2. Uluslar arası Edebiyat Festivali Başladı

2. Uluslar arası Edebiyat Festivali Başladı

20/23 Ekim 2011 Tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “Mübadele, Göç ve Edebiyat” konulu festivalin Açılış Programı, Saygı Duruşu’nun ardından İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Festival Direktörü Şinasi TEPE’nin açılış konuşmasını gerçekleşti

Ordu Valiliği, Ordu Belediyesi ve Ordu Üniversitesi’nin yanı sıra çeşitli kuruluşların destekleri ile gerçekleştirilen ve Direktörlüğünü Şinasi TEPE’nin üstlendiği “2. Uluslar arası Edebiyat Festivali” 20/07/2011 Perşembe günü başladı.

2. Uluslar arası Edebiyat Festivali Başladı

Ordu Üniversitesi Taşbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Açılış Programı’na Ordu Valisi Orhan DÜZGÜN, Millet Vekili Oktay EKŞİ, Garnizon Komutanı Jandarma Albay İsmail GÜZEY, Ordu Belediye Başkanı  Seyit TORUN, Giresun Belediye Başkanı  Kerim AKSU, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ’ın yanı sıra protokol mensupları, yurt içi ve yurt dışından  gelen şair, yazar ve eleştirmenler katıldı

 

20/23 Ekim 2011 Tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “Mübadele, Göç ve Edebiyat” konulu festivalin Açılış Programı, Saygı Duruşu’nun ardından İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Festival Direktörü Şinasi TEPE’nin açılış konuşmasını gerçekleştirmesinin ardından ise  Şair-Eleştirmen Enver ERCAN, yabancı yazarlar adına Yazar-Gazeteci Chrysa SPYROFOLULOU, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Hürriyet Gazetesi Yazarı Doğan HIZLAN, Giresun Belediye Başkanı Kerim AKSU,  Ordu Belediye Başkanı Seyit TORUN ve Ordu Valisi  Orhan DÜZGÜN birer konuşma yaparak, edebiyatın toplumlar arası kardeşlik bağlarının oluşturulmasında,  birleştirici bir güç olduğuna vurgu yaptılar.

Rektörümüz Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, “Edebiyat ve sanat, toplumun ortak yaşamını, düşüncesini, duygu ve söylemlerini kendilerinden sonraki kuşaklara aktarabilmesinin en etkili yollarından biridir.
İnsanların düşünce zenginliğini geliştiren, onlara yeni ufuklar açan edebiyat ve sanata verilen değer toplumların üstün niteliklerinden sayılarak, gelişmişlik göstergeleri arasında ifade edilmektedir.
Yeteneği ve özverili çalışmalarıyla insanlığa en anlamlı eserleri sunan edebiyatçılar ve sanatçılar; barışın, umudun ve dostluğun elçiliğini yaparak toplumların yakınlaşmasına da katkı sağlamaktadır” dediği konuşmasını
“Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için toplum olarak edebiyata ve sanata gereken değerin verilmesi gerekiyor” sözleri ile sürdürdü. Ordu Üniversitesi’nin edebiyat, kültür ve sanat konusunda hassas ve dikkatli olduğunu  söyleyerek, şu görüşlere yer verdi.

 “Üniversitemizde eğitim -öğretim faaliyetlerini sürdüren gençlerimize bu yönde her türlü imkan sağlanmakta, öğrenci kulüplerimiz bünyesinde çeşitli tiyatro gösterileri, şiir dinletileri gibi edebi faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

 

Bununla birlikte Türkçe’ yi en güzel şekli ile kullanmak üzere çeşitli projeler gerçekleştirilmektedir. Özellikle “Türkçe Konuşalım, Türkçe Yazalım Kampanyası” ile hayatımızın tüm alanlarında dilimize sahip çıkmamız gerektiği bilincini vermeye çalışmaktayız. Bütün bu projeler kapsamında ülkemizin gelişmişlik düzeyini en üst seviyelere ulaştırmayı hedeflemekteyiz”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. YARILGAÇ, ayrıca “Biz engin tarihi ve kültürel değerlerin yanı sıra zengin edebiyat birikimine sahip bir milletiz. 
Dede Korkut'tan Yunus Emre'ye, Mevlana'dan Karacaoğlan'a, Mehmet Akif'ten Yahya Kemal'e ve yakın bir tarihte kaybettiğimiz Fazıl Hüsnü Dağlarca'ya kadar çok sayıda edebiyat çınarı yetiştirmiş bir milletiz. 
Daha 8. yüzyılda Kaşgarlı Mahmut eliyle, o tarihte dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen değerde Divanı Lügati Türk'ü yazan bir milletin çocuklarıyız” dedi.

 Uluslar arası Edebiyat Festivali’nin gençler üzerinde oluşturacağı önemli etkiye ise   şu sözlerle dikkat çekti.

