Turizm Çalıştayı Yapıldı

Turizm Çalıştayı Yapıldı

“Doğu Karadeniz Master Planı çerçevesinde kıyı yol bandına paralel yayla kesiminde paralel bir yol bandının olması büyük bir imkan sağlayacak. Bugün bulunduğumuz durumu çok iyi değerlendirmeliyiz. Ordu’nun coğrafi olarak bulunduğu pozisyon, bölgeler arası

 

Ordu’da ortak bir turizm algısının oluşturulması, ildeki mevcut durumun orta ve uzun vadede olası müdahale ve işbirliği olanaklarının değerlendirilmesi, turizm sorunlarının tespitinin ve çözüm yollarının bizzat yerel paydaşlar tarafından değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen “Ordu Turizmi Geliştirme Çalıştayı”, Ordu Kültür Sanat Merkezi(OKSM)’nde yapıldı.

 

 “Ordu Turizmi Geliştirme Çalıştayı”na, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür ÖZASLAN, Vali Orhan DÜZGÜN, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail GÜZEY, Belediye Başkanı Seyit TORUN, ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık YARILGAÇ, Vali Yardımcısı Yemen BAYRAK, İl Emniyet Müdürü Hakan KIRMACI, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelen Genel Müdür Yardımcıları, Kültür ve Turizm Uzmanları, Şube Müdürleri, Mühendis ve Bakan Danışmanından oluşan heyet, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, turizm işletmecileri ve ODÜ Meslek Yüksekokulu öğrencileri katıldı.

 

 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, “Ordu Turizmi Geliştirme Çalıştayı”nın açılış konuşmasını yaparak, Ordu halkının son yıllarda turizmi daha fazla konuşur, turizm projelerini ve yatırımlarını daha sık duyar hale geldiğini söyledi. GÜLDEREN, “Ordu gelecek olarak planlamasında tercihini yapmış ve turizmi birinci sıraya koymuştur. O zaman bizlere, hızlı planlama, altyapı ve yeni mekanlar oluşturmak görevi düşmektedir. Biz de bu çalışmaları büyük bir hızla ve şevkle yapmaya gayret ediyoruz. İşte bu amaçla, doğru işler yapabilmek ve hedefler saptamak için bu çalıştayı düzenledik” diyerek, Ordu’da turizm atağını başlatan Vali Orhan DÜZGÜN’e, çalışmalarda kendilerine destek veren Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY ve Bakanlık yetkililerine teşekkür etti.

 

“Ordu Turizmi Geliştirme Çalıştayı”nda bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu’nun geleneksel tarım ürünlerinin yanında turizm sektöründe de öne çıkmayı ve turizm kenti olmayı hedefleyen bir il olduğunu söyleyerek, Ordu’nun sahip olduğu doğal ve kültürel varlıkların turizme kazandırılması ve turizmin ilimizde çok daha ileriki seviyelerde olması için Orduluların haklı olarak büyük bir hedefi ve hayali olduğunu ifade etti.

 

Ordu’da turizmin gelişmesi için gerekli olan konaklama, ulaşım gibi altyapı çalışmaları ile tanıtmanın birlikte yürümesi amacıyla bir takım çalışmalar yapıldığını belirten Vali DÜZGÜN, 24 Kasım 2009 tarihinde gerçekleştirilen “Ordu Turizmi Geliştirme Çalıştayı”ndan buyana yapılan çalışmalarla ilgili slayt sunumu eşliğinde görsel bilgiler verdi.

 

Kültür Sanat Merkezleri

Ordu’da son 2 yıl içinde yapılan kültür ve turizm çalışmalarını anlatan sunumuna Ordu’da yapılan kültür sanat merkezleri hakkında bilgi vererek başlayan Vali DÜZGÜN, “Ordu Kültür ve Sanat Merkezi, 29 Ekim 2010 tarihinde hizmete açıldı. Bu kültür merkezi, toplantı salonu, her türlü opera, sinema, tiyatro, konser ve benzeri etkinliklere imkan veren 560 kişilik salonu ile birlikte, sergi salonları, çocuk kütüphanesi, halk kütüphanesi ile bir çok etkinliğe imkan sağlayacak fonksiyonel büyük bir yapıdır. Yine Fatsa Belediyesi tarafından yapılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından desteklenen Fatsa Belediyesi Kültür Merkezi de, 19 Mayıs 2011 tarihinden itibaren hizmete girdi” dedi.

