Ethem Dinçer
YILMAZ GÜNEY’İN ‘EN GERÇEKÇİ’ ROLÜ ‘TAVAN ARASINDALAR!’
sol tarihten belgeler, fotoğraflar-130
YILMAZ GÜNEY’İN ‘EN GERÇEKÇİ’ ROLÜ
‘TAVAN ARASINDALAR!’
12 Mart Darbesi sonrası başlatılan ‘Balyoz Operasyonu’nda çok sayıda devrimci tutuklanmıştı.
Tutuklular arasında bulunan THKP/C militanları Mahir Çayan, Ulaş Bardakçı, Ziya Yılmaz ile THKO militanları Cihan Alptekin ve Ömer Ayna 29 Kasım 1971 tarihinde Maltepe Cezaevi’nden kaçtılar.
Örgütlerinin en önemli isimleri arasında bulunan beş devrimcinin bir askeri cezaevinden tünel kazarak kaçması, sosyalistleri sevindirirken cuntacıları daha sert tedbirler almaya yönlendirdi.
Zaten sıkıyönetim dönemi yaşanırken, firarileri bulmak için zaman zaman sokağa çıkma yasakları uygulandı.
Bununla da yetinmeyen darbeciler, Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’da onbinlerce görevliyle ‘genel arama’ yapmaya başladılar.
Mahirlerin örgütü o süreçte bir de iç sorunlar yaşadı. Mahirler tutukluyken dışarıda kalan iki merkez komite üyesi ( Yusuf Küpeli ve Münir Ramazan Aktolga) ‘fikir değiştirirek’ tutuklu arkadaşlarını firar günü sokakta bıraktılar, cezaevinden çıkan devrimcilere yardım etmediler. Küpeli ve Aktolga THKP/C’den ihraç edildi.
Hem sıkıyönetimin yoğun baskısı, hem çok sayıda sempatizan be militanın tutuklanması, hem de örgütteki ayrılık nedeniyle Mahirler barınma sorunu da yaşamaya başladılar.
Sorun yaşadıkları günlerden biri de bir iki saat sonra ‘genel arama’ yapılacağı açıklanan gündü. Sokağa çıkma yasağının başlamasından bir saat kadar önce buluştukları Yılmaz Güney barınma sorunlarını çözdü.
Dönemin en tanınmış oyuncuları arasında bulunan Güney, lüks aracına aldığı dört devrimciyi ( Mahir Çayan, Hüseyin Cevahir, Ulaş Bardakçı ve Oktay Etiman) evine götürmek istedi.
Arama noktasında aracı durduran askerler direksiyonda Yılmaz Güney’i görünce arama yapmadan geçmesine izin verdiler.
Eve ulaşıldığında çatı katına çıkan devrimciler, genel aramaya önlem almak için tavan arasına çıktılar. Orada saklanmaya başladılar.
Kısa süre sonra kapıyı çalan askerler Yılmaz Güney’e ‘kaçak anaşistleri’ aradıklarını ve evi arayacaklarını söylediler.
Yılmaz Güney, belki de hayatının rolünü orada yaptı. Askerlerle şakalaştı, kaçakları tavan arasında sakladığını söyledi!
Askerler arama yapmadan evden ayrıldılar, devrimciler sokağa çıkma yasağının bitmesinden sonra evden ayrıldılar.
Yılmaz Güney (Pütün), kaçakları sakladığı, onlara para ve silah verdiği iddiasıyla THKP/C davasından yargılandı.
‘Tekrar gelseler yine saklarım, evim devrimcilere açıktır’ diyen Güney, ‘yardım ve yataklıktan’ ceza aldı, 1974 affıyla serbest bırakıldı.
Fotoğraf: Yılmaz Güney’in yakalandığını gösteren Hürriyet Gazetesi- 28 Mart 1972
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.