“Edebiyat sevdalısı gençlerimiz, Ordu üniversitesi edebi ile gelecekte önemli başarılara imza atacaklardır.

Diğer taraftan siz değerli edebiyatçılarımızın, eserleriniz ve paylaşımlarınız ile onların hayatlarına olumlu yönde tesir edeceğinize yürekten inanıyorum. Festival süresince sizleri ve eserlerinizi yakından tanıma fırsatı bulacaklar.Sizlerin deneyim ve tecrübeleri onların edebiyata bakışlarına üslup kazandıracak.Hatta belki de yeni neslin kalemlerinin yetişmesine yardımcı olacaksınız.

İnanıyorum ki hayatın yansıması olan 'Edebiyat' sizlerin engin bilgileri ile Ordu iline ve Üniversitemize en güzel şekilde yansıyacaktır.”

Konuşmasının sonunda, Ordu Üniversitesi olarak imkanlar doğrultusunda kültürel ve sanatsal etkinliklere destek verdiklerini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, festivale emeği geçenlere teşekkür etti.



Ordu Belediyesi’nce organize edilen, Ordu Valiliği, Ordu Belediyesi, Ordu Üniversitesi, Çevirmenin Notu Dergisi, Kültürlerarası Şiir ve Çeviri Akademisi, Levent Kuyumculuk ve Alametifarika’nın sponsorluğunda düzenlenen “Ordu 2. Uluslararası Edebiyat Festivali”, Taşbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle başladı.

Ordu Valilik  Siteside Festivali kendi sayfasında şöyle verdi...

 

 

Taşbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene, Vali Orhan DÜZGÜN, İstanbul Milletvekili Oktay EKŞİ, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail GÜZEY, Ordu Belediye Başkanı Seyit TORUN, Giresun Belediye Başkanı Kerim AKSU, Vali Yardımcısı Yemen BAYRAK, Gazeteci-Yazar Doğan HIZLAN, İl Emniyet Müdürü Hakan KIRMACI, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, Festival Direktörü Şinasi TEPE, grafik ve tasarım sanatçısı Uğurcan ATAOĞLU, Arnavutluk, Finlandiya, Hırvatistan, Macaristan, Makedonya, Ukrayna, Yunanistan ve Türkiye’den 40’a yakın şair ve yazar ile Ordulu sanatseverler katıldı.

Hakkâri ili Çukurca ilçesinde bölücü terör örgütü mensuplarınca şehit edilen askerler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Ordu 2. Uluslararası Edebiyat Festivali’nin açılış töreninde bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, konuşmasına başlamadan önce Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde hain saldırıyı kınadı.

Ordu'nun böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmasından dolayı memnuniyetini dile getiren Vali Orhan DÜZGÜN, 3 gün önce Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde meydana gelen hain saldırıyı kınadıktan sonra konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Türkiye son yıllarda edebiyatta, sanat­ta, kültürde, turizmde ve ekonomide ciddi bir kalkınma hamlesine girdi. Türkiye, dünyanın en büyük ilk 16 ekonomisine, Avrupa'nın da ilk 6 ekonomisi içinde yer aldı. Türkiye gittikçe dünyaya açılmaya, uluslararası ilişkilerde etkin bir ülke haline gelmeye başladı. Türkiye'nin dışa açılımını engellemeye çalışan, dünyaya kapalı bir ülke haline getirmeyi isteyen, bazı dış güçlerin maşası olan içimizdeki bazı gruplar, Türkiye'yi dış dünyaya kapat­maya ve kendi içindeki sorunlarla boğuşur halde tutmaya çalışıyorlar. Ama şu bilin­melidir ki, kan ve gözyaşı üzerine kurulu hiç bir medeniyet olamaz. Bugüne kadar da olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti kuru­lurken yüzbinlerce şehit verildi. Sarıkamış’ta, Çanakkale'de, doğuda, batıda, ülkem­izin dört bir tarafında şehitler verildi. 24 şehit değil, 240 bin şehit verilse de Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşamaya devam edecektir.”

Edebiyatın her zaman kitleleri etkilediğini belirten Vali DÜZGÜN, “Bu yıl, Balkan ülkeleri ağırlıklı kültür ve sanat temsilcilerini ağırlamaktayız. Bu edebiyat festivali bu kültür­lerin kaynaşması ve yaşanılır olması ve korunmasında önemli bir işlev görecektir. İnsanoğlu var olduğu andan itibaren güzellik kavramını sorgulamış, onun peşinden gitmiştir. Edebiyat da işinin ehli edebiyatçılar da güzel olanı aramıştır. Edebiyat insanın ruhuna, en derin duygularına bazen nesir bazen de manzume olarak dokunmuştur. Her zaman kitleleri etkilemiştir. Birbirini hiç tanımayan insanları, milletleri birleştirmiş, kucaklamıştır. Bu ilkeyle edebiyat kök saldığı topraklardan tüm evrene açılan bir kapı niteliği taşır. Kültürleri birbirine tanıtan, birleştiren edebiyat; bugün bu nitelikleriyle bizleri bir araya getirdi. Sanata ve sanatçısına her zaman değer veren Ordu ili, bu sene de ikincisini düzenlediğimiz ‘2. Uluslararası Ordu Edebiyat Festivali’ne ev sahipliği yapmaktan onur duymaktadır” dedi.

