Ordu İzmir'de Tanıtılıyor

Ordu İzmir'de Tanıtılıyor

Bakan GÜNAY, "Turizm sayesinde yöreler, şehirler, toplumlar, ülkeler, devletler birbiriyle tanışıyor. Turizm bir toplumsal dönüşüm vesilesi. 21. yüzyılı kurtaracak, dünyayı güzelleştirecek olan proje bence turizmdir. Turizmciler insanlığın barışını inşa

 

Turizm sektöründeki en önemli buluşmalardan biri olan “Travel Turkey 2010 İzmir Turizm Fuar ve Konferansı”, dördüncü kez kapılarını açtı. 

 

Ordu İzmir'de Tanıtılıyor

İzmir Fuarcılık Hizmetleri (İZFAŞ), Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve Hannover-Messe International İstanbul işbirliği ile organize edilen “Travel Turkey 2010 Turizm Fuar ve Konferansı”nın açılış töreni, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY, K.K.T.C Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Kemal DÜRÜST, İzmir Valisi Mustafa Cahit KIRAÇ, Ordu Valisi Orhan DÜZGÜN, Osmaniye Valisi Celalettin CERRAH, Aydın, Muğla, Uşak, Tokat, Gümüşhane, Denizli valileri ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı AYDOĞAN, İzmir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem DEMİRTAŞ, TÜRSAB BAŞKANI Başaran ULUSOY’, fuara katılan yabancı ülkelerin temsilcileri, siyasi parti, meslek odaları ve turizm sektörü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.



16 ülkeden 500'ün üzerinde firmanın katıldığı fuarın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY, turizmin sadece ekonomik gelişme sağlamadığını, yöreler, şehirler ve toplumlar arasında da barışı tesis ettiğini vurguladı. 20´nci yüzyılın savaşlarla başlayıp savaşlarla bittiğini kaydeden Bakan GÜNAY, ''İnsanların birbirine saygı duyduğu yepyeni bir yüzyıl kurmaya çalışıyoruz. Turizm ise bunun birinci sektörü'' dedi. 

Bakan GÜNAY, dünyada her yıl 1 milyara yakın kişinin bir ülkeden başka ülkeye görmek amacıyla seyahat ettiğini ve turizm sektöründe 1 trilyon dolar civarında hareketlilik bulunduğunu, Türkiye'nin de bu hareketlilikten artan şekilde payını aldığını söyledi. Konuşmasının başında turizmin önemli bir ekonomik gelişme kapısı olduğunu ancak öncelikle toplumsal dönüşüm ve dünyayı tanıştırma ve barıştırma projesi olarak gördüğünü belirten Bakan GÜNAY, "Turizm sayesinde yöreler, şehirler, toplumlar, ülkeler, devletler birbiriyle tanışıyor. Turizm bir toplumsal dönüşüm vesilesi. 21. yüzyılı kurtaracak, dünyayı güzelleştirecek olan proje bence turizmdir. Turizmciler insanlığın barışını inşa ediyorlar'' dedi. 



Dünyada yaşanan ekonomik krizin 2009 yılında turizm sektöründe de etkili olduğunu, dünya ölçeğinde turizmde gerileme yaşandığını dile getiren Bakan GÜNAY, Türkiye'nin turizm sezonunu geçen yıl başarıyla tamamlayan ender ülkelerden biri olduğunu söyledi. Yedi yıl önce Türkiye'ye gelen ziyaretçi turist sayısının 13 milyon olduğunu ancak bu yıl 28 milyona yükseldiğini, gelecek yıl 30 milyona çıkmasını umut ettiklerini ifade eden Bakan GÜNAY, Türkiye'deki turizmin farklı bölgelere yayılması için de çalıştıklarını anlattı.

Göreve geldiklerinden beri Türkiye'ye gelen turist sayısının artması için çalıştıklarını, Lübnan, Ürdün, Suriye bakanlarıyla ortak toplantı yapacaklarını, sadece Türkiye'yi değil bölgeyi tanıtmak istediklerini ifade eden Bakan GÜNAY, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye artık kendi içine kapanmış bir ülke değil, kendi enerjisini bölgesine yayabilen bir ülke. Hepimizin övünmesi gerekiyor. Hangi siyasi inançtan olursak olalım bu coğrafyada yaşıyoruz. Bu coğrafyada barış, bolluk, bereket gerekiyor. Bu coğrafyanın çocuklarının dövüşmeden, kardeşçe yaşaması ve dünyanın karşısında dik durabilmesi gerekiyor."



