Valilikte Dünya Kadınlar Günü

Valilikte Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle ilk tören Atatürk Anıtı’nda yapıldı. Ordu Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda kadın ve İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkililerini

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’, Ordu’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.


Valilikte Dünya Kadınlar Günü


8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle ilk tören Atatürk Anıtı’nda yapıldı. Ordu Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda kadın ve İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkililerinin katılımı Atatürk Anıtı’na çelenk sunularak saygı duruşunda bulunuldu.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri olan kadınlar, İl Sosyal Hizmetler Müdürü Hüseyin YAŞAR ile birlikte Ordu Valiliğini ziyaret etti. Sosyal Hizmetlerden sorumlu Vali Yardımcısı Salih YÜCE tarafından kabul edilen bayanlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle hazırlanan program çerçevesinde Ordu Valiliğine nezaket ziyaretinde bulunduklarını söylediler. Ziyarete katılan kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerine daha çok katılımın sağlanması için yapılacak etkinliklerin kamuoyuna daha iyi duyurulmasını istediler. Vali Yardımcısı Salih YÜCE de bu tür özel günlere ait programların sivil toplum kuruluşlarınca veya onların oluşturacağı platform tarzı oluşumlarca organize edilmesinin katılımın daha çok olmasını sağlayacağını belirtti. Ziyarette bulunan Yardım Sevenler Derneği Başkanı Emine YEŞİLTEPE de, “Gelecek yıl yapılacak kutlama etkinliklerini dernek olarak biz organize etmek istiyoruz.” dedi. 

Vali Yardımcısı Salih YÜCE, tüm kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak, “Kadınlarımız sadece bir gün içinde hatırlamamalıyız. Onları yılın 365 günü hatırlayıp, gereken sevgiyi ve saygıyı göstermeliyiz. Kadınlarımız, her geçen gün, her geçen yıl kendi haklarına daha fazla sahip çıkmaktadırlar. Bu da bizleri sevindirmektedir. Kadınlarımıza her türlü şiddetten uzak, çok daha güzel günler diliyorum” diye konuştu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlama etkinliklerine, Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen Prof.Dr.Ayşe YALIN’ın “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet” konulu konferansı ile devam edildi. 

Konferansa, Vali Orhan DÜZGÜN’ün eşi Gül DÜZGÜN, Vali Yardımcısı Ömer ADAR’ın eşi Leyla ADAR, İl Emniyet Müdürü Mehmet AVCI’nın eşi Nurdane AVCI, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri kadınlar, Ordu Kız Teknik Meslek Lisesi öğrencileri ile kadınlar ve İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri katıldı. 

Konferans öncesinde bir konuşma yapan İl Sosyal Hizmetler Müdürü Hüseyin YAŞAR, “8 Mart, kadınların daha insanca bir yaşam İçin eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı yaktığı bir meşaledir. 8 Mart 1857'de New York'ta tekstil sektöründe çalışan 40 bin kadın işçinin, insanlık dışı çalışma koşullan ve düşük ücrete karşı başlattıkları cesur direniş; o tarihten bu yana kadınların eşit haklara sahip olmak için verdikleri mücadelenin, talep ve özlemlerini dile getirmedeki kararlılıklarının, birlik ve dayanışmanın sembolü olmuştur. Uzun yıllara dayanan, sancılı mücadeleler sonucunda kadınlar küçümsenemeyecek kazanımlar elde etmiştir. Kadınların haklı mücadelesi tüm dünyada yankısını, bulmuş ve destek görmüştür. Ancak günümüzde kadın-erkek eşitliğinin tam olarak sağlanabildiğini söylemek mümkün değildir. Dünya kadınları halen kadın olmaktan kaynaklanan sorunlarla baş etmek zorunda kalmakta; dolaylı ya da dolaysız biçimde ayrımcılığa uğramaktadır, İnsan hakları, demokrasi ve eşitlik açısından ileri ülkelerde dahi kadınların kültürel, ekonomik ve siyasi hayatta hak ettikleri yere gelemedikleri görülmektedir.”dedi. YAŞAR, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünce kadınlara yönelik olarak yapılan çalışmalar hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi: “Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu olarak; kadınlarımızın katılımcı ve üretken olması, kendine yeterli hale gelmesi, ekonomik, toplumsal, kültürel ve psikolojik sorunlarla baş edebilmesi için diğer kumu kürüm ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde hizmet vermekteyiz. Bünyemizde yer alan Aile Danışma Merkezleri, Toplum Merkezleri, Sosyal Hizmet ve Rehabilitasyon Merkezleri, Kadın Konukevleri, Alo 183 Aile Kadro, Çocuk, Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı aracılığı ile, şiddete maruz kalan ya da bu riski taşıyan veya desteğe gereksinimi olan kadınlarımıza yönelik danışma, psiko-sosyal destek ve rehabilite edici hizmetler etkin bir şekilde artarak devam etmektedir.”

