GAZETECİ BİLAL KÖYDEN PARKI OTOPARK OLMUŞ…!

GAZETECİ BİLAL KÖYDEN
PARKI OTOPARK OLMUŞ…!
Geçtiğimiz günlerde Gazete Ordu"da Berkant Doğan köşesinde Gazeteci Bilal Köyden parkının bakımsızlığını yazmış ve parka olan ilgisizlikten bahsetmişti.
Ordu Gazeteciler Derneği ve Belediye Meclis üyeliği yaptığım dönemlerde Ordu Belediye Başkanı Kazım Türkmen zamanında, Ordu Belediyesinin yapım masraflarını üstlenerek Prof Dr Oktay Güvemli"nin de byük katkılarıyla Gazeteciler Derneği ve Ordu Sanat Evi ile birlikte Belediyenin özel düzenlediği alanda şimdiki Gazeteci Bilal Köyden Parkına Ünlü Heykeltıraş Mehmet Şenel"in yaptığı Köyden"in Güzelordu gazetesiyle bütünleşen Bilal Köyden büstü ve gazetesinin bir sayfası yerleştirilmiş ve bu parkın resmi açılışı Köyden"in yazılarını dizen mürettibi ve eşinin de katılımıyla törenle yapılmıştı.
Parkın aydınlatılması ile de geceleri güzel bir görüntü ile dikkatleri çeken Anıt gazete alanında bulunan gösterişli kestane ağaçları sayesinde dört mevsimin bütün renklerini zaman içinde görüyor farklı bir güzellik yaşıyabiliyorsunuz. Ordu"yu ziyaret eden yerli ve yabancı İnsanların dikkatlerini çeken parkta Gazeteci Bilal Köyden"in Güzelordu gazetesi ve büstünün önünde insanlar hatıra fotoğrafları çektiriyorlar.
Ordu Gazetecileri için büyük anlam taşıyan Bilal Köyden Parkının son zamanlardaki bakımsız halini ise Gazeteci Berkant Doğan yazmıştı.
Geçtiğimiz Cumartesi günü eve giderken Bilal Köyden Parkının içinde park ettirilmiş 5 adet aracı gördüğümde ise gerçekten üzüldüm.
Gazeteci Bilal Köyden Parkı paralı Otopark olmuş…!
Bu saygısızlığa belediye başkanımız Seyit Torun"un müsaade etmeyeceğini düşünerek Gazeteci Bilal Köyden kimdir nedir diye kısa bir açıklama gereğini duydum.

BİLAL KÖYDEN
Türkiye"nin ilk Köy gazetesi olan Güzelordu"yu Uzunisa köyündeki evinin altında uzun yıllar kendi yaptığı baskı makinesi ve kendi yaptığı şimşir başlık harflerle ile yayımlayan Bilal Köyden, 1894 yılında Uzunisa köyünde doğdu.
Şeyhoğullarına mensup ailedendi . Rüştiye düzeyinde öğrenim gördü. 21 yaşında Erzincan Zabıt Mektebi"nde askerliğe başladı.
Birinci Dünya Savaşı"na Kafkas cephesinde katıldı,bacağından yaralandı.Ordu"ya dönüşünde Ordu Kültür ve sanat etkinliklerinin ve Basın tarihimizin öncüsü, 15 Kasın 1919"da Ordu"nun gerçek anlamda ilk gazetesi olan Güneş"i yayımlayan İsmail Hakkı Garipoğlu ile dost oldu. Onun düşüncelerinden etkilendi. Gazetecilik içine bir tutku olarak yerleşti.Tekamül,Hadim-i Cumhuriyet gazetelerinde yazdı.
1927 de Güzelordu gazetesini çıkardı. Yazı devriminden sonra köyünde tahta ve demirden yaptığı baskı makinesinde Türkiye"nin ilk köy gazetesi olarak Güzelordu"yu devam ettirdi.
Cumhuriyet"in ve Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusu olan Köyden,Çiftçilerin hem tarımsal,hem de düşünsel bakımdan gelişebilmesi için büyük çabalar sarfetti.
Gazetesinde Kültür ve Sanat ürünlerine de yer verdi. 1943 yılında gazetesini kent merkezine taşıdı. 1950"de siyasi iktidarın resmi ilanlarını kesmesi nedeniyle Gazetesi Güzelordu"yu kapatmak zorunda kaldı. Sonraki yıllarda Birlik,Ordu Postası gazetelerinde yöneticilik ve yazarlık yaptı.
Şiir Kitabı da yayımlayan Bilal Köyden siyasal çalışmalarda bulundu. Ordu"daki ilk dernek ve Kooperatifin kuruculuğunu ve yöneticiliğini yaptı.
Türk basın tarihinin unutulmaz adlarından Bilal Köyden 3 Haziran 1967"de Ankara"da yaşamını yitirdi. 4 Haziran 1967"de Ordu"da toprağa verildi.

MENDERES KATLEDİLMİŞ..!
Ordu Turizmine büyük güzellik ve görsellik sağlayan en alımlı yerlerden birisi hiç kuşkusuz Perşembe yaylamızdaki Karga tepesinden bakıldığında tamamı gözüken Menderes platosu. İl Kültür ve Turizm müdürlüğünün afişlerinde ve buröşürlerinde de gördüğümüz bu güzelliği Karga tepesinden zevkle seyredenlerden birisiyim.
Tepeye çıktığınızda inanılmaz güzel bir fotoğrafı çekme ve bu güzelliği doyasıya seyretme imkanınız olur ancak;
Ordu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün 15-22 Nisan Turizm haftası nedeniyle Davetiyesine kapak yaptığı bu güzelim görüntü fotoğrafının içerisinde dikkatlice bakıldığında doğasever ve çevreci her insanı rahatsız eden şey var.
O da bu güzelliğin bütününü bozan ve hiçbir sanat ve kültür fotoğrafında yeri olmayacak Elektrik direklerinin menderes platosunun en güzel yerinin ortasında boydan boya sıralanmış ve görüntü güzelliğini bozmuş olması.
Birinci derecede koruma altına alınması gereken ve Ordu Turizminde önemli bir yeri olan Perşembe yaylamızdaki bu güzelliğin ortasından geçen ve de görüntü kirliliği yapan bu elektrik direklerinin buradan başka bir güzergaha alınmasını, bundan sonra Melet Havzasının doğal görüntüsünün bozulmasına müsaade etmeyeceğine inandığımız çevreci valimiz sayın Ali Kaban"dan rica etsek acaba çok şey mi istemiş oluruz…!
Ordu"muzun yetiştirdiği Dünyaca ünlü Grafiker sanatçımız Gürbüz Doğan Ekşioğlu tasarımı arka kapaktaki çizgilere dikkatlice baktığınızda Ordu Şehri"nin bu kadar sade güzel anlatımı ancak Ordu"nun evladı Gürbüz Doğan"ın kaleminden çıkar diyebiliyorsunuz.Bu düşüncenin sahibine teşekkürler.
Ancak Turizm Haftası davetiyesinin iç düzenlemedeki Gül tanımlamasına gelince Ordu"muzun sembolik anlamımı değişti diye de sorası geliyor insanın buraya Fındık çotanağı veya Karanfil görüntüsü daha çok yakışırdı diye de yüksek sesle düşünüyoruz..!
Sanırsınız ki ;
Isparta Gül Festivali haftası kutlamaları ..!
Ordu"da Karanfil yetiştiriciliği seralarının olduğunu, üretimini Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu Feridun Savaşkan"ın da Karanfil yetiştiriciliğini başarıyla devam ettirdiğini de biliyoruz.
Turizm haftası geçmesine geçti de emeği geçenleri kutluyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar