Ordu Valiliği İl Genel Meclisi’nin yenilenen salonunda gerçekleştirilen “Arım, Balım, Peteğim Projesi”nin tanıtım toplantısına, Vali Orhan DÜZGÜN, Vali Yardımcıları Ömer ADAR, Salih YÜCE, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah KONAK, Ziraat Odası Başkanı Necat AVCI, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa ARSLAN, İl Tarım Müdür Vekili İshak HACIKAMİLOĞLU, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati AYDIN, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Şenol PAZAR, KOSGEB Ordu İşletme Geliştirme Merkez Müdürü Sinan ŞAHİN, daire müdürleri, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illeri Arı Yetiştiricileri Birliği temsilcileri ile arı yetiştiricileri katıldı. 

Arıcılık sektöründeki KOBİ’leri desteklemek ve arıcılık sektörünü geliştirmek amacıyla oluşturulan projeyle ilgili açıklama yapan Ordu Arcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah KONAK, “Arım, Balım, Peteğim Projesi”nin arıcılık sektöründe en büyük AB Hibe yardımı alan proje olduğunu söyleyerek, “Ülkemizde tek olan Enstitümüz tarafından 2008 Kasım ayında yapılan toplantı ile böyle bir proje hazırlanması kararı verilmişti. 16 Ocak 2009 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığına sunuldu. 30 Temmuz 2009 tarihinde açıklanan projeler içerisinde 532 proje içerisinde ilk 47 proje arasında yer aldı. Daha sonrasında Sayın Valimizin çok önemli destekleri ile geliştirilen bu proje, “Arım, Balım, Peteğim” ismini alarak, 9 milyon 355 bin Avro’luk hibe programına alınmış bulunmaktadır. Bu proje, arıcılık sektöründe bütün sorunları kökten çözümleyen önemli bir projedir. bu proje bir çiftçi üretim projesi değildir. Bir KOBİ projesidir. Bu proje ile arı ürünleri katma değeri yüksek şekilde işlenecek, uluslararası akredite olmuş laboratuarda her türlü analizleri yapılacak, ürün geliştirme ve çeşitliliği artıracak, pazarlama imkanını artıracak, böylece arıcılık sektöründeki KOBİ’lerin rekabet edilebilirliği yükseltilerek, arıcılık sektöründe şikayet eden çiftçilere de kapasitelerinin geliştirilmesi sağlanacaktır. Ordu’da fındıktan sonra 2’nci sırada yer alan arıcılık sektörünün sorunlarını çözmekte önemli bir basamak olacak bu projenin sahibi olmaktan mutluluk duymaktayız.”dedi. KONAK, projenin kabul edilmesiyle Avrupa Birliği kaynaklarından ülkemize yaklaşık 10 milyon Avro’luk hibe kazandırıldığını da belirterek, projenin hazırlanmasında, müzakere aşamasında ve kabulünde katkısı olan başta Vali Orhan DÜZGÜN olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Ersin ERDOĞAN da projenin tanıtım toplantısına katılanlara salyt sunumu eşliğinde teknik bilgiler verdi. Projenin arıcılık sektörü için öneminden bahseden Ersin ERDOĞAN, arıcılığın, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde arazi sahibi olmadan, sermaye gerektirmeden, kısa zamanda gelir elde edilebilen tek tarımsal faaliyet olduğunu belirtti. Arıcılığın fındığa alternatif bir gelir kaynağına sahip olmasına rağmen ilkel şartlarda üretim ve işleme yapıldığına dikkat çekti. ERDOĞAN, "Üretimi sertifikalandıracak bir kurum bulunmuyor. Bölgedeki üretim ve işleme teknikleri AB standartlarına uygun değildir. Böyle giderse bu üretim şartları ve şekilleri AB'ne katılım sürecinde sürdürülemeyecek ve yasal olmayacaktır. Ayrıca ürün çeşitlendirme çalışmaları yetersiz olduğu gibi pazarlama teknikleri bulunmuyor ve marka yaratma teknikleri bugüne kadar gerçekleştirilememiş. Müşteri yani tüketici, ürünün kalitesine şüpheli yaklaşıyor ve emin değil. Ürünün içeriğini merak ediyorlar. Bu sebeple markalaşmış ürün arıyorlar. Bunlardan dolayı sermaye birliğini sağlamak, üretim ve sertifikasyonda ileri teknoloji ve standartları kullanmak, sanayileşmek, markalaşmak ve arıcılığımızı uluslararası hale getirmemiz gerekiyor. Bu proje bunun ilk adımıdır" dedi. 

