Doç. Dr. Birol ERTAN

Doç. Dr. Birol ERTAN

YAVRU VATAN KKTC CUMHURBAŞKANI BÜYÜK YANLIŞLAR YAPIYOR

Yavru vatan KKTC Cumhurbaşkanı Talat, deneyimsiz danışman çevresi tarafından yanlış yönlendiriliyor. Bu yanlışları sonucu da devlet kurumlar zarar görüyor. Çevresindeki deneyimsiz danışmanların teorik safsataları ile kafası karışıyor ve devletin yıpratılmasına çanak tutuluyor. Bu gerçeği bir an önce görüp yanlışından dönmesi gerekir. 

KKTC Dışişlerinin, yetersiz bile olsa, düne göre aktif olan dışa açılım politikasından rahatsız olan KKTC Cumhurbaşkanı Talat ve deneyimsiz danışmanları, KKTC Dışişlerinin atamalarını engellemeye ve son sözü kendileri söylemeye çalışıyor. Bu durum, KKTC Dışişlerini etkisiz hale getiriyor. Diplomasiyi zayıflatıyor. Bunun sorumluluğu, KKTC Cumhurbaşkanı Talat ve danışman ekibinindir. 

KKTC Cumhurbaşkanı Talat"ın etrafındaki deneyimsiz kadro, Dışişleri atamalarında pay kapmak istiyor. Diplomasi, ülke içi güç odaklarının iktidar ve paylaşım savaşının yapılacağı en son alandır. Bu nedenle Ankara, Londra gibi çok önemli yerlere önerilen deneyimli diplomatların atamaları yapılamıyor. Bu bir güç savaşı, ancak KKTC"ye zarar veriyor. Bunu Türk Dışişleri de görüyor ve bu konuda KKTC Cumhurbaşkanlığı makamı uyarılıyor. Çünkü, Talat ve ekibinin tavrı nedeniyle KKTC"nin tanıtılması ve diplomatik çalışmalar engellenmiş oluyor. 

KKTC Cumhurbaşkanlığının Dışişleri Bakanlığı"nın alanına müdahale edip dış politikayı kontrol altına almaya çalışması, devlet kurumları arasında çatışmaya neden oluyor. Bu yanlış tavır, devletin zayıflatılması ve diplomasinin keşmekeşe sürüklenmesi sonucunu doğurmaktadır. 

Yavru vatan Cumhurbaşkanı Talat, devlete daha fazla zarar vermemek için etrafındaki laf salatası yapmayı seven deneyimsiz genç danışmanları temizlemeli, devlette deneyimli isimlerden kendisine bir danışman ekibi kurmalıdır. Devletin başındakilerin partizanlık yapması, adam kayırması, özellikle diplomaside eski deneyimli isimleri dışlaması ülke çıkarlarına büyük ve onarılmaz zararlar verir. KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, her kesimden deneyimli isimle çalışırdı. Talat ise genç ve deneyimsiz, tek yönlü bakan, yetersiz kadrosuyla KKTC Cumhurbaşkanlığı"nı doğru biçimde yürütemiyor. 

KKTC Cumhurbaşkanı, Dışişleri konusunda Hükümetin ve bir Bakanlığın (Dışişleri Bakanlığı) diplomatik işlerden sorumlu olduğunu, devlette iki başlılığın kötü sonuçlar vereceğini, diplomasiyi deneyimli diplomatların yapması gerektiğini unutmuş görünüyor. Yavru vatanda Cumhurbaşkanı Talat"ı bu konuda uyaracak, kendisine yakın deneyimli bir diplomat da bulunmuyor. Öyleyse, elinin hamuruyla (acemice) diplomasiye karışması yanlış oluyor diye düşünüyorum. 

KKTC"de Cumhurbaşkanı"nın Anayasal görevi, devlet kurumları arasındaki uyumu sağlamak ve sürdürmektir. Görülüyor ki, dış politikaya müdahale etmeye çalışarak ve atamaları engelleyerek bu uyumu kendisi bozmaktadır. KKTC Cumhurbaşkanı"na, deneyimsiz laf ebelerinden oluşan danışmanlarını yenilemeyi ve dış politikadan elini çekmesini tavsiye ediyorum. 

Daha ne söylemek lazım…

Önceki ve Sonraki Yazılar