ODÜ, FARABİ Değişim Programı

ODÜ, FARABİ Değişim Programı

Gençlerin akademik kariyerlerine diledikleri üniversitede vizyon kazandırmasına yönelik FARABİ Değişim Programı’nın öğrenciler için önemli bir sosyal deneyim olduğuna değinen Prof.Dr. Tarık YARILGAÇ, yeni kültürler ve farklı deneyimler kazanmak isteyen tü

 

Gençlerin akademik kariyerlerine diledikleri üniversitede vizyon kazandırmasına yönelik FARABİ Değişim Programı’nın öğrenciler için önemli bir sosyal deneyim olduğuna değinen Prof.Dr. Tarık YARILGAÇ, yeni kültürler ve farklı deneyimler kazanmak isteyen tüm ODÜ’ lüleri FARABİ Kurum Koordinatörlüğü’ne davet etti.

FARABİ Değişim Programı

2009-2010 akademik yılı ile uygulamaya giren ve Türk Üniversiteleri arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini kapsayan FARABİ Değişim Programı ile öğrenciler diledikleri üniversitelerde, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapabiliyorlar.

odü-kampus.jpg

Programın adı, Türkistan’ın Farab şehrinde 871 yılında doğan, Buhara, Bağdat, Şam, Kahire, Harran ve Halep gibi zamanın önemli ilim merkezlerini dolaşan, felsefe, matematik, mantık, siyaset bilimi ve musiki alanında eserler yazan ve İslam dünyasının felsefe alanında Muallim-i Evvel’i (İlk Öğretmeni) olan FARABİ’den gelmektedir.

ERASMUS ile benzerlik gösteren FARABİ, ulusal sınırlar içinde yer alan yükseköğretim kurumları arasındaki değişimi hedeflemektedir. FARABİ Değişim Programı ile ilgili açıklama yapan Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tarık YARILGAÇ, ODÜ’de bu güne kadar toplam 109 öğrencinin FARABİ Programından yararlandığını söyledi:

 “Yurtiçi Üniversiteler arası 1 dönemlik veya 1 yıllık yapılan öğrenci değişim programı olan FARABİ’den yararlanmak için herhangi bir sınav koşulu aranmamaktadır. Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının en az 2.0/4 olması, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının ise en az 2.5/4 olması öğrencilerimizin programdan yararlanabilmesi için aranan tek koşul. Tabiî ki gidilmek istenilen üniversite ile bizim üniversitemiz arasında anlaşma olması da önemli.Öğrenci değişimin amacı, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin, öğreniminin bir bölümünü FARABİ Değişim Programı Protokolü uyarınca başka bir yükseköğretim kurumunda sürdürmesini içerir ve öğrenciler her bir eğitim öğretim kademesinde birer defa FARABİ Değişim Programı değişimine katılabilirler. Ancak, bir öğrenci öğrenim hayatı boyunca sadece bir defa ve aynı akademik yıl içerisinde bir ya da iki dönem burslu FARABİ Değişim Programı öğrencisi olabilir.”

Yıllara göre FARABİ Kurum Koordinatörlüğü’nün ödeneğine de değinen Rektör Prof.Dr. Tarık YARILGAÇ 2012-2013 eğitim-öğretim yılında ODÜ FARABİ Değişim Koordinatörlüğü bütçesinin 2009-2010 eğitim-öğretim yılı olan başlangıç tarihinden itibarenyaklaşık 8 kat artış gösterdiğini vurguladı.

Rektör Prof.Dr. Tarık YARILGAÇ, öğrencilerin bu değişim faaliyetlerine katılmaları ve talep etmeleri ile hem fikri hem de kültürel birçok kazanımlara sahip olacağını ifade ederek bu değişim programlarının Üniversitemize getirdiği katkılar yanında şehrimize de farklı zenginlikler taşıyacağı dolayısıyla katılan öğrenci sayılarının çok daha fazla olmasını arzuladıklarını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.