2. Karadeniz Kitap Fuarı 24 Martta

2. Karadeniz Kitap Fuarı 24 Martta

GÜLDEREN, bu yıl düzenlenecek ‘2. Karadeniz Kitap Fuarı’nın daha rahat bir alanda hizmet vermesi için OKSM’nin bitişiğindeki özel mülkiyete ait olan arazinin bedelsiz olarak mülk sahiplerince verildiğini, 2.000 m’ kapalı alana sahip olacak ve 3 ayrı giriş

Ordu’da, geçtiğimiz yıl 28 Mart-1 Nisan 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören “Karadeniz Kitap Fuarı”nın bu yıl ikincisini düzenlenecek.

 

24-31 Mart 2013 tarihleri arasında Ordu’da düzenlenecek “2. Karadeniz Kitap Fuarı”nın hazırlık toplantısı, Vali Orhan DÜZGÜN Başkanlığında gerçekleştirildi.

 

2. Karadeniz Kitap Fuarı 24 Martta

 

 

Valilik Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya, Belediye Başkanı Seyit TORUN, Vali Yardımcısı Yemen BAYRAK, ODÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ahmet Ali BAYHAN, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat TÜRKKAN, İl Müftüsü Mustafa KOLUKISAOĞLU, Özel Kalem Müdürü Sedat ERİM, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat ÖZ, Hayat Yayın Grubu Sahibi Hayati BAYRAK, Demar Fuarcılık Genel Müdürü Recep KÖYMEN, Ordu Gazeteciler Derneği Başkanı Recep AYDIN, Ordu’da edebiyat, kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren derneklerin yöneticileri ile bazı kurumların yetkilileri katıldı.

 

Toplantının açılışında, geçen yıl birincisi düzenlenen “Karadeniz Kitap Fuarı”nın bir değerlendirmesini yapana Vali Orhan DÜZGÜN, “Geçtiğimiz yıl Kütüphaneler Haftasında ‘1. Karadeniz Kitap Fuarı’nı gerçekleştirmiştik. Tabii geçtiğimiz yılki fuarımız biraz hızlı bir şekilde gelişmişti ve kısa süre içerisinde fuarı hazırlayarak gerçekleştirdik. Bir de deneme amaçlı bir fuardı. Yayınevlerimizden ve halkımızdan yeteri kadar ilgi olacak mı endişesini taşıyorduk. 30-40 yayıneviyle bu fuarı gerçekleştirelim derken daha sonra özellikle İstanbul kaynaklı yayınevlerinin ciddi ilgisiyle 60’a yakın talep oldu. Mekan darlığı sebebiyle fuarı 52 yayıneviyle sınırlandırdık. Ordu’nun plakası olan 52 yayıneviyle ‘1. Karadeniz Kitap Fuarı’nı gerçekleştirdik. Geçen yılki fuara halkımız da çok yoğun ilgi gösterdi ve beklediğimizin üzerinde ilgi gördü” dedi.

 

24-31 Mart 2013 tarihlerinde düzenlenecek “2. Karadeniz Kitap Fuarı” ile ilgili beklentilerini de dile getiren Vali Orhan DÜZGÜN, “Bu sene sizlerin de katılımıyla daha hazırlıklı olarak yine Kütüphaneler Haftası’nda ‘2. Karadeniz Kitap Fuarı’nı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu yıl 24 Mart Pazartesi günü başlayıp, 31 Mart Pazar günü bitecek şekilde bu fuarı düzenlemeyi arzu ediyoruz. Bu yılki fuarı, Ordu Kültür Sanat Merkezimizin hemen bitişiğindeki boş arsada fuar alanı oluşturularak orada yapmayı planlıyoruz. Ancak yine Ordu Kültür Sanat Merkezimizin mekanlarından da istifade edilecek. Bu sene mümkün olduğu kadar çok yayınevinin fuara katılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