Ordu Belediye Başkanı Seyit TORUN da yaptığı konuşmada, Ordu’nun kültürle, sanatla yoğrulmuş bir kent olduğunu belirterek, Ordu’dan gerek ulusal, gerekse uluslararası alanda ün yapmış pek çok sanatçının yetiştiğini söyledi. Ordu’da kültürel ve sanatsal faaliyetlerin ve aktivitelerin oldukça yaygın olduğunu belirten TORUN, Ordu’nun Türkiye’de kültür ve sanatın başkenti olduğunu söyledi. Festivalin, şiir günleriyle başladığını, ardından Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerle devam ettiğini ifade eden TORUN, “Festival bu yıl uluslararası boyutta bir etkinliğe kavuştu. Önümüzdeki yıllarda bu festiveli daha da geliştirerek, çerçevesini biraz daha büyüterek, daha gelişmiş bir şekilde yapacağız” dedi. 

Giresun Belediye Başkanı Kerim AKSU da festivalin açılış törenin de bir konuşma yaparak, “Edebiyatın birleştiren, kaynaştıran, eğiten ve öğreten, kültürlerin oluşum noktası olduğunu unutmamalıyız. Bugün burada edebiyat dolayısıyla bir aradayız. Ben kentlerimizin kardeşliği adına kalemin ve kâğıdın birleştiriciliğine teşekkür ediyorum“ dedi.

Törende bir konuşma yapan Hürriyet Gazatesi Yazarı Doğan HIZLAN da, “Bir şehirde edebiyatla, sanatla ilgili bir etkinlik, bir festival olduğunda sanıyorum ki o şehir, Türkiye coğrafyasının kültür başkentidir. Küresel dünyada artık kültürü, edebiyatı, sanatı belli başlı büyük şehirlerin başkentlerin tekelinde görmek istemiyorum doğrusu. Çünkü, kültür ve sanat yaygınlık kazanması işlevini sürdüremiyor demektir. Artık dünyada bugün ülkelerin tanınması, siyasetçilerden çok, sanatçılar aracılığı ile oluyor. Yazarlar, şairler, ressamlar aracılığı ile oluyor. Onun için sanıyorum ki, buraya gelen konuklarımız bizi tanıyacaklar, bizim edebiyatımızı tanıyacaklar, biz de onları tanıyacağız. Edebiyatta, sanatta her zaman güncelin izini sürmekte, ilgi odağını, ilgi yoğunlaşmasını arttırdığı kanısındayım” şeklinde konuştu.

Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ da törende yaptığı konuşmada, “Edebiyat ve sanat, toplumun ortak yaşamını, düşüncesini, duygu ve söylemlerini kendilerinden sonraki kuşaklara aktarabilmesinin en etkili yollarından biridir. İnsanların düşünce zenginliğini geliştiren, onlara yeni ufuklar açan edebiyat ve sanata verilen değer toplumların üstün niteliklerinden sayılarak, gelişmişlik göstergeleri arasında ifade edilmektedir. Yeteneği ve özverili çalışmalarıyla insanlığa en anlamlı eserleri sunan edebiyatçılar ve sanatçılar; barışın, umudun ve dostluğun elçiliğini yaparak toplumların yakınlaşmasına da katkı sağlamaktadır” dedi.

Yunanistan’dan festivale katılan ve yabancı yazar ve şairler adına bir konuşma yapan Chrysa SPYROPOULOU da, atalarının mübadele döneminde Ordu’dan ayrılarak Yunanistan’a gitmek durumunda kaldığını belirterek, “Ordu 2’nci Uluslararası edebiyat festivaline davet edildiğimiz için bütün yabancı şair ve yazarlar adına takdir ve teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu Karadeniz kıyısındaki güzel kenti biz edebiyatçılar, yazarlar, şairler, geçmişi günümüzü tarih ve yaşanmış olayları değişik görüşleriyle değişik algılayışlarıyla birbirimize soracağız. Sizin konukseverliğimizle çok teşekkür ediyoruz ve festivalin başarılı geçmesini diliyoruz” dedi.

