ARA GÜLER SERGİSİ ORDU'DA

ARA GÜLER SERGİSİ ORDU'DA

Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçımız Ara Güler'in bugüne kadar çektiği fotoğrafların seçkisinden oluşan “Ara Güler Ordu'da” fotoğraf sergisi, 14 Aralık 2013 cumartesi günü saat 15.30'da, Ordu Plastik Sanatlar Derneği ve Ordu Fotoğraf Sanatçıları Derneği merke

ARA GÜLER SERGİSİ ORDU'DA

21832

Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçımız Ara Güler'in bugüne kadar çektiği fotoğrafların seçkisinden oluşan “Ara Güler Ordu'da” fotoğraf sergisi, 14 Aralık 2013 cumartesi günü saat 15.30'da, Ordu Plastik Sanatlar Derneği ve Ordu Fotoğraf Sanatçıları Derneği merkezindeki Galeri Taşbaşı'nda açılıyor.

Sergide Ara Güler'in 60 adet fotoğrafının yanı sıra, özellikle Ordu'da açılacak bu sergi için kendisiyle yapılmış bir söyleşinin izlenebileceği video da yer alacak. Sergi 12 Ocak 2014 tarihine kadar açık kalacak.


ARA GÜLER KİMDİR?

Ara Güler 1928 yılında İstanbul'da doğdu. İÜ İktisat Fakültesi'ndeki eğitimini yarım bıraktı. Gazeteciliğe 1950 yılında Yeni İstanbul gazetesinde başladı.


Ara Güler’in başarılı fotoğrafları, Fransa'dan Amerika'ya kadar birçok katalogda yer aldı. Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinde çektiği kendine has klasik fotoğraflarıyla tanındı. Anadolu ve İstanbul'un yok edilen birçok güzelliğini yakaladı. Resimli Hayat ve Hayat dergilerinde çalıştı. Stern, Time, Life ve Paris-Mach gibi dergilerin foto muhabirliğini de yaptı. Uluslararası bir ünvan olan 'Master of Leica' ünvanına layık görüldü. 1966’da, ABD Modern Sanatlar Galerisi’nde açılan ‘Renkli Fotoğrafın On Ustası’ adlı sergiye katıldı. 1967 yılında Kanada'da 'İnsanların Dünyasına Bakışlar' adlı sergi açtı. 1971’de Almanya’da ‘Türkiye’ adlı albümü yayımladı. 1980 yılından sonra çeşitli dergi ve gazetelerde muhabirlik yaptı.

Alman akademisyen Rosa Buchner, dünya çapında şöhret olan Ara Güler’i doktora tezinde inceledi (1999). Aktüel Dergisi'nin 'Türkiye'nin yaşayan kırk aydını' başlıklı araştırmasında, sosyolog yazar Etyen Mahçupyan'la birlikte yer aldı. (Ocak 1999) Ayrıca, 8 Nisan 1999'da Aydın Doğan Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü'ne layık görüldü.

Nezihe Araz'la "Kırk Pencereli Konak", Fikret Otyam'la "Sabahcı Kahveleri" ve Çetin Altan'la yaptığı "Surlar" onun iz bırakan röportajlarından bazılarıdır. Nemrut Dağı'nın zirvesindeki heykellerin fotoğrafını ilk defa çeken Ara Güler, Hayat Dergisi’nde ileride bu konuda uzman olacak birçok fotografçının yetişmesini sağlamıştır.

Gördüğünü, gördüğü anda olduğu gibi çeken Ara Güler, "Ben fotoğrafın bir sanat olduğundan da emin değilim. Fotoğrafın bir mesaj vermesi lazım" diyor. Fotoğrafın yalan konuşmayan tek makina olduğunu savunan Güler'e göre, "Çünkü dili yoktur yalan konuşmak için. Fotoğraf çok mühimdir. Sanat olup olmaması ikinci plandadır, gerçeği yaşantıyı yakalamak için."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.