36 ay sürecek projenin uygulama alanlarının Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Sinop ve Samsun illeri olduğunu belirten Ersin ERDOĞAN, "Bu 6 ilde 7 bin 831 bal üreticisi bulunuyor. Ancak bunun 2 bin 349'u kayıt dışıdır. 38 bin kişi sektör ile ilgili olmasına rağmen 73 imalatçı KOBİ bulunuyor. Bölgede bal ihracatı yüzde 1'in altında. 14 bin ton bal üretilirken, işlenmemiş ve paketlenmemiş 1 kg bal 3 Euro iken, işlenmiş ve paketlenmiş bal 8 Euro'dan satılıyor. Yani standartlara uygun markalaşmış balın her zaman daha çok gelir getiren bir ürün olduğu ortadadır" diye konuştu. 

Ersin ERDOĞAN, proje kapsamında 557 m2’lik bir alan üzerine Kalite Geliştirme ve Belgelendirme Merkezi, 3.857 m2’lik alan üzerine İşlama-Paketleme Tesisi ve Pazarlama Tanıtım Birimi ile 276 m2’lik bir alana Petek Ünitesi kurulacağını ve bu tesislerde toplam 96 kişinin çalışacağını belirterek, Ordu Valiliğinin projenin mimari, statik, mekanik ve elektrik projelerinin hazırlanması için 82.000 TL finansal destek verdiğini sözlerine ekledi.

“Arım Balım Peteğim Projesi”nin Türkiye'nin AB'ne giriş sürecindeki çalışmaların bir sonucu olduğunu söyleyen Vali Orhan DÜZGÜN, “Bu proje, Türkiye’nin Avrupa Birliğine girişi ile ilgili takip etmiş olduğu çalışmaların bir sonucu olarak bugün karşımızda. Çünkü, Türkiye’nin üretmiş olduğu bal miktarı çok fazla olmasına rağmen üretilen balın maalesef çok az bir miktarını yurt dışına ihraç edebiliyoruz. Büyük bir kısmı yurtiçi tüketimde kullanılıyor. Yurtiçi tüketimde de balla ilgili çoğu zaman değişik tartışmalar ve tüketicilerin satın almış oldukları, tüketmiş oldukları ballarla ilgili bir takım endişeleri söz konusu oluyor. Bu proje ile vatandaşlarımızın balı bal tadında tüketmeleri, balın kalitesi ile ilgili endişelerinin ortadan kalkması hedefleniyor.”dedi. 

Vali DÜZGÜN, projenin arcıların ürettikleri ürünlerin değerlendirilmesi ve ihracata yönlendirilmesi bakımından da çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti; “Arıcılık diğer pek çok sektörlere göre hem işletme büyüklüğü bakımından çok fazla sermaye gerektirmeyen, hem kısa zamanda gelir elde edilebilen ve bölgemizde alternatif gelir kaynağı olarak kabul edebileceğimiz ürünlerin başında geliyor. Ordulu arıcıların da ülke çapında üretmiş oldukları bal miktarı, Muğla ilinden sonra ikinci sırada yer alıyor. İlimizde böyle bir projenin gerçekleşecek olması ve bu projeye Ordu’nun batısında yer alan Samsun ve Sinop illeri, doğusunda yer alan Giresun, Trabzon ve Rize illerindeki arı yetiştiricilerinin de ortak olması, Doğu Karadeniz’de arıcılarımızın üretmiş olduğu ürünlerin değerlendirilmesi ve ihracata yönlendirilmesi bakımından son derece önemlidir.” 

Proje sayesinde, Doğu Karadeniz Bölgesindeki arıcıların üretecekleri balların ve diğer ürünlerin Avrupa Birliği standartlarında olacağını belirten Vali Orhan DÜZGÜN, “Bu proje sayesinde başta bal olmak üzere diğer arı ürünlerin yurtdışına ihracatı ön denetimden geçmiş olacak. Standartlara uygun bal ve arı ürünlerinin ihracatı, ciddi bir denetime tabi tutulacak. Kurulacak olan laboratuarlarda gerekli incelemelerden, denetimlerden geçmiş olan bal ve arı ürünlerinin yurtdışında daha fazla kabul göreceğine inanıyoruz. Bu da bölgemizdeki arıcılığın ve arı ürünlerinin artışına, doğal olarak arıcılarımızın daha fazla gelir elde etmelerine sebep olacaktır. Çünkü, bir Avrupa Birliği projesi olarak buradaki denetimlerden geçecek ve burada paketlenecek ürünlerin Avrupa piyasalarında ve dolayısıyla dünya piyasalarında daha fazla talep edilmesi söz konusu olacaktır” diye konuştu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.