Doç. Dr. Birol ERTAN

Doç. Dr. Birol ERTAN

ANKARA’NIN KIBRIS POLİTİKASI DEĞİŞİYOR MU ?

ANKARA"NIN KIBRIS POLİTİKASI DEĞİŞİYOR MU ?

KKTC Anamuhalefet partisi Genel Başkanı"nın Sürpriz Ankara Ziyareti 

Benim düşüncem, Ankara Hükümeti, yavru vatanda güvercin siyasetinden bir sonuç alınamayacağını gördü ve tek başına iktidar yapacağı güçlü bir UBP ile şahin siyasetine doğru yönelecek. 

…..  

Yavru vatandaki ana muhalefet partisi Ulusal Birlik Partisi UUBP) Kurultay sürecinde beklenmedik gelişmeler yaşanıyor. Kulis çalışmaları sonucunda neredeyse eski Başbakan ve partinin en güçlü ismi derviş Eroğlu ve UBP Genel Başkanı Ertuğruloğlu ekipleri  mekik siyaseti izlemeye başladılar. Birbirlerinin hamlelerini izleyerek yeni hamleler peşindeler.

 Ne var ki, deneyimli siyasetçi ve eski Başbakan Eroğlu ekibinin Kurultay zaferi kesinleşmiş gibi görünüyor. Bu süreçte UBP Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu, apar topar Ankara"ya çağrıldı.

 Bu çağrılmanın arkasından ne geleceğini bilemiyoruz, ancak benim düşüncem, Ertuğruloğlu"nun adaylığı masaya yatırılacak ve Kurultay sürecine tek adayla girilip girilmeyeceğine karar verilecek. Ankara"nın kararını Eroğlu"nun da sabırsızlıkla beklediğine eminim. 

Tahsin Ertuğruloğlu"nun çevresinden bazı isimlerin AK Parti destekli Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) lideri Dışişleri Bakanı Turgay Avcı ile temas kurmuşlar ve bu gelişmeyi ÖRP"li yetkililer yalanlamamıştı.

Bu süreçte beklenmedik bir gelişme oluyor ve bildik bazı kesimler, UBP"de Kurultaya tek adayla gidilmesinin kulisini yapmaya başlıyorlar. UBP genel Başkanı"nın apar topar Ankara"ya çağrılması da sürpriz bir gelişme olarak yorumlandı. Bu süreçte parti başkanı Ertuğruloğlu ekibinin önünde iki seçenek duruyor.

Kurultaya eski lider Eroğlu ile tek adayla gidilip Eroğlu"nu Cumhurbaşkanlığına göndermek ve partiyi ele geçirmek ya da Kurultayda % 40 dolayında oy alıp seçimler sonucu Eroğlu"nun başarısızlığını bekleyip belki de onu başarısızlığa itip Eroğlu efsanesini bitirmek ve partiyi yeniden ele geçirmek.

Siyaset ustası ve deneyimli kulis adamı Derviş Eroğlu ile Lefkoşa"daki evinde birkaç hafta önce görüştüğümde, kendisine uzatılan zeytin dalları konusunda çok temkinli konuştuğunu gördüm. Bu konuda bir tuzağa düşmek istemiyor. Çok haklı diye düşünüyorum.  

UBP Genel Başkanı Ertuğruloğlu"nun yakın çevresinden bazı isimler, Eroğlu"nun tek adaylığı ile Kurultaya gidilmesi önerisine soğuk bakmamışlar. Konuyu Ertuğruloğlu"na götürmüşler ve büyük bir direnç göstermediğini iddia etmişler. Bu da bir ümit doğurmuş. Bunun üzerine tek adaylı Kurultay çalışmalarına hız verilmiş.

Ertuğruloğlu"nun sürpriz Ankara ziyareti, bununla yakından ilintili diye düşünüyorum. İşin gerçeğini bilemiyoruz, ancak Ertuğruloğlu ekibi mücadeleyi bırakmaya ve teslim olmaya hazır bir görünümünde. Eroğlu"ndan bu konuda ışık bekledikleri açık. Bu ışık verilmezse de sonuna kadar çarpışacaklar. 

Yavru vatanda Derviş Eroğlu, en deneyimli siyasetçilerden birisi. Eroğlu, Kıbrıs Türklerinin efsanevi lideri Denktaş"a karşı ayakta kalabilmek başarısı gösterebilmiş kurt politikacılardan birisi. Çok uzun zamandan bu yana Kıbrıs Türk siyaset tarihinde kendisi üzerine oynanan bir çok kirli oyunun geri tepmesini sağladı.

Bu süreçte de çok dikkatli hareket ediyor. Kurultayın bir Başbakan, belki de Cumhurbaşkanı seçeceğinin bilincinde. Ertuğruloğlu ile yapılacak bir uzlaşma, Eroğlu sonrası Başbakanlık bekleyen Lefkoşa İlçe Başkanı Hasan Taçoy gibi kurt siyasetçileri rahatsız edebilir. Bu nedenle, bu tür önerilere şimdilik sıcak bakılmıyor. Bunun da bir siyasi oyun olabileceği endişesi içinde olunduğunu sanıyorum. 

UBP Kurultay sürecinin kazananı belli oldu : Derviş Eroğlu. Kaybedeni ya da kaybedenleri ise belli değil. Kurultayda sürpriz yaparak Ertuğruloğlu aday olarak çıkmaz ve Eroğlu"nu desteklerse, UBP üzerine oynanan bir çok oyun boşuna çıkacak.

Ancak, Ertuğruloğlu ekibinde bu ileri görüşlülüğü göremiyorum. Yalnızca Ankara desteği ile siyaset yapmaya çalışmak, Ertuğruloğlu için sonun başlangıcı olabilir. Ankara merkezli odaklar da bunu görmek zorunda. Benim düşüncem, Ankara Hükümeti, yavru vatanda güvercin siyasetinden bir sonuç alınamayacağını gördü ve tek başına iktidar yapacağı güçlü bir UBP ile şahin siyasetine doğru yönelecek. Bu iddiamı hiç yabana atmamanızı öneririm. 

Ertuğruloğlu"nun Ankara ziyaretinde, kendisinden Kurultay mücadelesini tırmandırmaması istenecek. UBP"den kopma yaşanmaması için çalışması sağlanacak. Eroğlu Cumhurbaşkanı, Ertuğruloğlu Başbakan formülü üzerinde çalışılacak. Bu nedenle, tek adaylı Kurultay önerisi kendisine açık biçimde dayatılabilir. Eroğlu ile tek adaylı Kurultay gerçekleşirse, bu kritik dönemde yavru vatan açısından hiç de kötü olmaz, belki de en iyi seçenek budur. 

Yavru vatan KKTC siyasi tarihindeki önemli bir dönüm noktası, UBP Kurultayı olacak. Bu Kurultaydan tek adayla bütünleşik bir UBP çıkması, Rumlarla birleşmek için her ödünü vermeye hazır olan mevcut iktidarın uzatmaları oynadığının da ilanı olacak. Gelişmeleri dikkatle izlemeye devam edeceğiz.  

Önceki ve Sonraki Yazılar