ODÜ'den Kimlik Kartı Açıklaması

ODÜ'den Kimlik Kartı Açıklaması

Ülkemiz genelinde tüm üniversitelerde olduğu gibi Ordu Üniversitesi’nde de öğrencilerin “öğrenci kimlik kartları” bulundurmaları zorunludur. Söz konusu haberlerde yer alan anlaşma doğru olup, içeriğinde ki bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. Öğrencilerimi

 

Ordu Üniversitesi Rektörlüğünden Öğrencilere verilen Öğrenci kartları konusunda bir açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada; Ordu Üniversitesi olarak, 26 Ekim 2011 Çarşamba günü itibari ile üniversitemiz ile Vakıfbank arasında imzalanan protokol anlaşmasına yönelik olarak bazı basın yayın organları ve sosyal paylaşım sitelerinde yer alan iddiaları üzüntü ile takip etmekteyiz.

Söz konusu protokol anlaşması Şubat 2011 ayı itibari ile bir önceki yönetim ve Vakıfbank arasında imzalanmış olup,  teknik geliştirme çalışmaları başlatılmış bulunmaktadır. Alınan karar gereği uygulama 2011/2012 eğitim öğretim dönemi içerisinde başlatılmış bulunmakta, Mayıs 2011 itibari ile göreve başlayan yönetimimizin anlaşmayla ilişkin bir kararı bulunmamaktadır. Ancak, ülkemizde yüksek  öğrenim kurumları arasında saygın bir yeri olan üniversitemizin bu tür iddialar içinde yer alması bizleri ziyadesi ile üzmüş, iddialar ve anlaşma maddeleri tarafımızca da incelenmiştir. Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda, Kamu oyunu yanlış yönlendiren iddiaların hiçbir dayanağı bulunmadığı, sadece sosyal paylaşım siteleri esas alınarak gündeme taşındığı saptanmıştır.. Son derece yanlış olan bu iddialar  haber niteliğinden çok üniversitemize yönelik bir saldırı niteliği taşımaktadır.

Ordu Üniversitesi olarak hiçbir yetkilimizce doğrulanmadan haberleştirilen bilgiler karşısında şaşırdığımızı belirtirken, konunun hassasiyetini göz önünde bulunduruyor, doğru bilgileri kamu oyunun dikkatine sunuyoruz.

  • Ülkemiz genelinde tüm üniversitelerde olduğu gibi Ordu Üniversitesi’nde de öğrencilerin “öğrenci kimlik kartları” bulundurmaları zorunludur.  Söz konusu haberlerde yer alan anlaşma doğru olup, içeriğinde ki bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. Öğrencilerimize banka kanalı ile temin edilen kimlik kartı, üniversitenin kampüs içerisinde kurduğu tüm kartlı geçiş sistemlerinde geçiş sağlayan bir yapıda çalışmaktadır. Öğrenci kimlik kartının asıl amacı, üniversite girişlerindeki turnikelerde, yemekhanelerde ve üniversitenin belirleyeceği diğer noktalarda öğrencilerimiz için bir avantaj oluşturabilmektir.
  • Protokol gereğince Öğrenci kimlik kartlarına kazandırılan bir diğer özellik ise kartı kredi kartına dönüştürebilmesidir. Bu durum sadece ve sadece kişinin talebi ve  isteği doğrultusunda gerçekleştirilebilen  bir işlevdir. Haber içeriğinde yer alan iddialar tamamen taraflı ve çarpıtılarak yansıtılmıştır. Ordu Üniversitesi’nin kişinin kimlik bilgilerini bankaya vererek anayasal bir suç işlediği yönünde ki iddia ise bunun en bariz örneğidir.
  • Üniversitemiz hiçbir şekilde bankayla öğrencinin kişisel bilgilerini paylaşmamıştır. Söz konusu durum araştırılmış olsa idi, adı geçen bankada sınırlı düzeyde ki (ad-soyad-okuduğu bölüm) öğrenci bilgilerinin zaten mevcut olduğu görülebilirdi. Çünkü öğrencilerimiz kayıt esnasında harçlarını Vakıfbank’a yatırmak sureti ile kimlik kartı üzerinde bulunan sınırlı bilgilerini paylaşmakta, bu çerçevede mevcut öğrenci portföyümüz banka arşivlerinde bulunmaktadır. Öğrencilerimiz kimlik kartlarını kredi kartı olarak kullanmak istediklerini belirttikleri takdirde, kişisel bilgilerini banka yetkilileri ile paylaşmak durumundadırlar.  Yani öğrencilerimizin kişisel bilgileri iddialarda belirtildiği gibi üniversitemiz yönetimince verilmemektedir. Kredi kartı özelliği taşıyan öğrenci kimlik kartları imza karşılığında öğrencilerin bizzat kendilerine teslim edilmektedir.
  • Hiçbir öğrencimize kart alma zorunluluğu getirilmemiş, halen kartlarını almamış olan öğrencilerimize de aynı şekilde hiçbir yaptırım uygulanmamıştır.
  • Mevcut iddialar arasında yer alan ve öğrencilerin kart ücreti ödemeye mecbur bırakıldığı belirtilen ibare ise söz konusu anlaşmada yer almamaktadır. “Kredi kartını sadece kimlik olarak kullanan (harcama yapmayan)öğrenci ve personel için herhangi bir ücret veya kart aidatı talep edilmemektedir. Kredi kartını diğer alış verişlerinde kullanan öğrenci ve personel için ise ilk yıl ücretsiz olmak üzere, ikinci yıldan itibaren yıllık kart aidatı olarak 10 TL alınmaktadır, şeklindeki açıklamayı bizzat Vakıfbank  28 Ekim Cuma günü kamu oyu ile paylaşılmış bulunmaktadır.
  •      Gençlerimizin her türlü haklarına saygılı yaklaşımı ile dikkat çeken             üniversitemiz, mevcut haberler çerçevesinde,  baskı uygulayan üniversite olarak lanse edilmeye çalışılmaktadır. Özellikle Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde yaşandığı iddia edilen olay  aslını yansıtmamaktadır. Öğrenciler tarafından şikayet ve itiraz gerekçesi ile verilmek istendiği belirtilen ve Dekanlık tarafından kabul görmediği belirtilen dilekçeler alınmış olup, Rektörlük Makamı’na gerekli işlemlerin başlatılması amacı ile teslim edilmiş bulunmaktadır.
  • Vakıfbank ve Ordu Üniversitesi arasında imzalanan protokol anlaşması çerçevesinde öğrencilere çeşitli haklar ve ayrıcalıklar kazandırmak amaçlanırken, konu sosyal paylaşım siteleri ve bazı basın yayın organlarınca farklı açılardan değerlendirilmiştir. Son derece üzüntü ile karşıladığımız bu gelişmeler yargıya taşınmak üzeredir. Üniversitemiz, bu süreç ve konunun hassasiyetini göz önünde bulundurarak, iddialara ilişkin  şu anda başka bir açıklama yapmama kararı almış bulunmaktadır.
  • Ordu Üniversitesi manşetlere taşındığı gibi üniversiteyi kazanan öğrencilerine bedava kredi kartı dağıtmamakta, tam tersine seçkin bir kimlik kazandırmaktadır, denildiç

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.