 

Restorasyon çalışmaları

Turizmin gelişmesi için gerekli unsurlardan birisinin de restorasyon çalışmaları olduğunu söyleyen Vali DÜZGÜN, “Sahip olduğumuz kültür varlıklarının restore edilerek, hem kültür hayatımıza kazandırılması, hem de turizmin hizmetine sunulması amacıyla bazı restorasyon projelerimiz de uygulama aşamasına geldi. Bunlardan birisi Mesudiye Kilisesinin restorasyonunun tamamlanarak, Mesudiye Kültür Merkezi’ne dönüştürülmesidir. İkizce Laleli Camii ve Fatsa Hacı Hulusi Caminde de bu yıl restorasyon çalışmalarına başlandı.  Ünye Kalesi’nde de geçtiğimiz yıllarda başlatılan restorasyon çalışmalarının birinci etabı tamamlandı. Ünye Kalesi’nin, Ünye Belediyesine devrinin yapılarak, bundan sonraki restorasyon çalışmalarının ve yönetiminin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Ünye Belediyesi’nce yürütülmesi planlanıyor” şeklinde konuştu.

 

Arkeolojik Kazı Çalışmaları

Kurul Kalesi’nde yapılan arkeolojik kazılarda çok ciddi tarihi buluntulara ulaşıldığını dile getiren Vali DÜZGÜN, şunları kaydetti: “Kurul Kalesi’nde geçtiğimiz yıl Gazi Üniversitesinden Doç.Dr.Süleyman Yücel ŞENYURT hocamıza öneri götürerek, danışmanlığında arkeolojik kazı çalışmalarına başladık. Kurul Kalesi’nde geçen yıl ve bu yıl yapılan kazı çalışmalarında, bir kale yapısı ve tapınak ortaya çıkarıldı. Fatsa Cıngırt Kayasında da yine Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayşe Fatma EROL başkanlığında bu yaz itibariyle yüzey araştırma çalışmaları yapıldı. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle 2012’de de kazı çalışmalarını devam ettirmek istiyoruz.”

 

Sokak Sağlıklaştırması Çalışmaları

Sokak sağlıklaştırması çalışmaları kapsamında proje çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Vali DÜZGÜN, “Ordu’nun kültür turizmine kazandırması için Sıtkıcan Caddesi ve Menekşe Sokak’ta sokak sağlıklaştırmasına ilişkin proje çalışmaları geçtiğimiz aylarda tamamlandı. Uygulama işlerine ilişkin de geçtiğimiz hafta itibariyle yer teslimi yapıldı. Yakın bir zaman içerisinde de, Sıtkıcan Caddesi ve Menekşe Sokak’ta sokak sağlıklaştırması çalışmalarına başlanacak. İlk etapta 23, 2’nci etapta da 22 tarihi Ordu Evi’nin dış cephe ve çatı kısımlarında iyileştirme yapılmak suretiyle buralarında güzel bir görünüme kavuşturulması hedefleniyor. Buna paralel olarak bir sokak sağlıklaştırması çalışması da Ünye Kadılar Yokuşunda başlayacak. Burada da 13 tarihi Ünye Evi’ni kapsayan sokak sağlıklaştırması çalışmalarına bu ay başlanacak” dedi.

 

Ordu Turizm Altyapı Hizmet Birliği(ORTAB)

Turizmle ilgili altyapı çalışmalarını koordine etmek, beldelerimiz arasında, ilçelerimiz arasında düzenli ve planlı bir turizm gelişmesini sağlamak amacıyla Ordu Turizm Altyapı Birliği’nde 2010 yılı içerisinde kurularak çalışmalarına başladı.

 

Tanıtım çalışmaları

Ordu ilinin tanıtımı amacıyla değişik etkinliklere katılım sağlandığını ifade eden Vali DÜZGÜN, “Hem yurt içinde, hem de yurt dışındaki turizm fuarlarına katılmak suretiyle Ordu’nun sahip olduğu turizm değerlerinin tanıtımı yapılıyor. Bu fuarlarla ilgili olumlu geri dönüşleri almaya da başlıyoruz. Örneğin geçen yıl İzmir’de katıldığımız Travel Turkey fuarına yurt içinden 2 il, yurtdışından da 1 il onur konuğu olarak yer almıştı. Bunlardan birisi de Ordu iliydi. Bunun akabinde de bazı seyahat acenteleri İlimize gelmek suretiyle Ordu’ya turist getirmek istediklerini belirttiler. Ulugöl, Çambaşı Yaylası gibi bazı yerleri de ziyaret ederek buraların kendileri için çok özel mekânlar olduğunu ancak yeteri kadar konaklama tesislerinin olmasını arzu ettiklerini söylediler. 2011 yılı içerisinde, Ankara, Trabzon, Madrid, İstanbul, Berlin, Dubai ve yine Mayıs ayında İzmir’de gerçekleştirilen tanıtım günleri ve fuarlara katılmak suretiyle Ordu ilinin tanıtımı yapılmaya devam ediliyor” şeklinde konuştu.

 

Vali DÜZGÜN, sunumunun devamında, Ordu’da nitelikli yatak sayısını artırmayana yönelik çalışmalar, cazibe merkezi oluşturmaya yönelik çalışmalar, DOKA işbirliği ile yürütülen turizm projeleri, kültür varlıklarının turizme kazandırılması için yürütülen kamulaştırma çalışmaları hakkında geniş bilgiler verdi.

 

Vali Orhan DÜZGÜN’ün ardından kürsüye gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür ÖZASLAN ise, Ordu’nun Karadeniz bölgesinde hem doğası, hem de insan yapısı itibariyle turizme yatkın bir il olduğunu söyledi. Konuşmasında, dünyadaki ve Türkiye’deki turizm hareketliliğine değinen ÖZASLAN, “Dünyada geçen yıl yaklaşık 940 milyon insan turizm trafiğini işgal etti. Yaklaşık 900 milyar dolardan fazla turizm geliri elde edildi. Bugün dünya gayri safi milli hasılasının yaklaşık % 9’dan fazlasını turizm geliri oluşturuyor. Turizm gelirleri ülke ekonomisi için önemli bir pay oluşturuyor. Türkiye’ye, geçen yıl yaklaşık 28.6 milyon yabancı ziyareti oldu. 21 milyar dolara yakında bir gelirimiz oldu. Bu yıl 30 milyonu aşkın ziyaretçi bekliyoruz. Turizm geliri ise 23-24 milyar olması bekleniyor. Turizm hizmet sektörü olarak, ekonomimizin önemli bir paydası. Turizmde olmazsa olmazlar var. Potansiyelinize göre bir planlama yapmalısınız. Bu planlama ülkesel anlamda yapılmıştır. Bölgesel anlamda Ordu’yu ilgilendiren gelişme ise, Doğu Karadeniz Master Planı oluşturulmasıdır. Turizm, şu andan itibaren ekonomik faaliyetler içerisinde 1.sırada yer alabilecek bir sektördür” dedi.

 

Ordu’nun bütün turizm türlerine uygun bir il olduğunu söyleyen Müsteşar Özgür ÖZASLAN, “Ordu olarak bizim doğamız, yeşilimiz, denizimiz çok çok önemli biz bunu baz alıp satacağız. Ama bunu gerçekleştirmek ve dünyaya bunu sunmak için neler yapmalıyız.? Planlama noktasında ciddi çalışmalar var. Altyapıdaki eksiklikleri tamamlamalıyız. Şuan Karadeniz bölgesi ölçeğinde yaklaşık 250-300 bin civarında turist ziyareti var. Ordu’nun avantajı şu; gelenlerin üçte birinin Trabzon havalimanında giriş yaptığı söyleniyor. Samsun istikametinden gelenler ise Doğu Karadeniz turu girişi ve çıkışında Ordu’da konaklama imkanı var. Yeni oteller yapılıyor. Bu çok önemli bir avantajdır. Doğu Karadeniz paketinde geceleme süresi ortalama 4.6, Ordu’ya bakıyorum 2000’e yakın yatak kapasitesi var. Bir yandan altyapıda konaklama kısmının eksikliğinden bahsederken, diğer yandan da olanları doluluk oranı ile değerlendiremiyoruz. Ordu, dört mevsim yapısına uygun, coğrafyasına uygun, bütün bu yapılanlar bunu gösteriyor. Kayak tesisi planlaması çok uygun. Ordu ili sınırları içerisinde hangi turizm türünden bahsederseniz bahsedin hepsi var. Önemli olan altyapıyı hazırlayıp sunabilecek duruma getirmek. Ordu-Giresun havaalanın devreye girmesi, buraya ayrı bir hava kazandıracak” diye konuştu.