Toplantının düzenleniş amacıyla ilgili de bilgi veren Vali DÜZGÜN, şunları kaydetti; “Toplumumuza okuma alışkanlığının kazandırılması için bu fuarların çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yıl fuarı daha iyi nasıl yapabiliriz, daha iyi tanıtım nasıl yapabiliriz, daha çok katılım nasıl sağlayabiliriz, ne gibi etkinlikler gerçekleştirebiliriz konularında sizlerin önerilerini, fikirlerini, düşüncelerini almak amacıyla bu toplantıyı düzenledik. Bu yılki fuarın, hem yayınevlerinin, hem de vatandaşlarımızın daha çok katılımlarıyla adından söz ettiren ve ses getiren bir fuar olmasını arzu ediyoruz. Edebiyata, kültüre, sanata düşkün olan Orduluların bu fuara gereken ilgiyi göstereceğine inanıyoruz. Kolektif bir çalışmayı ortaya koyabilirsek, hedefimize ulaşırız. Bu toplantıya katılan veya katılamayan kurum ve kuruluşlarımızın vereceği destek ve katkılarla ‘2. Karadeniz Kitap Fuarı’nı ilimizde başarıyla gerçekleştireceğimize inanıyorum.”

 

Vali Orhan DÜZGÜN’ün toplantının açılış konuşmasının ardından, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, 28 Mart-1 Nisan 2012 tarihleri arasında yapılan “Ordu 1. Karadeniz Kitap Fuarı” ile ilgili toplantıya katılanlara slayt sunumu eşliğinde bilgiler verdi. Erkan GÜLDEREN, geçen yıl ki fuarın, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ordu İl Özel İdaresi ve bir miktar Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nın maddi katkılarıyla oluşturulan mütevazi bir bütçeyle düzenlendiğini, bazı özel firmaların da fuara katkı sağladığını, fuar süresince çeşitli sergi açılışlarının yapıldığını, fuara beklentilerin üzerinde bir katılım olduğunu ve 300 bine yakın kitap satışının gerçekleştiğini söyledi.

 

GÜLDEREN, bu yıl düzenlenecek ‘2. Karadeniz Kitap Fuarı’nın daha rahat bir alanda hizmet vermesi için OKSM’nin bitişiğindeki özel mülkiyete ait olan arazinin bedelsiz olarak mülk sahiplerince verildiğini, 2.000 m’ kapalı alana sahip olacak ve 3 ayrı girişi olacak fuar alanı üzerinde hem “2.Karadeniz Kitap Fuarı”nı, hem de bu yıl ilki düzenlenecek “Karadeniz Turizm Fuarı”nı gerçekleştireceklerini, bu yıl düzenlenecek “2. Karadeniz Kitap Fuarı”nda “Onur Yazarı” uygulaması başlatacaklarını, ilk “Onur Yazarı” olarak da şair ve yazarlığının 60’ncı yılını kutlayan Hilmi YAVUZ’u konuk edeceklerini ifade etti.

 

Toplantıya katılan Hayat Yayın Grubu Sahibi ve Basın Yayın Birliği Temsilcisi Ordulu hemşehrimiz Hayati BAYRAK, 32 yıldır düzenlenen Kitap Fuarlarına katıldığını belirterek, “Geçen yıl Ordu’da yapılan fuar, beni heyecanlandırdı. Doğrusu böyle bir başarı beklemiyordum. Sayın Valimizin önerisi ve önderliği ile bu fuar gerçekleştirildi, kendisini tebrik ediyorum. Mütevazi bir bütçeyle oldukça güzel bir fuar gerçekleştirdiler. Kitap Fuarı sayesinde Ordu’nun marka değerine çok hızlı bir yatırım, çok hızlı bir katkı sağlanabilir” diye konuştu.

