Salih Ziya CÖRÜT

Salih Ziya CÖRÜT

YEŞİLLE MAVİNİN BULUŞTUĞU KENT ORDU !

 

YEŞİLLE MAVİNİN BULUŞTUĞU KENT ORDU !

    

      Ordu  İlimiz coğrafi konumu ve sosyoekonomik  yapısı  ile modern ve çağdaş bir kenttir.

     Eşsiz doğa güzellikleri ile bezenmiş, türkülere konu, denize dik olarak inen dereleri ve Boztepe’nin eteğinde sahil şeridinde denize kadar uzanan düz bir arazi yapısı ile yeşille mavinin kucaklaştığı eski adıyla “Kotyora” yani dağ eteği demek olan, tipik bir Karadeniz kentidir. 

     Karadeniz’in incisi konumunda olan Ordu’yu diğer Karadeniz İllerinden ayıran en önemli özelliği ise tarihsel ve kültürel açıdan engin turizm potansiyeline sahip bir fındık diyarı olmasıdır.

     Aynı  zamanda Ordu’nun bir diğer özelliği ise 225 bin ton gibi en çok rekolte ile 1’nci sırada yer alan fındık diyarı olarak en yüksek ihracat gelirine sahip, ekonomik kazanımları ile vergi vermede Türkiye genelinde 6’ncı sırada, günümüzde ise Nefise Akçelik (Bolaman) tüneli ile tüm Doğu Karadeniz illerinin tek geçiş merkezi olmasıdır.

     Ancak bugüne kadar çevre yollarının, ana merkez bağlantılarının yapılmamış olması ise, gelecekte daha büyük trafik karmaşası yaşanılmasının habercisi olduğudur. 

     Mamafih, son zamanlarda ORDU/GİRESUN Havaalanı projesinin başlatılacağı sözünün başbakanın ağzından verilmiş olması ve ardından yapılan dere yolu projelerinin hayat bulması ile bu sıkıntıların da giderileceğini umuyorum.  

     Ordu, stratejik açıdan ve ülke ekonomisine kazanımları ile önemli bir Karadeniz kenti olmakla kalmayıp,  vatanına, milletine, Bayrağına, sancağına bağlı, çalışkan, dürüst, ilkeli, bilgili yapısı, sanatsal ve kültürel alanda örnek insanlarıyla son zamanlarda şehitleri ile acılar yaşamasıyla temayüz etmiş, siyasi açıdan da hepimizin gurur duyduğu çalışkan Bakanı ve Milletvekilleri ile dikkatleri üzerine çekmiştir.  

     Bunun ötesinde Ordu’nun diğer Karadeniz illerimizle benzerlik arz eden ve birbirinin ayrılmaz parçası olan müşterek sorunları da mevcuttur. Bunların başında çevre kirliliği, Fındık, ekonomi, işsizlik ve göç sorunları gelmektedir. 

     Zamanla bu sorunların gündemde tutulması ve çözüme kavuşturulması, biz bölge insanlarımızın olduğu kadar, sivil toplum örgütlerimiz, bürokratlarımız, iş adamlarımız ile siyasilerimizin de görevidir. 

      Ordu ilimizin güzelliklerinin yanında elbette diğer Karadeniz illerimiz gibi ihtiyaç duyduğu elzem diyebileceğimiz önemli sorunları ve eksikleri vardır. 

      Bu eksiklerin başında yukarıda değindiğim gibi, işsizlik ve ulaşım gelmektedir. Çünkü ulaşım deyince sadece sahil şeridinde gidilen yol anlamına gelmemelidir. Çevre ve iç kesimle bağlantı önemlidir. Çünkü havayolu, demiryolu ve deniz yolu ile Akdeniz ve İç Anadolu’ya hatta Doğu Anadolu’ya ulaşılması önemlidir.  
 
 

     Ordu’nun kalkınmışlıktan ve yayla turizminden pay alabilmesi ve bu sektörün gelişmesi, çağın gereği olan ulaşım altyapısına bağlıdır. 

     İşte dış dünya ile iletişimin sağlanması da yukarıda zikretmiş olduğum faktörlere bağlıdır. Yolun olmadığı yerde hizmet üretilemez, sanayileşme olmaz, sosyal ve kültürel  açıdan, turizm açısından gerekli etkin çalışmalar yapılamaz.

      Geçmişte yıllarca dile getirdiğimiz bazılarının gerçekleşip, bazılarının ise halen çözüm beklediği önemli sorunları ve yatırım projeleri vardır. Bunlar şunlardır ?

  1. Birincisi, Gülyalı  ilçesinde kurulacak olan Or-Gi Havaalanı Projesi. Bu projenin yapım aşamasına gelinmesi sevindiricidir.
  2. İkincisi,  Or-Gi bölgesi diye de adlandırabileceğimiz her iki ilimizin  coğrafi sınırları içerisindeki bölgenin  turizme açılarak turizm kenti ilân edilmesi.
  3. Üçüncüsü, Üniversite ve buna bağlı olarak üniversite hastanelerinin kurulması ile mevcut sağlık tesis ve ünitelerinin güçlendirilmesi.
  4. Dördüncüsü, Ülke ekonomisine katkıda bulunarak Ordu sanayine yön veren sanayi kuruluşları ile Arıcılık, Tarım ve Hayvancılık Sektörleri v.s. gibi  istihdam yaratan kuruluşların desteklenmesi.
  5. Beşincisi Ordu’ya bir ihracat limanının yapılması; Deniz Turizmi seferberliği başlatılarak yöre Turizmini canlandıracak projelerin geliştirilmesi ve Dere yolu projelerinin hayata geçirilmesi ile Akdeniz bağlantısının gerçekleşmesi.
  6. Ekonomik manada Ordu ve Giresun ekonomisine yön veren sanayi kurumlarının hizmetinde bir Merkez bankasının bölgeye kurulması gerekir.
  7. Karadeniz’den Akdeniz’e ve hatta güneydoğu’ya açılacak dere yolu projeleri ile Ordu şehir geçidi çevre yollarının yapılması artık hayal olmaktan çıkmış olup, gerçeğe yakındır.

    

     Milli ve manevi değerlerimizi ön plana çıkarmada hakikaten sesimizi duyurmak ve bu projelerimizin başarılı kılınmasını sağlamak en büyük temennimizdir.

      Kah sessiz, Kah Karadeniz’in Hırçın dalgaları  ile Yeşille mavinin kucaklaştığı sahil şeridine inci misali İlçeleriyle dizilmiş olan eşsiz doğa harikası Ordu’muzun varlığını benliğimizde yaşatmak ve yaşamak temennisiyle En derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar