Doç. Dr. Birol ERTAN

Doç. Dr. Birol ERTAN

KKTC’DE YORGUNLAŞTIRILMIŞ MÜZAKERELER

KKTC"DEYORGUNLAŞTIRILMIŞ  MÜZAKERELER 

Birol Ertan

Makalemin başlığını  yanlış yazdığımı zannetmeyin. Özellikle “yorgunlaştırılmış”  müzakerelerden söz etmek istiyorum. Her ne kadar “yoğunlaştırıldığı” iddia edilse de müzakere sürecinin KKTC"nin her kesiminde derin bir yorgunluk yaratmaya başladığını gözlemliyorum.  

Gerçekten de müzakere sürecinde yorulan birçok kesim var. 

Kıbrıs Türkleri, yıllar süren müzakerelerden bıktı ve usandı. Kendilerine her türlü  sözleri veren ve Annan Planı"nda Evet oyu verilmesi konusunda ikna eden dış ve iç güçlerin ikiyüzlü olduklarını anlayınca, verdikleri sözleri tutmadıklarını görünce hiddetlendi, hayal kırıklığına uğradı, bu güçlere karşı güvenini tamamen kaybetti. Adeta yoruldu. Bu nedenle, müzakerelerden en çok Kıbrıs Türk halkı yorulmuştur. 

Müzakerelerden yorulan başka bir kesim, KKTC ve Türkiye medya mensupları olmalıdır. Her müzakerenin peşinden koştular, her müzakereden sonra sürpriz sonuçlar beklediler, kurgular yaptılar, hayaller kurdular, dizi yazılar yayınladılar, ama nafile. Her bir müzakere, eskisinden farklı bir sonuç üretmedi. Ayrıca, müzakere sonuçlarını kendi yetkililerimizden değil, Rum basınından öğrenen medya mensuplarımız oldukça yoruldular.  

Müzakereleri yürüten KKTC Cumhurbaşkanı ve danışmanlar heyeti de yorulmuş olmalıdır. Saatler süren uzun toplantılar, müzakere öncesi ve sonrasında kendilerinden bilgi almak isteyen basına gülücük dağıtan pozlar vermek zorunda kalmak, müzakereler sonunda meraklı gözlerle bekleyen basın mensuplarına somut hiçbir yanıt verememenin ruh hali, içerde ne tür uzlaşmalar olamadığını açıklamanın zorluğu, bitmeyen tükenmeyen müzakere süreci nedeniyle ne yaptıklarını şaşıran bir ruh hali içinde olmak gibi nedenlerle müzakereleri yapanlar da çok yorulmuş olmalıdır. 

Yoğunlaştırıldığı öne sürülen, ancak yorgunlaştırılmış müzakerelerden bir sonuç çıkması mümkün müdür? Bunun kararını Rum Milli Konseyi verecektir. Rum Milli Konseyi, kararını Rum lider Hristofyas"a tebliğ edecek, Hristofyas da KKTC tarafı adına müzakereleri yürüten Cumhurbaşkanı Talat ve heyetine diplomatik manevralarla aldığı yanıtı iletecektir. Bizimkiler bu yanıttan ne sonuçlar çıkaracak, ondan hiç emin değilim. Rum lider Hristofyas, Rum gazetelerine her gün anlaşamadıklarını ilan ederken, bizimkiler anlaşmaya her geçen gün daha da yaklaşıldığını söyleyip durmuyorlar mı? Neler olduğundan kimse bir şey çıkaramıyor. Ancak, bu süreç, müzakerelerin kendisini yorgunlaştırmaya devam ediyor. 

Gerçekten de yorulduk. Kıbrıs Türk halkı da yoruldu. Türk halkı da yoruldu. Müzakerelerden sonuç beklemekten yorulduk. Hayaller kurulup önümüze konulmasından yorulduk. Kıbrıs sorununun çözümü üzerinden birilerinin iç siyaset yapmasından yorulduk. Yaz sizler, hala yorulmadınız mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar