Yıldız ERİŞ AKATA

Yıldız ERİŞ AKATA

Nevruz

 

Bizim bildiğimiz Nevruz, bahar bayramıdır .

Bolluğun berekeketin yeni açan çiçeklerin müjdecisi olarak kutlanır .

Asırlardır geleneklerimiz arasında olan nevruz bayramı bütün Türk aleminde kutlanan ,bütün Türk Devletlerinin bin yıllık geleneğidir.

Yıllar evvel Ankara da bizler de çok nevruzlar kutladık .

Sibiryadan tutun ,Özbekistan dan Türkistan dan ,Kazakistan ve Azerbaycan ve Kırım dan ve Kumuk Türklerinden ,Çeçenler den ve Kırgız lardan ,Tatarlar dan bütün Asya dan Türkler Ankara ya  toplanırlardı .

Günler öncesinden hazırlıklar yapılırdı .

Genç folklorcular toplanıp provalar yapar yemekler hazırlanır büyük şölenler tertip edilirdi .

Bizler önceden suda ıslattığımız arpaları yeşertir tepsilerle o güne hazırlar  çimen anlamına gelen semen dediğimiz bu yeşillikleri kırmızı kurdelelerle süslerdik.

Boyalı yumurtalar haşlanır sepetlere doldurulur yumurta tokuşturma eğlencesine hazırlanırdı .Özbeklerle özel ekmekler pişirirdik ,yüzlerce ekmeği üst üste tepsilere hazırladık .Kuru yemişler türlü yiyecekler süslü tepsilerde sunulmayı  beklerdi .

Ortaya büyük bir şölen ataşi yakılır yüzlerce insan neşeyle üstünden atlar ,davulu zurnası ile folklorcular oyunlar oynar Kazak, Kırgız, Türkmen hep bir arada eğlenilirdik .

Unutulmaz çok özel anılarımızın olduğu o günlerden hatırlıyorum, yurt dışından gelen kardeşlerimiz göz yaşlarına karışan bir mutluluğu paylaşarak Ülkelerine dönerlerdi .

Şimdi ne günlere kaldıkki o görkemli Nevruz bayramlarımız teröristlerin gövde gösterilerine sahne oluyor ve ne yazıkki Ülkemizi bölmeye çalışan hain ler için dışarıdan Türk düşmanı emperyalistlerin güvencesiyle Milletimize hakaret eden polisimizi taşlayan tokatlayan hainlerin gösterilerine sahne oluyor .

Yüreğim parçalandı .

Keşke dedim O kafkaslardan gelen kardeşlerimizle o meydanları doldursaydık hep beraber yeri göğü inleten hakiki bir nevruz eğlenceleri yapsaydık .

O Türklerin kalpaklarını savura savura yerden toprağı bile inleten o sesleriyle hep bir ağızdan Çırpınırdı Karadeniz bakıp Türkün Toprağına diye şarkılar söyleseydik .

Ama şimdi o günlerin anısına gökkubbede  çınlayan Türk'ün ,ağıtları ağlıyor nevruz bayramında .

Evet haddini aşan bu densizliğin bir gün son bulması ve gerçek sahiplerinin kutladığı nevruz bayramları yaşamak dileği ile .

Önceki ve Sonraki Yazılar