Ordu’nun, fuarın partner illerinden birisi olması nedeniyle açılış töreninde Vali Orhan DÜZGÜN de bir konuşma yaparak şunları söyledi; “Türkiye son yıllarda turizm alanında gerçekten büyük hamleler yaparak, dünyada ilk 8 ülke arasına girmiştir. Geçtiğimiz yıl itibariyle ülkemize gelen yabancı turist sayısı 27 milyondur. Ancak, ülkemize gelen turistlerin büyük bir kısmı, Ege ve Akdeniz bölgesini, son yıllarda artan bir şekilde de İstanbul’u ziyaret etmektedirler. Son yıllarda kitle turizminden, alternatif turizm arayışlarına geçildi. Ülkemize gelen 27 milyon turistin ancak %1’i Karadeniz bölgesini ziyaret etmektedir. Travel Turkey Fuarının da ana temalarından, konferans başlıklarından birisi olan alternatif turizm dallarında (macera turizmi, doğa turizmi, dalış turizmi gibi) Karadeniz, gittikçe gelişen bir ilgi odağı olmaya devam etmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 2023 yılı turizm strateji planında ve yine en son hazırlanan Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Devlet Bakanlığımızca hazırlanan Doğu Karadeniz Turizm Mastır Planı’nda, Karadeniz’in hak ettiği payı alabilmesi için son yıllarda önemli projeler yapılmaya başlanmıştır. Başta bölgemizin tanıtımı adına hem yurtiçindeki hem de yurtdışındaki fuarlara katılmak suretiyle ilimizi tanıtmaya devam ediyoruz” 

Vali Orhan DÜZGÜN, törende yaptığı konuşmada, Ordu’da turizmin geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalara değinerek, “Gittikçe artan yeni seyahat eğilimleri ve tatil destinasyonları konusunda Ordu, Doğu Karadeniz’in başlangıcı olan bir il olarak hak ettiği yeri alabilme gayreti içerisindedir. Karadeniz Bölgemizdeki pek çok ilimizle beraber Ordu da yaylalarıyla, şelaleriyle, kanyonlarıyla, yöresel mutfaklarıyla özellikle güney ülkelerinden, Körfez ülkelerinden gelen turistlerin ilgisini çekmeye başlamıştır. Bu amaçla 15 yıldır bölgenin en önemli ihtiyacı olan ve bölge halkının sürekli hayalinde ve gündeminde olan Ordu-Giresun Havaalanının da 2011 yılının Mart ayından itibaren yapımına başlanması suretiyle bölgemizde turizmin gelişmesi için havayolu ulaşımında önemli bir eksikliğin tamamlanması sağlanacaktır. Konaklama olarak da gerek İl Özel İdaresine ait gerekse hazineye ait arazilerimizi, otel yapımı için kiraya vermek suretiyle yeni tahsislerde bulunuyoruz. Geçtiğimiz ay içerisinde birisi uluslararası marka olan bir otel, diğeri de ulusal ölçekli ve özellikle Ege Bölgesinde ondan fazla şubesi olan bir otelimiz Ordu’ya yatırım yapma kararı almış ve inşaat çalışmalarına başlamıştır. 2011 yılında da 2 marka otel Ordu’da hizmet vermeye başlayacaktır. Bunun dışında yine beş yıldızlı bir otel de Ordu’nun en cazip yerlerinden birisi olan Boztepe’de yapılmaya başlanacaktır. Bu konaklama tesislerinin de gerekli ihtiyacı karşılayabilecek seviyeye gelmesinden sonra önümüzdeki yıldan itibaren bölgemize ciddi bir turist akınının başlayacağını, Ordu’nun, Karadeniz’in ulusal turizmdeki payının da giderek artacağına inanıyorum. Turizm altyapısının geliştirilmesi amacıyla ilimizdeki altyapı eksikliklerini gidermek amacıyla geçtiğimiz Kasım ayı içerisinde Ordu Turizm Altyapı Birliği’ni kurduk” diye konuştu. 



Ordu’nun turizm potansiyeline de değinen Vali Orhan DÜZGÜN, “Karadeniz deyince, her birimizin aklına yemyeşil yaylalarıyla, deniziyle, mavisiyle bir doğal ortam gelmektedir. Yoğun bir bitki örtüsü ve çok farklı bitki türlerinin bir arada görebileceği bir botanik bahçesi oluşturulması da Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul GÜNAY’ın destekleriyle programa alındı. Bu amaçla Ordu şehir merkezine çok yakın bir bölge olan fidanlık arazisine, Türkiye’nin dördüncü Karadeniz Bölgesinin de ilk botanik bahçesi kurulacak. Yine ilimize gelen turların kısa mesafe ile kolayca ulaşabileceği Kurul Kayası, Ünye Kalesi, Bolaman Haznedaroğlu Konağı, Yason Burnu gibi kültür varlıklarımızın da restorasyonu ve çevre düzenlemelerine büyük önem veriyoruz. Karadeniz duble yolunun yapılmasıyla birlikte Ordu, Perşembe, Bolaman ve Fatsa arasındaki kıyı şeridimiz, tam bir turizm yolu haline dönüşmeye başlamıştır” dedi. 

Vali DÜZGÜN, Ordu’ya kültür ve turizm yatırımlarının yapılması konusunda büyük destek olan Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY’a ve Travel Turkey fuarına Ordu'nun partner il olarak katılımında verdiği desteklerden dolayı TURSAB Başkanı Başaran ULUSOY’a teşekkür etti. 



Ordu ve Osmaniye ve Hırvatistan’ın başkenti Zagreb'in partner il olarak katıldığı “Travel Turkey İzmir Fuarı”na bu yıl Yunan Adaları ile Tunus, Suriye, Hırvatistan, Güney Afrika, Etiyopya, Almanya, Kosova, Makedonya, KKTC, Irak, İtalya, Ürdün, Mısır ve İngiltere’den de 36 firma katılıyor. Travel Turkey İzmir 2010 Turizm fuarı kapsamında Yunanistan, İspanya, Hırvatistan, Karadağ, Katar, Kosova, Rusya, İtalya, Mısır, Bosna Hersek, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran’da faaliyet gösteren tur operatörleri ve seyahat acentelerinden satın alıcılar ile turizm basını “Hosted Buyer Programı” adı altında katılımcı firmalarla işbirliği yapmak üzere fuara katıldı. Bu özel program çerçevesinde, fuar alanında oluşturulan workshop alanı ile yabancı satın alıcılar stant sahibi turizmcilerle bir araya getirilerek yüz yüze görüşmeleri sağlanıyor. Bu sayede oluşturulan iş platformu ile yerli ve yabancı turizmcilerin profesyonel bir ortamda iş bağlantıları yapmaları ve ülkenin turizm gelirlerini artıran sözleşmelere imza atmaları hedefleniyor. Travel Turkey İzmir’de bu yıl ‘Butik teller’, ‘Macera, Spor, Dalış Turizmi’ ve ‘Sağlık Turizmi’ gibi yeni özel bölümler de yer alıyor. 

Tayland, Makedonya, Libya, Irak, Tanzanya ve Etiyopya ülkeleri de fuarda ilk kez katılımcı olarak yer alıyor. 

4 gün süreyle açık kalacak olan fuar, 10.00 – 18.00 saatleri arasında gezilebilecek.

 

 

 

  Karadeniz Dernekleri Konfederasyonu(KADEKON) Yemek verdi


Merkezi İzmir’de bulunan Karadeniz Dernekleri Konfederasyonu(KADEKON), “Travel Turkey 2010 İzmir Turizm Fuar ve Konferansı”na katılan Karadeniz illerinin yöneticilerini akşam yemeğinde bir araya getirdi.

 

Karadeniz Dernekleri Konfederasyonu(KADEKON) Genel Başkanı Hızır MURTEZAOĞLU’nun evsahipliğinde düzenlenen yemeğe, Ordu Valisi Orhan DÜZGÜN, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bartın, Kastamonu illerinin İl Kültür ve Turizm Müdürleri ile Karadenizliler tarafından kurulan dernek, federasyon ve konfederasyonların yöneticileri ile Karadenizli işadamları ve turizmciler katıldı.

 

İzmir Karşıyaka’daki Vilayetler Hizmet Birliğinde düzenlenen yemeğin sonunda bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, şunları söyledi; “Karadeniz Dernekleri Konfederasyonunun değerli başkanı Hızır MURTEZAOĞLU’na bu akşam bizleri bir araya getirerek, bu yemekte buluşturduğu için teşekkür ediyorum. Bugün, İzmir’de yaşayan Ordulularla konuştuğumda pek çoğunun uzun yıllardır Ordu’ya gelmediklerini fark ettim. İstanbul’da yaşayan Ordulularla kıyasladığımızda, İstanbul’daki hemserılerımız  bazen 1 hafta, bazen 1 aya kadar varan bir süreyı yaz aylarında Ordu’da, Ordu’nun yaylalarında geçiriyorlar. İrtibatlarını devam ettiriyorlar. Her nedense İzmir ile Karadeniz Bölgesi arasında Karadenizliler arasında bir kopukluk olduğunu görüyorum. Bu dernekler aracılığıyla bu kopukluğun giderilebıleceğini degısık vesılelerle duzenlenecek organızasyonlarla ırtıbat saglanabılecegını  düşünüyorum” dedi.

 

Konuşmasında fuarların önemine de değinen Vali Orhan DÜZGÜN, “Travel Turkey İzmir Fuarı bu yıl 4’üncü yılına girdi. Her yıl yeni ulkeler yenı ıller bu fuara katılmaya başlıyorlar. Bu fuarlar vesilesiyle hem bu bölgede yaşayan Karadenizlilerin kendi memleketlerine ilgileri artıyor, hem de Karadenizli, Ordulu olmayıp Ege’de yaşayan diğer vatandaşlarımız Karadeniz Bölgesimızın tanıtımını yapmıs oluyoruz” dedi.

 

Yemeğin sonunda, “Travel Turkey İzmir” fuarına katılmak üzere İzmir’e gelen Karadeniz illerinin İl Kültür ve Turizm Müdürleri ve katılımcılar da fuar vesilesiyle İzmir’de olmaktan ve Karadenizli hemşerileriyle bir arada olmakta mutluluk duyduklarını, bu tarz etkinliklerin daha sık yapılması gerektiğini söylediler.

 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.