ELİNİZE YÜREĞİNİZE SAĞLIK

GÖRDÜKLERİMİZ
DUYDUKLARIMIZ


ELİNİZE YÜREĞİNİZE SAĞLIK
Seçimler sonrası gittiğim İstanbul"dan döner dönmez valizlerimi eve bıraktım doğruca demli bir bardak çay içmek için Ebruli çay evine uğradım. Kapıda Pele Erol ve Mustafa Kırca"nın çok sesli iddialı tavla partisini izlerken Ayla hanımın getirdiği enfes demli çayımı da yudumlamağa başladım.
Bu arada hararetli ve sesli tavla müsabakası devam ederken Mustafa Kırca ya Pele Erol"a dikkat et kaşla göz arasında pulları götürür demeyi de ihmal etmedim.
Şaka..şaka..!
İnsanın tanıdıkları arasında sohbet ederken bir bardak demli çayı zevkle içmenin farklı gizemi işte bu..İstanbul"da 1 milyona da 15 milyona da çay içebilirsin ama benim Ordu"mun çayı,sohbeti farklı güzel…
Bu defa Pele Erol"u tavla maçında bırakıp doğruca uzun zaman ayrı kaldığım Orsev"e gittim.
Orsev"in girişindeki asılı pankartta
Ordu Yöresi El Sanatları Sergisi
15-22 Nisan Turizm Haftası
T.C.Ordu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Yazılıydı.
Orsev"imizin de meşhur demli çayını yudumlarken +
Ordu"lu sanatçılarımız Mustafa Sabri Gözükan ,Ekrem Akdeniz,Seyfettin Gözükan,İhsan Gürdal, Erdoğan Tahtan,Mustafa Çabuk,Hasan Baycan"ın göz nuru el emeği eserlerinin sergilendiği stantları zevkle izledim.

MUSTAFA SABRİ GÖZÜKAN
Özellikle 87 yaşındaki sanatçı Mustafa Sabri Gözükan"ın kara fındık ışkınından liflerini ayırarak yaptığı birbirinden güzel eşi enderi bulunmayan hasır örme sepetleri , ahşaptan ve taş oymacılığı ile yapılan eksiz kalın zincirlerlerden oluşan eserler, ahşap ve taşın masaya yansıtılmış güzellikleri gerçekten görülmeğe değerdi.
87"lik İhtiyar delikanlı Sabri Gözükan"ın Fındık ışkınından özenle yaptığı çok çok özel Sepetlerinin Kültür Bakanlığından daha önceleri Mansiyon ödülü aldığını biliyorduk bazı eserlerini de tanıyorduk.
Yeni tasarımlarını bu özel ve de güzel sergide izleme fırsatını bulduk.
Sanatçının ahşap"ı ve taş"ı yontarak yaptığı Ordu figürlü özel tasarımı masasının önünde Sabri amcayla sohbetimizde bu eserini Kültür ve Turizm Müdürlüğüne güzel ve sabit bir yerde teşhir etmek kaydıyla verebileceğini söyledi ve ilave etti “ bunlarla oyalanmasam ben ölürüm” dedi..
Mustafa Amca Allah sana sağlıklı uzun ömürler versin, sen bu eserleri yapmaya devam et sanatçı gençlerimize örnek ol dedim.
Sanatçı Mustafa Gözükan"ın Postanenin karşısındaki dinlenme alanında yekpare Kütükten oyulmuş tek parça zincir ve fındık figürü teşhir edilmektedir.

EKREM AKDENİZ
Sanatçı bir aileden gelen 1960"larda Ordu"nun ilk zıpkınla balık avlayan deniz ve kara avcısı, Onlarca tahnit el sanatları ve baston sergilerinin tasarımcısı Perşembe Radar Mevzi Komutanlığı Elk Motor Teknisyenliğinden emekli Ekrem Akdeniz"in Teşhir standına gelince Maket eski Ordu evleri, Oyma motifli birbirinden zevkli bastonları, yine Oyma kabartalı Şimşir kaşıkları ,şimşir oymalı havanları tahnit edilmiş yaban kuşları, maket balıkçı tekneleri ve eski mısır serendileri ile her zamanki gibi dikkatleri çekiyordu.
Sanatçı Ekrem Akdeniz el sanatları teşhir standına her kim gelirse büyük küçük hiç ayırmadan sanatının bütün inceliklerini en ufak teferruatına kadar zevkle anlatan bir kişiliğe sahip. Akdeniz"in özel tasarımı şimşir ağacından yapılmış Fındık kıracağını ise görüp alıp beğenmeyen yok.
Sanatçı Akdeniz"in eski Tarihi Ordu evlerinden oluşan özel Eski Ordu Evleri Maket kolleksiyonu"nu Ordu Belediyesi satın alarak Belediye binasındaki salonunda halka teşhir ediyor.

