Şair Ali Öztürk

Şair Ali Öztürk

ORDU’DA TİYATRO SEVGİSİ

  Geçtiğimiz günlerde OBKT"nin  45.  Kuruluş Yılı kutlandı.

           Dile kolay 45 yıldır bir tiyatro, amatör oyuncuları ile bir çok oyunu başarı ile sahneliyor; yalnız Ordu"da değil, yurdumuzun bir çok kentinde kendinden övgü ile söz ettirebiliyor.

      Başta bu tiyatronun temelini atan sayın Uğur Gürsoy olmak üzere emeği geçen yönetmen, oyuncu,ışıkçı, dekoratörlerle onlara destek olan il yöneticilerini ne kadar kutlasak azdır.

      Sayın Uğur Gürsoy"a, bu konuda  duayen  demek yerinde olacaktır sanırım.Bir çok oyunda başrolü üstlendiği gibi bir çok Ordulu gencin de tiyatroyu sevmesine vesile olmuştur sayın Gürsoy…

      O, oyuncu olarak başarılı olduğu kadar, sağduyulu bir kişi olarak da en kritik anlarda örnek davranışlar göstererek gençlere yol göstermiştir. Bununla ilgili, bizzat tanık olduğum bir olayı, size nakletmeden edemeyeceğim.

       Yanılmıyorsam yıl 1968; Ankara"da ODTÜ salonlarında amatör tiyatroların oyunları sergileniyor.

      OBKT da, tiyatro yazarı Başar Sabuncu"nun sosyal içerikli bir oyunu  sahneliyor. Oyunun başrolünü ise Uğur Gürsoy oynamakta.

      O zamanlar, Anafartalar Işıklar caddesindeki Ordu Talebe Yurdunda kalan biz Ordulu üniversite öğrencileri de,  hep birlikte bu oyunu izlemeye gitmiştik. Oyun bitmiş;sıra oyunla ilgili seyircilerinin görüşlerinin alınmasına gelmişti.

      Oyun ne kadar sosyal içrekli olsa da seyirciler arasında, o zamanlar  en keskin solcu gençlerin karargahı durumunda olan ODTÜ" deki öğrencilerinden  bir kaçı, istedikleri devrimcilik mesajını bulamadıkları söyleyerek oyunu ağır bir şekilde eleştirmeye başladılar.

      Yazar Başar Sabuncu, bir şeyler söyledi ama nafile… Gençler tatmin olmuyordu, Bu arada bizim arkadaşlardan da sabrı taşanlar, öğrencilere tepki göstermeye başladılar. Vahim bir olayın çıkmasına ramak kalmıştı ki, Başrol oyuncusu ve yönetmen Uğur Gürsoy sağduyusuyla gençlerin sorularına öyle yanıtlar verdi ki,hırçınlaşan o gençler sakinleşmek zorunda kaldılar. 

      Ordu"da tiyatroya olan düşkünlük, yalnız oyunculara has bir şey değil; Ordu halkı da tiyatroyu seven bir topluluk.

      Bundan birkaç yıl önce ünlü tiyatro oyuncularından Ayten Gökçer, Erol Günaydın, Jale Belkıs gibi isimler, Anadolu turnelerindeki anılarını televizyonda, aralarındaki bir sohbet programında dile getiriyorlardı.

      Ayten Gökçer"in Ordu"da geçen öyle bir anısı vardı ki, Orduluların tiyatroya ne kadar düşkün olduklarını, en çarpıcı bir biçimde vurgulamaktaydı.

      Ayten Hanım, bu anısını aynen söyle anlatıyordu:

      “ Biz Anadolu turnelerinde; çoğu  yerde tiyatro salonu olmadığından oyunlarımızı sinemalarda oynardık. Haliyle sinemaya, seyircilerle birlikte aynı kapıdan girer, perdenin arkasındaki sahnede  giyinip hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra perde açılır ve oyuna başlardık.    

      Hiç unutmam,bir defasında bir Karadeniz turnesine çıkmıştık; Ordu"daydık. Yine bir sinemada oynuyorduk;her zamanki gibi burada da seyircilerle aynı kapıdan içeri giriyordum ki,  kapının önünde   birilerinin tartışmakta olduğunu gördüm. Haliyle merak edip “Ne oluyor?” diye sordum. Meğer  sinemanın sahibiymiş tartışanlardan biri…  “Bakınız Hanımefendi !” dedi ve bana gişenin camına yapıştırdığı "Koltuğumuz Kalmamıştır” yazılı kağıdı gösterdi:

      -Yerimiz kalmadığından cama bu kağıdı yapıştırdım. Bu adamsa evinden üç tane koltuk getirmiş, “Koltuğunuz kalmadıysa aha evden getirdim” deyip içeri girmek için ısrar ediyor.

      Baktım gerçekten de adam, bir pikabın arkasına, evinden yüklediği  koltuklarla kapıya dayanmış, “içeri gireceğim” diye tutturmuştu.

      Adamın bizleri, bu derecede seyretme arzusu ister istemez etkiledi beni…Sinema sahibine “madem bu kadar istekliler bunlara bir yer ayarlayın da içeri alın” diye rica ettim.

      Sağ olsun ; sinemacı beni kırmadı ve onları koltuklarıyla birlikte içeri alıp hemen sahnenin önüne oturttu.

      Ama gel gör ki, bu defa da onları o halde gören seyirciler başladılar,” Uyyy! Onlar niye orada özel  koltuklarda oturuyorlar da biz buralarda oturuyoruz ?” diye vızırdamaya …Anadolu turnelerinde, hiç unutamadığım tatlı bir anıdır bu…

      OBKT"nu bu günlere getirenleri bir defa daha kutluyor, halen ebediyete intikal etmiş olan ,  Aydın Üstüntaş, Mustafa Gencer  ve diğer oyuncuları ile aylarca Ordu"da kalarak  OBKT" na verdikleri destekten dolayı ünlü tiyatro oyuncuları Ergun Köknar ile Suna Pekuysal"ı rahmetle anıyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar