Bülent BAŞARAN

Bülent BAŞARAN

PARA ZEHİRLENMESİ! REEL OLMAYAN BİR ZENGİNLİK!

PARA ZEHİRLENMESİ!
REEL OLMAYAN BİR ZENGİNLİK!

Çin tüm meta üretimini tekeline alarak, tüm dünyayı parayla başbaşa bıraktı. Kapitalist batının elinde sadece para kaldı. Ve batıya tek bir alternatif bıraktı; "finans kapital"... Artık batı sadece paradan artı değer yaratan yani paradan para kazanmaya çalışan, reel olmayan dijital bir zenginliğe hapsoldu.

Sadece Türkiye'de değil ABD de dahil olmak üzere tüm reel (üretime dayalı) ekonomi tümüyle çöktü. Avrupa'nın üretim merkezi olan Almanya'da bile büyük sanayi devleri bir bir çökme yolunda ilerliyor.
Tüm dünya Çin'i üstü açık devasa bir "fabrika ülke" olarak kabul etmiş ve önünde diz çökmüş durumda bulunuyor.

Üretim kabiliyetini ve azmini yitirmiş olan yorgun ve yaşlı kıta ile ABD, savaş endüstrisi hariç hiç bir tutunacak dalı kalmamış bir para imparatorluğuna dönüştü. Lakin salt dijital rakamlardan ibaret olan bu gerçekçi olmayan parasal büyüklük günün sonunda hiç bir işe yaramıyor. İşsizlik rakamları ve enflasyon büyüyor. Başka hiç bir seçeneği ve üretim kabiliyeti kalmayan, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa mecburen salt silah sanayi ile hayata tutunuyor.

Ve bu sanayiden bir çıkış yakalamanın tek yolu var. O da yeni bir savaş ortamı inşa etmek. Bunun için sürekli olarak Polonya, Ukrayna, İskandinavya üzerinden bir gerilim yaratılmaya çalışılıyor. Rusya ve dolaylı olarak Çin bu savaş ortamına çekilmeye çabalanıyor. ABD ve batı sermayesinin çuvalla parası olsa da artık bununla silah dışında hiç bir şey yapamıyor. Para hiç bir işe yaramıyor. Bu nedenle batı sermayesi, Çin'i de dahil edip dikkatini üretimden savaşa yöneltebileceği devasa bir bölgesel savaş yaratma isteği içinde bulunuyor.

img-1189.jpeg

Artık "meta tekel" haline gelmiş Çin ile bırakın Türkiye'yi ne ABD'nin ne de Avrupa'nın baş edecek mecaali kalmadı. İran üzerinden kurgulanan bölgesel savaş, savaşın sürdüğü bölgenin stratejik ve coğrafi konumu nedeniyle istenilen yayılmayı göstermesi sağlanamadı. ABD ve batı Hürmüz'de kendi boğazını sıkarak nefessiz kaldı. Buradan başlatılacak bir savaşın ilk önce onları boğacağını gördüler. Şimdi kuzey ve doğu Avrupa hattı üzerinden bir büyük savaş kurguladıklarını düşünüyorum. Bu bölge hem Rusya'yı zora düşürecek, hem de Çin müdehalesine görece uzak bir nokta olarak belirlendi.

Aslında hiç bir işe yaramayan paradan başka bir kozu kalmayan ABD, Avrupa'nın gırtlağına basarak onları bir savaşa zorluyor. Finans kapital ve dijital para, bankacılık ve sigorta sistemi patlamaya hazır bir balon olarak batının kucağında duruyor. Nüfus, üretim, enerji kaynakları ve çalışkanlık yönünden tüm avantajlarını ve niteliğini yitirmiş olan batı kendisini, çok kısa sürede ya Çin'in önünde diz çökmek yada büyük bir savaşla reorganize olmak zorunda hissediyor. Japonya parasal olarak, Çin meta yönünden ve Rusya ise enerji açısından Avrupa'yı bir hayalet kasabaya dönüştürebilir.

Para, kapitalizmin içinde boğulduğu bir okyanusa dönüşebilir. Para kapitalist ekonominin bir çeşit virüsüdür. O arttıkça ekonominin ateşi (enflasyon) ve dolaylı olarak işsizlik artacaktır. Avrupa'da sağın yükselişini ve göçmen karşıtı düşüncelerin popülerleşmesini bu açıdan da ele almak gerektiğini düşünüyorum.

Kapitalist batı Çin'in dikkatini üretimden savaşa çekemezse bir çeşit para zehirlenmesi yaşayacaktır. Türkiye'de bugün yaşanan sorun, Avrupa için bir örnek oluşturuyor. Tabelalarda ve banka kayıtlarında devasa dijital rakamlar var ama ülke İHA/SİHA dışında mercimek üretemez hale gelmiş durumda bulunuyor. Bu hal Avrupa için de çok uzak bir durum değil...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.