Vali Orhan DÜZGÜN’ün eşi Gül DÜZGÜN de tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak, “1900’lü yılların başında Dünya Kadınlar Günü kutlanmaya başlanmış ve 1977 yılında Birleşmiş Milletler örgütü 8 Mart’ı Dünya Kadınlar Günü olarak kabul etmiştir. Dünya Kadınlar Günü, ülkemizde de 1984 yılından beri kutlanmaya başlanmış ve 20 yıldan beri bu kutlamalar yaygın bir şekilde devam etmiştir. Kadın, toplumun mimarıdır. Kadın, ekonomik ve ruhsal yönden ne kadar gelişirse, toplumumuz da o kadar gelişecektir. Şiddet gören bir kadın çocuğuna ne kadar faydalı olabilir? Annesinin şiddet gördüğünü ifade eden bir çocuk, ileride topluma ne kadar faydalı olabilir? O yüzden Prof.Dr.Ayşe YALIN hocamız bugün çok önemli bir konuya, kadına yönelik aile içi şiddet konusuna değinecek. İnşallah toplumumuzda duygusal ve fiziksel yönden şiddet hiç kalmaz.”dedi.

Daha sonra Prof.Dr.Ayşe YALIN tarafından “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet” konulu konferans verildi. UNICEF-MEB tarafından hazırlanmış olan psikososyal okul projesinde uygulamacı, eğitici ve danışman olarak çalıştığını belirten Prof.Dr.Ayşe YALIN, medyada her gün mutlaka aile içi şiddetle ilgili bir yada birkaç haberin yer aldığının görüldüğünü söyledi. Dünya’da 1.2 milyar yoksul olarak yaşayan insanın %70’inin kadın olduğunu belirten Prof.Dr.YALIN, Dünya’da 900 milyon kadının okuma-yazma bilmediğini söyledi. Dünya’da her 10 kadından 4’ünün şiddet gördüğünü söyleyen Prof.Dr.YALIN, her 5 dakikada bir kadının cinsel ve fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtti. 

Prof.Dr.Ayşe YALIN, Türkiye’de 1980’den sonra kadına yönelik aile içi şiddetin gündeme geldiğini, 1987’de ilk defa ‘Dayağa Hayır’ kampanyasının başladığını, 1990’da şiddete uğrayan kadınlara yardım için ‘Mor Çatı’ adlı sivil toplum örgütünün kurulduğunu, 1998’de 4320 Sayılı Kanunun çıkarıldığını, 1999’da ise devlet kurumları tarafından ‘Şiddete Sıfır Hoşgörü’ adıyla bir kampanya başlatıldığını, 25 Kasım 2007’de ise ‘Kadına Karşı Şiddete Son’ kampanyaları düzenlendiğini, kadına yönelik şiddetle ilgili Ulusal Eylem planı hazırlandığı ve nüfusu 50.000’in üzerindeki yerleşim yerlerinde Kadın Sığınma Evleri açılmasının kararlaştırıldığını belirtti.

Kadınların %58’inin kocalarından şiddet gördüğünü söyleyen Prof.Dr.Ayşe YALIN, şiddet gören kadınların %80’inin ise gördüğü şiddet karşısında sesini çıkarmadığını ifade etti. Prof.Dr.Ayşe YALIN, fiziksel şiddet, cinsel şiddet, sözlü-duygusal şiddet, ekonomik şiddet, toplumsal kabule bağlı şiddet gibi şiddetin türleri olduğunu belirterek, şiddetin başlıca nedenleri olarak ta, bireysel faktörler, erken evlenme, depresyon, kişilik bozukluğu, düşük gelir gibi faktörlerin olduğunu söyledi. 

Prof.Dr.Ayşe YALIN, son olarak, aile içi şiddetin kadının insan olma hakkını elinden aldığını belirterek, “kadına yönelik aile içi şiddet, bir insanlık suçudur” diye konuştu. 

Konferansın sonunda, İl Sosyal Hizmetler Müdürü Hüseyin YAŞAR, Prof.Dr.Ayşe YALIN’a ve konferansın verilmesini sağlayan Vali Orhan DÜZGÜN’ün eşi Gül DÜZGÜN’e birer buket çiçek verdi. 

Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde yapılan konferansın ardından, Vali Orhan DÜZGÜN’ün eşi Gül DÜZGÜN, Vali Yardımcısı Ömer ADAR’ın eşi Leyla ADAR, İl Emniyet Müdürü Mehmet AVCI’nın eşi Nurdane AVCI, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcisi kadınlar, Ahmet Cemal Mağden Huzurevinde kalan yaşlı bayanları ziyaret etti. Bayan DÜZGÜN ve beraberindeki bayanlar, Huzurevinde kalan bayanlara karanfil vererek, Kadınlar Günü’nü kutladı. Bayan DÜZGÜN ve beraberindekiler, Huzurevinde kalan yaşlılarla bir süre sohbet ettikten sonra Huzurevinden ayrıldılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.