Salih Ziya CÖRÜT

Salih Ziya CÖRÜT

HASAN EKŞİ’NİN SON BALO WALS VE SARIZEYBEK OYUNU !

ATARÜK"ün ölümünden sekiz ay önce Bursa Büyükşehir Belediyesi (Bugünkü Müze) salonunda  oynamış olduğu SON BALO WALS ve SARIZEYBEK Oyunu Türk Halk Müziği Sanatçısı Sayın Sümer EZGÜ tarafından albüm yapılmış ve SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI  KONFEDERASYONU (TSTK)"ya ekonomik zorluklar nedeniyle verilerek 10 yıl sonra Sayın EZGÜ"nün hayali gerçekleştirilmiştir.  

      Ancak bu eserin telif hakları ile birtakım yerlerden alınan sponsor desteklerinden (Bursa B.Şehir Belediyesi, Halk Bankası, Birlik Sigorta ve bilemediğimiz daha niceleri) sanatçı kardeşimize bir kuruş dahi verilmemiştir. Hatta almadığı gibi, kendi cebinden 600.00 TL. harcama yaptığı öğrenilmiştir. 

      Şüphesiz bu eserin meydana gelmesinde Sanatçı olarak Sayın Sümer EZGÜ"nün yaptığı fedakarlık ve TSTK"ya olan maddi ve manevi katkı payı inkar edilemez.   

     Mamafih, Sümer EZGÜ"nün eserlerini kendi müzik şirketi olan EZGÜ MÜZİK YAPIM LTD.ŞTİ. bünyesinde toplamak isteği, Şahsımın da Genel Başkan Yardımcısı bulunduğum SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI KONFEDERASYONU (TSTK)"nın Genel Başkanı Hasan EKŞİ tarafından kendisine çok görülmüş ve  hatta yönetim kurulunda bile değerlendirme yapılmasına gerek görmeksizin görüşme tenezzülünde dahi bulunmayarak bu isteği  reddedilmiştir.  

     Ancak unutulan bir şey var, o da emeğin hiçbir şey ile ölçülemeyeceğidir. Şüphesiz sanatçı olarak Sayın Sümer EZGÜ topluma mal olmuş bir değer olup, ona yapılan en küçük bir haksızlık topluma yapılmış demektir.  

      Bir sanatçının emeğine karşı gösterilen saygısızlığın açık bir delili olan bu eserde Hasan EKŞİ ve Komite Başkanı olarak seçmiş olduğu yandaşı Amasya İş Adamları Dernek Başkanı Hasan Ali CESUR tarafından oynanan oyunlar artık su yüzüne çıkmıştır.  

     Çünkü bu eserin topluma kazandırılmasında emeği ile başta Sümer EZGÜ ve diğer önemli sponsor desteğinde bulunan bazı kurumların vermiş olduğu emek ile ekonomik katkıların STK"nın kasasına girmeden harcanmış olması,  bu husustaki hesapların yönetim kurulu üyeleri olarak bizlere açıklanma lüzumu dahi hissetmeyerek konunun kapatılmaya çalışılması, elbette şahsım ve bazı yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızın üzerinde önemli şüphe ve tereddütlere neden olmuştur.  

     Hatta bu konuda şahsımın Yapımcı Firmanın sahibi Yasemin NAK"a  hesap sorulmasına karşı tahammülsüzlüğünü ortaya koyan birinin şahsıma karşı uyguladığı asimile politikaları ayyuka çıkmış ve hatalar zincirine bir halka daha eklenmiştir. .  

      Ülkemize mal olmuş bir sanatçının ve toplumun manevi duygularını istismar ederek elde edilen  rantın ilgilileri tarafından açıklanma zamanı geldi de geçti bile.....! 

      Tüm iyi niyetimize karşın, bu dönemde henüz bu kurumun genel başkan yardımcılığı görevinde bulunan bir kişi olarak bu hesapların sorulmasına tahammül göstermeyen birinin bu hesabı vermek yerine birilerini dışlamak cihetine gitmesi şaibeleri beraberinde getirmiştir.  

      En azından kendi sorumluluğunun yanında birilerinin de aynı yönetimin içerisinde bulunması neticesi oluşan hatalardan pay alabileceğini dahi hesap etmeksizin yetkililerine hesap vermekten kaçınan Hasan EKŞİ, Wals ve Sarızeybek Oyunu üzerinde oynadığı çirkin oyunu açıklamalıdır.  

      Bu eseri meydana getirmek için çalışan Sümer EZGÜ ve başta Bu kurumun genel başkan yardımcılığı görevini yürütenlerden birine karşı hesap vermekten kaçarak uyguladığı dışlama politikaları ile usulsüz genel kurulların hesabını ve yaptığı olumsuzluğun vebalini ömür boyu omuzlarında taşıyacaktır.  

      Artık Hasan EKŞİ"nin bu çirkin oyunlarına alet olan dernek başkanları ile biat etmek kültürü ile bu tür olumsuzluklara çanak tutan bazı Federasyon Başkanlarına temsil ettikleri camialarına ihanet içerisinde olduklarını hatırlatmak isterim.  

      “Son Balo Sümer Ezgü ile yeniden hayat buluyor” ibaresi yazılı Orijinal CD"lerin yerine, bu ibarenin yer almadığı ve  yeniden tezgah altı korsan kasetçilerde sponsor desteği ile çoğaltılan CD"lerin ne kadar ve nerede yapıldığı ise belli değildir.   

      Tüm bu olumsuzluklara karşın Hasan EKŞİ, Son balo Wals ve Sarızeybek eseri başta olmak üzere, Çırpınırdın Karadeniz adlı eser ile fuar ve diğer etkinliklerden, Dergi Reklam ve Sponsor desteklerinden elde edilen gelirleri ve nerelere harcandığını, başkanlığını yaptığı tüm sivil toplum kuruluşlarının bilanço rakamlarını açıklamalıdır.   

      Dilerim tüm bu olumsuzluklar Hasan EKŞİ"nin son oyunu olur. Şüphesiz sonuna kadar bu hesaplar açıklanıncaya kadar bu çirkinliklerin takipçisi olacağım.  

      En derin saygı ve sevgilerimle.....! 

                                                Salih Ziya CÖRÜT

                                                ORDEF Genel Başkanı  
 
 
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar