Ana-Kız Okulda

Ana-Kız Okulda

“Ana-Kız Okuldayız” okuma-yazma kampanyası kapsamında okuma-yazma bilmeyen vatandaşların eğitim hizmetlerinden yararlanarak okur-yazar hale getirilmesi amacıyla Gülyalı İlçesinde açılan kursta okuma-yazma eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyerlere, Turna

 

Ana-Kız Okulda

 

 “Ana-Kız Okuldayız” okuma-yazma kampanyası kapsamında okuma-yazma bilmeyen vatandaşların eğitim hizmetlerinden yararlanarak okur-yazar hale getirilmesi amacıyla Gülyalı İlçesinde açılan kursta okuma-yazma eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyerlere, Turnasuyu YİBO’da düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

 

Turnasuyu YİBO’da düzenlenen sertifika törenine, İl Milli Eğitim Müdürü Yılmaz UZUN, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat ÇULFAZ, İlçe Halk Eğitim Müdürü Kenan SET, Türkiye İş-Kur Müdürü Mehmet DÖKTÜR, İlçe kurum müdürleri, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.

 

 Programın açılışında bir konuşma yapan İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Kenan SET “İlçemizde pilot merkez olarak da en kalabalık nüfusa sahip ve sosyal kültürel yönden yüksek olan Turnasuyu köyümüzü seçtik. İsabetli seçimimiz sonucu başta köy muhtarımız, köy derneklerimiz, Turnasuyu'nda bulunan eğitim kurumlarımız da büyük desteklerle 3 Ekim 2010 tarihinde Hürriyet Mahallesinde 2 kurs, 24 kasım 2010 Tarihinde Yalı mahallesinde 2 kurs, 22 Aralık tarihinde ise YİBO'da 2 kurs, olmak üzere pilot köyde toplam 6 kurs açtık Bu kurslarımızın 4 tanesi sona erdi. Bu 4 adet kursumuza 78 kadın, 9 erkek olmak üzere toplam 87 değerli insanımız katılarak, belge almaya hak kazandı” dedi.

 

Sertifika törenin devamında bir konuşma yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat ÇULFAZ ise “Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın eşi Sayın Emine ERDOĞAN'ın himayesinde, 8 Eylül 2008'de başlatılan "Ana Kız Okuldayız" kampanyası projesi kapsamında yaptığımız araştırma neticesinde TÜİK verilerine göre İlçemizde 1031 vatandaşımızın okuma-yazma bilmediği verisine ulaştık. Kurduğumuz komisyon ile sağlık ocağı verilerindeki isimler de dikkate alınarak, ilçemizde   okuma-yazma   bilmeyen vatandaşımızın tespiti yapılmaya çalışıldı. Yapılan çalışmalarda okuma-yazma bilmeyenlerin %80’inin 60 yaş üzeri olduğu ve bu %80’inin de %’85'inin kadınlardan oluştuğu görülmüştür. Kampanyanın adında anlaşılacağı üzere birinci hedef kadınlarımızın okur­-yazar oranını artırmaktır. Çünkü medeni toplumların oluşturulması eğitimli kadınların yüksek oranıyla mümkün olmaktadır. Bu     çerçevede    

 

2011 yılı içerisinde     okuma-yazma     bilmeyen vatandaşlarımızın en az % 50'sine okuma yazma kursu açarak onları okur-yazar durumuna getirme hedefini koyduk. Yapılan bu tespitlerden sonra öncelikle emekli öğretmenlerden yararlanılarak okuma-yazma kursları halk eğitim aracılığı ile başlatıldı.

 

Emekli öğretmenlerimizin bulunmadığı köy ve mahallelerde görev vermek üzere 6 imam-hatibe ve 2 üniversite mezununa ‘Okuma-Yazma Kursu Öğretim Semineri’ verildi. Bu çalışmalar neticesinde Ekim ayının ikinci yarısından bu güne kadar 217 kursiyerimize 13 kurs açılarak okuma-yazma eğitimi verilmeye başlanmıştır. Açılan 13 kursumuzdan 6 tanesi bitmiş olup, kursumuzu bitiren 87 kursiyerimizin okuma-yazma eğitimi tamamlanmıştır. 2011 yılı sonu itibari ile yıl boyunca açmayı planladığımız en az 13 kurs ile 450 civarında vatandaşımıza daha okuma-yazma eğitimi vermeyi hedeflemekteyiz.

