DERSİMİZ TÜRKÇE

 

 

DERSİMİZ TÜRKÇE

Dil demek bir ulusun bayrağıdır.Türkçe konuşmayı bilmemiz gerekir önce…yabancı kelimeleri Türkçemize eklemeden…

Özellikle günümüz gençlerinin kullandığı dil acaba Türkçe mi diye düşünüyorum. Nerede güzel Türkçemizin zenginliği.Dilimizi fakirleştirdikleri yetmediği gibi bir de öyle anlamsız öyle saçma sözler ekliyorlar ki dilimize…Ben anlamıyorum ne demek o kelimeler…

Mesela ‘Çok ‘tiki’ olmuşsun derken o tiki ne anlama geliyor.O değil de öylesine konuşuluyor ki dilimiz yavaş yavaş kaynağımızı kaybettiğimizi düşünüyorum…Özellikle facebook ya da cep telefonundan mesaj yazarken kısalta kısalta kullanılıyor dilimiz.Seni çok seviyorum demeye bile üşünip,s.ç.s demekle yetiniyoruz…A

Bizi dilimizi ne badireler atlatarak aldık. Buna sahip çıkmak yerine yobazlaştırıyoruz dilimizi..kısaltarak fakirleştiriyoruz.Çok merak ediyorum yazarken kelimeleri kısaltanlar konuşurken de bunu yapıyorlar mı?Bir yerde birileri farklı  görünmek adına ,adına tarz dediği şeyleri yapmak için işe dili öldürmekle başlıyor..

Efendime söyleyim ;Ne ayaksın oğlum’lugatımız seneler geçtikçe argolaşırken Türkçe merasimle yavaş yavaş  yitiriliyor.Buna dur dememiz gerekir .Bizim alfabemiz 29 harften oluşuyor.q,w,x’bizim alfabemiz de yok !

Gençler sanal ortama bunu sokuyor ve ne yazık ki bunu da örnek alan insan sayısı azalacağı yere artıyor.Neden güzel dilimizi güzelce konuşmak yerine,yobazlaştırıp,ingiliz moduna sokuyoruz ?Neden bazı kelimelerin özüyle oynuyoruz..

Örneğin ; cix oLmusHsuN..CİX ne demek ? bilen var mı ? olmuşsunu neden böyle yazamayız… o,’ H’ harfi nereden geldi oraya.. Dilimize sahip çıkalım efendiler,başkaları dilimize sahip çıkmadan biz sahip çıkalım… benimle beraber olanlar el kaldırsın..

"Türk" demek "dil" demektir.Milliyetin çok belirgin niteliklerinden biri dildir.Türk milletinimdenim ; diyen insan , her şeyden önce ve mutlaka TÜRKÇE konuşmalıdır. Mustafa Kemal Atatürk..

Önceki ve Sonraki Yazılar