 

Toplantıya katılan diğer katılımcılar da, “2. Karadeniz Kitap Fuarı”nın, daha iyi bir şekilde gerçekleşmesi amacıyla yapılması gereken çalışmalarla ilgili görüş, öneri ve düşüncelerini dile getirdiler. Katılımcılar, bölge illerini de kapsayacak şekilde etkin bir tanıtım yapılması, “2.Karadeniz Kitap Fuarı”nın ulusal düzeye taşınması için kitapları çok satan seçkin yazarların davet edilmesi ve katılımlarının sağlanması, Kitap Fuarı süresinde Ordu’nun değişik bölgelerinde, ilçelerinde profesyonel düzeyde etkinlikler düzenlenerek okuyucu ile yazarların buluşturulması, Sivil Toplum Kuruluşları ve Okul Aile Birlikleri ile işbirliği içinde olunması, Kitap Fuarı’nın okuma alışkanlığının yaygınlaştırılmasına yönelik sonuçları üzerine anket çalışmaları yapılması, Kitap Fuarı boyunca seminer ve konferanslar düzenlenmesi, Kitap Fuarı’nın bir şölene dönüştürülerek bir coşku yaratılması, Kitap Fuarı kapsamında folklorik ve sanatsal etkinliklerle Ordu’nun kültürünün yansıtılması konularında görüş ve düşüncelerini dile getirdiler.

 

 

Toplantının sonunda bir değerlendirme yapan Vali Orhan DÜZGÜN, şunları kaydetti; “Kitap Fuarı için Ordu Kültür Sanat Merkezi’nin hemen yanındaki Mustafa Yaraş beye ait arazide 2000 metrekarelik bir alan oluşturuyoruz. Mustafa bey bu arazinin bina yapılıncaya kadar kullanılabileceği konusunda bize kolaylık sağladı. Bu alan üzerinde çadır kurarak, hem turizm fuarı, hem de kitap fuarı ile ilgili stantlar oluşturulacak. İhtiyaç olması halinde ise Kültür Sanat Merkezi’nin salonları, fuayeleri de benzeri amaçlar için kullanılabilir. Özellikle kitap fuarı çerçevesinde ilimize gelen şair ve yazarlar için Kültür Sanat Merkezi’nin salonları da sohbet amaçlı olarak kullanılabilir. Yoğun bir katılımın sağlanması için hem ilçelerimizde, hem de komşu illerimizde daha iyi tanıtım yapılması gerekiyor. İlçelerimizin bir kısmını biz ilçe kaymakamlarımız aracılığıyla geçtiğimiz yıl yaptığımız gibi harekete geçiririz. Yine Milli Eğitim Müdürlüğümüz de okullarla işbirliği halinde öğrencilerin belirli günler içinde Kitap Fuarı’na katılımları sağlanır. Bu konuda geçtiğimiz yıl benzeri çalışmalar yürütüldü. Geçtiğimiz yıl Giresun’da yaptığımız duyurunun bu sene biraz daha genişletilerek Trabzon ve Samsun’da da yapılması ve aynı güzergah boyundaki diğer ilçelerde de duyurulması, oralardan da özellikle hafta sonu ilimize katılımın artması yönünden yeni bir imkan sağlayacak. Yine alt komiteler kurularak kitap fuarı ile ilgili yapılması gereken gerek fuar takvimi çevresindeki değişik etkinliklerin yapılması için bir hazırlık yapacağız. Şair ve yazar Hilmi YAVUZ, bu sene yazarlığının 60’ıncı yılında fuarımızın ‘Onur Konuğu’ olacak. Ama onun dışında da ne kadar çok şair ve yazar getirebilirsek onların gerek öğrenci ve öğretmenlerimizle gerekse de fuarı ziyaret edecek olan halkımızla yapacakları imza günleri, söyleşi günleri ile kitap sevgisini aşılamış olacağız. Aynı zamanda basın ve televizyon kuruluşlarında yapacakları programlarla ilimizin tanıtımı sağlanmış olacak. Gelen misafirlerin karşılanması için geçtiğimiz yıl her şair ve yazara birer Türkçe veya edebiyat öğretmenimizi mihmandar olarak görevlendirmiştik. Bu yıl da bu uygulamayı sürdüreceğiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.