 

Yaptığımız bu çalışmalar neticesinde 2011 yılı sonu itibariyle Gülyalı ilçemizde okuma-yazma bilmeyenlerin en az % 50' ne okuma-yazma eğitimi vermeyi hedeflemekteyiz” dedi.

 

Turnasuyu YİBO’da düzenlenen “Ana-Kız Okuldayız” sertifika töreni sonunda bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Yılmaz UZUN ise “Kursiyerlerimizin böyle bir fedakârlıkta bulunarak, böyle bir kursa katıldıkları için ben kendilerini tebrik ediyorum. Elbette ki okumayı yazmayı bizim için öğrenmiyorlar ama bu yine de bir fedakârlıktır.  Okuma yazma bilmeyenlerin çoğunluğunu bayanlar oluşturmaktadır. Bugün övünerek ifade edeceğim konu, okullarımızda erkek öğrencilerimiz ile kız öğrencilerimizin sayısı hemen hemen denk. Bazı okullarda kız öğrencilerimiz sayı olarak fazla. Bunun anlamı, biz bundan sonraki yıllarda okuma yazma adı altında bir kurs açma ihtiyacı duymayacağız.  Şu an ilköğretim okullarımızda okullaşma oranımız %99,8. 

 

Bu kaybımızın sebebi yurtdışına giden çocuklarımız ile sakatlıklarından dolayı okula gidemeyenler çocuklarımızdır. Orta öğretim kurumlarımızda da erkek öğrenci sayısı ile kız öğrenci sayısı birbirine çok yakın. Bu sayıları kapatmak amacıyla il merkezinde ve ilçelerde devletimizin katkısı milletimizin fedakârlığı ile kız öğrencilerin barınabileceği yurtlar yapmak suretiyle kız öğrencilerin okullara devamını sağladık. Okumanın asıl amacı devlet memurluğu yapmak değildir. Okuryazar olmayan annenin çocuğuna ne kadar faydası olabilir? O halde ev hanımının da okuma yazma bilmesi şarttır çocuğu ile ilgilenebilmesi için.  Okuma yazma bilmeyen vatandaşımız adeta kör dilsiz bir insan gibidir. Şu anda mücadele verdiğimiz eğitim sisteminde en az bir yabancı lisanı anadili gibi bilebilmesini sağlamasını istiyoruz. Bu bir kayıptır.  İnsan yurtdışına çıktığında dil bilmemenin ezikliğini yaşıyor. Bunu yaşayanlardan birisiyim.  Atatürk artık savaş meydanlarından çekilip Türkiye Cumhuriyetini kurduğu zaman şöyle diyor; ‘asıl savaşımız şimdi başlıyor bu savaşta cehaletle yapılan savaşımızdır’. Onun için cehaletle savaşacağız. Bu ciddi bir mücadeledir. Şu anda bu okuma yazma kampanyası gelmiş geçmiş bütün zamanların en büyük okuma yazma kampanyasıdır.  Geçtiğimiz zamanlarda bu kampanyayı sadece öğretmenlerle yürütüyorduk. 8-10 kişiyi bulduğumuz yerde kurs açıyorduk. Devlet dedi ki bundan sonra 1 vatandaşımız bile okuma yazma öğrenmek istiyorsa biz orada kurs açacağız. Öğretmen bulamadığımız yerde okuryazar vatandaşlarımızdan istifade edeceğiz. Ben bu kampanyada emeği geçenlere, öğretmen arkadaşlarıma ve kursiyerlere teşekkür ediyorum” dedi.

 

Daha sonra Ana-Kız Okuldayız Okuma-Yazma kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerlerin sertifikaları, törene katılan protokol mensuplarınca verildi. Turnasuyu YİBO’da düzenlenen “Ana-Kız Okuldayız” kampanyası sertifika töreni öğrencilerinin folklor gösterisiyle sona erdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.