 

Karadeniz-Akdeniz yolu projesinin gelecekte Ordu’yu turizmde avantajlı konuma getireceğini belirten Müsteşar ÖZASLAN, “Doğu Karadeniz Master Planı çerçevesinde kıyı yol bandına paralel yayla kesiminde paralel bir yol bandının olması büyük bir imkan sağlayacak. Bugün bulunduğumuz durumu çok iyi değerlendirmeliyiz. Ordu’nun coğrafi olarak bulunduğu pozisyon, bölgeler arası buluşma noktası olacak” dedi.

 

Turizmde gelişme gösterebilmek için yapılması gereken çalışmalara da değinen Müsteşar ÖZASLAN, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Turizmde önceliği şuna almanızı istiyorum. Turizm faaliyetlerini yurtdışından yabancı getirme olarak algılamayalım. Bugün tüm dünyada turizmin gelişmiş olduğu ülkelere bakarsak, iç turizmin öncelikle geliştiğini görürüz. Tanıtma, pazarlama da çok önemli. Altyapı eksiklerini tamamlamamız lazım. Kısa sürede büyük gelişmeler gördüm. Konaklama açısından, ulusal, uluslararası otel zincirlerinin burada yer bulması yönünden. Ancak, bütün Karadeniz’de, Türkiye’nin en kötü mimari yapılarını burada maalesef görüyoruz. Bu Türkiye’nin ortak sorunu biz bunu yenmeliyiz. Estetik olarak kötü imar mevzuatına aykırı bir ürünü, bütün gelecek nesil bunu çekemez. Buna dur demeliyiz. Çevreye duyarlı yaklaşımlar sergilemezsek geleceğimizde turizm olmaz. Geleceğimizi baltalamış oluruz. Ordu, insan ve turizm altyapısı olarak en hazır illerimizden birisi. Bizde bu oluşan bilinç noktasında hareket edelim.”

 

“Ordu Turizmi Geliştirme Çalıştayı”nda, DOKA Uzmanı Sevgi KAPLAN, ‘Bölgedeki Turizm Potansiyeli’ başlığı altında bir sunumda bulundu. KAPLAN, sunumunda; Doğu Karadeniz Master Planı, DOKAP Planı, Alternatif turizm olanakları, geleneksel kitle turizmi ile alternatif turizmin özellikleri, Doğu Karadeniz Bölgesinde turizm ve DOKA’nın turizm tespitlerine yer verdi.

 

Gaziantep Özel Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Metin ÇELİK de ‘Turizmde Markalaşma Stratejileri’ konulu bir sunum yaparak, Ordu’nun oluşturduğu “Oksijen” markası ile kurumsal kimliğini çok güzel taşıdığını söyledi. Ordu’nun tanıtıma ağırlık verdiğini vurguladı. Turizmde pazarlama anlayışının değiştiğini de belirten ÇELİK, Avrupalı turistlerin %25’inin kararlarını internet üzerinden verdiğini söyledi.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Danışmanı Ahmet VAROL da ‘Ordu’da Nasıl Bir Turizm İstiyoruz’ başlıklı sunumunda, Orta Asya’dan ve Kafkaslardan gelip Ordu’ya yerleşen insanların beraberinde getirdikleri halk kültürünü yaşatılmasını ve yöresel el sanatlarının yok olmadan turizme kazandırılması gerektiğini ifade etti.

 

“Ordu Turizmini Geliştirme Çalıştayı”nda son olarak, ‘2015 Ordu Platformu’ üyesi Şinasi TEPE tarafından ‘2015 Ordu’ projesi hakkında katılımcılara bilgi verildi.

 

“Ordu Turizmini Geliştirme Çalıştayı”, katılımcıların Ordu’nun turizmin gelişmesi yönündeki görüş, öneri ve taleplerini dile getirmeleri ile son buldu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.