Törende, Türk yazar ve şairler adına konuşan yazar Enver ERCAN, “Bu festival geçen yıl Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin katılımıyla başlamıştı. Açıkça söylemek gerekirse yerel organizasyon olmaktan öte İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerde yankısını buldu. Bu yıl ikincisi gerçekleşiyor. Türkiye’den ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden şair-yazar dostlarımız geldi. Daha ilk günden kaynaştık. Daha önce Karadeniz illerine gelmemiştim. Bir ay kadar önce Ordu’da Konuşan Kitap Şenliği yapıldı ve o şenliğe katılmak için Ordu’ya gelmiştim. İlk defa Karadeniz kıyısında Ordu’yu gördüm ve yaşanacak kent dedim. Ordu’yu çok beğendim. Ordu’da ve yakın çevresinde yaşayan bir çok şair-yazar arkadaşımız var. Bunlar sadece yazmakla kalmayıp belli organizasyonların üstesinden gelebilecek yetenekte insanlar. Sanıyorum Ordu bundan sonra çok daha büyük organizasyonlara kucak açacaktır” şeklinde konuştu.

Festival Direktörü Şinasi TEPE de, bu yılki festivali ana temasının mübadele, göç ve edebiyat olarak belirlendiğini söyleyerek, “Bu yılki festivalimizin ana teması 'Mübadele göç ve edebiyat'. Dünyada insanlar tarafından oluşturulmayan ama egemen güçler tarafından çeşitli nedenler­le oluşturulmuş büyük göçler vardır. Bu göçler arkalarında çok büyük acılar bırakmıştır ve dünya edebiyatının gün­demini bunlar oluşturmaktadır. Geçen yıl Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin katılımıyla birincisi yapılan festivalimizin bu yıl daha farklı ülkelerin katılımıyla ikincisini gerçekleştiriyoruz. Bizim malzememiz insandır. Ama özellikle çocuklardır. Gelecek yıl festivalimizi 4 güne çıkararak bir gününü tamamen çevre ilçelerin köy okulları da olmak üzere çocuklarımıza ayırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Öte yandan “Uluslararası Edebiyat Festivali”, TV52 ve Karadeniz TV’nin ortaklaşa yaptığı “Güncel” adlı canlı yayın programında değerlendirildi.

Mesut ŞENOL’un sunuculuğunu yaptığı programa, Vali Orhan DÜZGÜN, Belediye Başkanı Seyit TORUN ve Edebiyat Festivaline katılmak üzere Ordu’ya gelen Hürriyet Gazetesi Yazarı Doğan HIZLAN katıldı.

TV52 stüdyolarında canlı olarak yayınlanan “Güncel” programında, Edebiyat Festivali’nin Ordu’ya sağladığı faydalar, turizme olan katkıları, Ordu’daki kültür ve sanat faaliyetleri üzerine söyleşide bulunuldu.

Vali Orhan DÜZGÜN, Orduluların kültür ve sanata çok büyük ilgi duyduğunu belirterek, “Ordu, Cumhuriyet öncesinden başlayan kültür ve sanat faaliyetlerinde insanlarının yer aldığı bir kenttir. Ordu’da kültür ve sanatla ilgili bir etkinlik olduğunda, halkı hemen yanıbaşınızda bulabiliyorsunuz “ dedi.

Kültürel ve sanatsal faaliyetlerin ve etkinliklerin, Ordu’nun tanıtımında ve adının duyulmasında önemli rol oynadığını belirten Vali DÜZGÜN, 28 Eylül 2011 tarihinde Cumhurbaşkanımızın eşi Hayrünnisa GÜL Hanımefendi’nin katılımıyla yapılan ‘Konuşan Kitap Şenliği’nin yaygın basında geniş bir yer alarak Ordu’nun tanıtımına önemli katkı sağladığını söyledi. 

Ordu’nun bir kültür ve sanat şehri olduğunu ve sanatın her dalında faaliyet gösteren sanat toplulukları bulunduğunu söyleyen Belediye Başkanı Seyit TORUN da “Bu topraklarda, kültür ve sanatın mayası oldukça fazla. Bizler bu potansiyeli sadece organize ediyoruz. Bir kentin gelişebilmesi için, bir kentin marka şehir olabilmesi için, diğer kentlerden farklı bir özelliğinin olabilmesi için, mutlaka kültüre ve sanata önem vermesi lazım, desteklemesi lazım.” dedi.

Kültür ve sanat etkinliklerinde, Valilik ve Belediyenin işbirliği içinde olmasının önemli olduğunu vurgulayan Doğan HIZLAN, “Edebiyat festivali kadar yaygın bir etkinlik yoktur. Buraya gelen bir yazar burayı tanıdı mı, burayı anlattı mı, binlerce tanıtım broşüründen daha etkilidir.” diye konuştu.
 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.