Turizm dediğin nedir ki !!!

ORDU TURİZM ve TANITIMDA YİNE SINIFTA KALDI!

Karadeniz "de turizm olayı denince insanoğlunun küresel ısınmadan ve medeniyetin yarattığı her türlü kirlilikten kaçarak, tabiatla baş başa kalabileceği ve hücrelerini yenileyeceği tek el değmemiş bölge olan yaylalarımız akla gelmektedir.

 Bu yaylaların üzerinde bulunan uygun yerlerde gerekli turizm yatırımı yapılabilmesi için ilk şart, devletçe bu bölgelerin yayla turizm merkezi ilan edilmesidir. Akabinde bu yayla turizm merkezi olan kesimlerin sınırları çizilerek harita üzerinde gösterildikten sonra buraların Turizm ve Reaksiyon Alanı Planı(1-25.000 ölçek) ile yapılacak konut, otel yapılaşma tipleri belirlenmelidir.

TRABZON, RİZE ve GİRESUNDA TURİZM İÇİN YAPILANLAR:
Dönemin Hükümetleri ve Bakanlar Kurulları bu tip uygun yaylaları 1990 ile 1998 yılları arasında peyderpey turizm merkezi ilan etmiştir.

Örneğin; Kültür ve Turizm Bakanlığınca Trabzon ilinde 5 (beş) yayla Bakanlar kurulu kararınca Turizm Merkezi olarak ilan ettirilmiştir.

Turizm merkezi ilan edilen bu yaylalarda Kamu kurum ve kuruluşlarınca alt ve üst yapı çalışmalarına başlanılmış, öncelikle ulaşım ele alınarak yolların standart hale getirilmesi, elektrik, su, telekomünikasyon, wc, çeşme, gibi sosyal ihtiyaçları içeren yatırımlara ağırlık verilmiştir.

 Yayla Turizm merkezi ilan edilen diğer il valilikleri ve özel idareleri ile özel müteşebbisleri öncelikle, yaylaların ulaşımı, enerjisi, haberleşmesi gibi alt yapılarının eksikliklerini başlayarak tamamlamış, ardından bu turistik yaylarda konaklama tesisleri, suni göletler ( Uzun göl gibi ) yaptırmışlardır.

Doğa turizmine uygun, Yamaç Paraşütü, Balon, Dağcılık, Olta Serpme Balıkçılığı, Tarihi Kalıntılar ve Yapılar, Kampçılık, Bitki ve Çiçek İzleme, Doğa Yürüyüşü (Trekking) Bisiklet turları, Kanyon Geçişi ve Rafting, Mağaracılık, Foto Safari, Off-Road ( motor sporları) gibi çok çeşitli değişik ve ilginç aktivite mekânları oluşturmuşlardır.

Trabzon, Rize ve Giresun"un yaylalarında doğa turizminin hizmetine sokulup, işletmeye açılmış, olan ahşap bungalov yayla evleri, restoranları ve motelleri de yöre ekonomisine hareket getirerek, inanılmaz katkılar yapmıştır.

Doğa turizmi konusunda Ordu ilinin on sene önüne geçen Doğu Karadenizli diğer komşu iller, her sektörde olduğu gibi bu işte de gelir pastasından aslan payını ve çok büyücek bir dilimini koparmışlardır.

ORDU"DA TURİZM İÇİN YAPILANLAR :

Ordu 'ya  bağlı Kabadüz ilçesinin sınırlarındaki Çambaşı yaylası ve Aybastı ilçesine bağlı Perşembe yaylası ve Akkuş ilçesine bağlı Argın yaylası 1991 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir.

Bu yaylardan Çambaşı yaylası sınırları çizilerek harita üzerinde gösterilmiştir. Çambaşı yaylası Turizm ve Reaksiyon Alanı Planı(1-25.000 ölçek) ile yapılacak ev tipleri Ordu Valiliğince belirlenmiş iş orada öylece kalmıştır. Ayrıca, Mesudiye"nin Keyfalan Yaylası 1995 yılında, daha sonra Yeşilce ve Topçam yaylaları 1999 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezleri olarak ilan edilmiş ve her iki merkezin sınırları çizilerek harita üzerinde gösterilmiştir.

Keyfalan Mevkii Turizm ve Reaksiyon Alanı Planı(1-25.000 ölçek) ile yapılacak ev tipleri Ordu Valiliğince belirlenmiştir.

Ve o gün bu gün doğa turizmi ile ilgili olarak ne devletten yaylarının ulaşımı, enerjisi, haberleşmesi gibi alt yapı, ne de özel sektörden ahşap bungalov yayla evleri, restoranlar ve motel şeklinde konaklama tesisleri, hiçbir turizm yatırımı ilimiz yaylalarında doğru dürüst yapılmamıştır.

Biz Ordu ilinin hükümette Ordu"lu Kültür ve Turizm Bakanın olmasının avantajını il bazında lehimize alt yapı yatırımlarıyla derhal kanalize edemezsek, Trabzon, Rize ve Giresun ile aramızdaki makas kapanamayacak şekilde açılacaktır.

İşte, 1990 lı yıllardan beri Kültür ve Turizm Bakanlığınca Ordu ilinde Bakanlar Kurulu kararınca Turizm Merkezi olarak ilan ettirilmiş olan, yaylalarımızın son halinden kesitler:

1-) Çambaşı Yaylası : Ordu'nun 58 Km. güneyinde Kabadüz ilçe sınırlarındadır. Köy yolu sınıfında, 58 kilometrelik bozuk ve kasisli sathi kaplama asfalt bir yoldur.

Turizm sezonunda (l Haziran-30 Eylül) Ordu-Yayla arası dolmuş seferleri yapılmaktadır. 1250 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri kısmen tamamlanmıştır.

 Yaylada; bakkal, kır kahvesi, kasap, et lokantası, seyyar sağlık ocağı hizmet vermektedir. Temel ihtiyaç malzemeleri yayladaki lokanta ve bakkallardan karşılanabilir. Konaklama için pansiyonlar bulunmaktadır.

2-) Perşembe Yaylası :Ordu"ya 124 km. mesafededir. (Ordu - Fatsa 56 km., Fatsa-Aybastı 50 Km., Aybastı - Perşembe yaylası 18 km.) Ulaşım yer yer sathi asfalt kaplama bir yolla sağlanmaktadır. İlçeler arasında düzenli minibüs seferleri mevcut olup, ayrıca, Tokat ili, Reşadiye ilçesi ve Aybastı'dan da dolmuşlarla yaylaya ulaşılabilir.

 1350 rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır.

Önemli bir panayır yeri olan yaylada Karga Tepesi, eşine az rastlanan manzaraya sahiptir. Yaylada; bakkal, manav, kasap, kır kahvesi, et lokantası ve PTT hizmetleri bulunmaktadır.

Temel ihtiyaç malzemeleri yayladan karşılanabilir. Konaklama için Aybastı ilçesindeki pansiyonlardan yararlanılabilir.

3-) Keyfalan Yaylası :Ordu'nun güneyindeki Mesudiye ilçesine 114 Km., Mesudiye'den Keyfalan yaylasına 20 km.lik yolla ulaşılır. Yaylaya yaz aylarında dolmuş seferleri bulunmaktadır.

1200 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri kısmen tamamlanmıştır. 100'e yakın yayla evi bulunmaktadır.

 Orman işletmesinin günü birlik ve 20 yataklı konaklama tesisinden yararlanılabilir. Yerli halka ait yayla evlerinden et ve süt mamulleri temin edilebilir. 

Turizm dediğin nedir ki !!!

Yıllardır turizm merkezi olarak atıl bir vaziyette duran yaylalarımızın, yerli ve yabancı turist guruplarınca ziyaret edilen, doğa turlarının günlük düzenlendiği, turistik motellerin dolup taştığı , doğal aktivitelerin düzenli ve seviyeli bir şekilde yapıldığı , bir ilde başından en alt kademesine kadar deneyimli ve heyecanlı yabancı dil bilen işinin uzmanı, bir turizm teşkilatının olması gerekir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ordu ilinde doğa turizminin her türlü alt yapılarıyla hizmetine sokulmasını, turistik yıldızlı tesislerin işletmeye açılmasını, ahşap bungalov yayla evlerinin, restoranların ve motellerin yapılmasını,

sonuçta Ordu ilinin de doğa turizm gelirlerinden, Doğu Karadenizli diğer komşu iller gibi istifade etmesini istemiyorlarsa,

Yıllardır olduğu gibi , Ordu' daki  turizm ve kültür müdürlüğünü aynı zihniyette ve minvalde tutmaya devam etsinler...

Emekliliği gelmiş gececek, bu "huzur evi" sakinlerinin rahatlarını kaçırmasınlar, onlar "Kağıtpoşet olay" ına ve reklamlara harcayacakları parayı az bulduklarını söylemeye devamla, daha çok gösterişe dalmayı severlerken zorlamayalım...

Turizm dediğin nedir ki...

Bu yaz olmazsa,bir daha ki yaz olur,

Öyle acele iş yok, yavaş, yavaş…

Önceki ve Sonraki Yazılar