Seyfettin Gözükan"ın doğal ağaç dallarından tasarımı kendisine ait özel bastonlar stantını seyrettiğinizde doğanın inanılmaz estetiğinin dallara yansımış şeklinin son halkasınının insan zekasıyla nasıl bastona dönüştüğünü görüyorsunuz.
Sanatçı Gözükan"ın doğal baston tasarımlarının yanında Doğada gezerken bulduğu ve bir sarmaşığın ağacı kavramasından meydana gelmiş kadın silüetini andıran baston tasarımını gördüğünüzde kesinlikle bunun başka bir benzerinin, bir ikincisinin olamayacağına karar veriyorsunuz.

İHSAN GÜRDAL
Ordu Sanat evi ile Yazarlar ve Sanatseverler birliğinin OBKT salonunda düzenlediği “ İhsan Gürdal Onur Gecesi”ni izleme fırsatı olanlar için 77 yaşındaki Ordu Aşığı sanatçı İhsan Gürdal"ı anlatmanın bir gereği zaten yok.
Sanatçı İhsan Gürdal"ın sanat hayatı ve yaşamından kesitlerin sunulduğu anılarda kalacak O gecenin sunucusu Ömer Durağın anlatımındaki “ Parmakları tezene ile dost kalan” 1932 doğumlu Yakma sanatçısı ve Saz üstadı İhsan Gürdal"ın Ordu ve yöresini anlatan tasarımları kendi deyimi ile “ Dut pekmezine hasret kaldık” diyerek saz yapımında kullanılan Dut ağacından tasarruflu özel tasarım sazının inceliklerini göstermek için eline aldığında ricamızı kırmadı bize bir türkü çaldı güzel sesi ile seslendirdi.
Sergideki tüm sanatçıların el yapımı ve yakma eserlerini ve hediyelik tasarımlarını yazıyla anlatmak yetmez görmek lazım..
Yine saz sanatçısı ve tasarımcı Erdoğan Tahtan"nın İhsan Gürdal"ın tasarımı ile yaptığı arkası Fındık ışkınlarından yapılmış dünyada bir eşinin olmadığı özel sazı ve diğer eserleri Hasan Baycan"ın Özellikle Kabak kemanileri ve Kemençeleri Mustafa Çabuk"un ahşap işlemeli ve taş işlemeli özel hediyelikleri kemençeleri bunların hepsi el emeği göz nuru yöresel sanatçılarımızın kendi tasarımları.
Sergideki içine taşı dahi yerleştirilmiş maket su değirmenini görmedikten sonra bu yöresel güzellikleri anlatabilmek çok zor.Ordu"lu değerli Yöresel Sanatçılarımızın Turizm Haftasında Ordu Sanat Evi Orsev"de Ahşap ve Taş ağırlıklı el emeklerini Görücüye çıkardıkları El Sanatları Sergisi gerçekten görülmeğe değerdi.
Bu değerli sanatçılarımızın bir tek şikayeti var dı O da sergiye olan genel ilgisizlik.
Kültür ve Turizm eski müdürümüz Muzaffer Günay ise sergideki bütün eserleri tek tek fotoğraflayarak arşivine katıyor özel eserleri yapımcıları ile de belgeselleştiriyordu.
Turizm Haftası nedeniyle El Sanatları Sergisine emek veren gönül koyan Ordu"lu Yöresel Sanatçılarımızı , ustalarımızı bir kez daha kutluyor Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün özellikle İhtiyar delikanlı sanatçılarımıza daha çok destek vermesini istiyor,
Elinize yüreğinize sağlık, iyi ki varsınız diyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar