UYAN FINDIK ÇIFTÇISİ UYAN !FINDIK FİYATINI KENDİN DÜŞÜRÜYORSUN

  [email protected]

Senin fındığınla başkaları köşeyi dönüyor, trilyonları vuruyor  Sen sürünüyorsun. Sürünmekte de ısrar ediyorsun.

Fındığın maliyeti 4,7 TL/Kg. Üreticinin yaşayabilmesi için bu fındığın  6-7 TL den satılması gerekir.

Maalesef  bu günlerde 3,8-4,0 TL ye satılıyor. 

Her yıl bu zamanlarda fiyatlar düşük olduğu gibi bu yıl da düşük.

Daha da düşebilir.

Ey üreticim;

1-Fındığı erken-olgunlaşmadan topluyorsun, erken toplama randımanı düşürüp buruşuk oranını artırdığından fiyatın düşmesine neden oluyor.

2-Bu yıl fındık geçen yıldan biraz fazla. Fındığını kurutur kurutmaz pazara indiriyorsun. Fındığın birden bire pazara inmesi çok olmasına neden olmakta buda fiyatları aşağı çekmektedir. İyi fiyat için en az üçte birini yada yarısını depolayıp  5-8 ay sonra satman gerekiyor. Depo temin etmediğin gibi depolamayı adet haline getirmiyorsun.

3-Fındığını inatla emanete veriyorsun. Ordu Ziraat Odası başkanı Sn Nejat Avcı 8.9.2012 tarihinde Ordu sokaklarında tüccarların depolarının emanet fındığı almadığını ifade etti. Belki yanlış görmüştür diye içimden inanmak istemedim. 11.9.2012 tarihinde bu yazıyı yazarken  Giresun’da mahalli gazetede  Ziraat Odası Başkanı Sn Özer Akbaşlı  Giresun sokaklarında tüccarın depolarının emanet fındıkları almadığını ifade eti. İki oda başkanının görüşleri birbirlerini teyit edince anladım ki üretici inatla fındığının bir kısmını tüccara emanete veriyor. Ayrıca bu günlerde Giresun’da tüccarların aldığı fındıkların en az yarısının emanete verildiği söyleniyor. Emanete fındık vermek ayağa kurşun sıkmak demektir. Emanete verilen fındık fiyatları yükseltmez aksine düşürür.

4-Daha da önemlisi seni savunacak kooperatifin yok. Bu nedenle üretimden gelen gücünü kullanamıyorsun. Fındığımı satmıyorum diyemiyorsun.

5-Fındığını,  kooperatifin olmadığı için kendin ihraç etmiyorsun. Başkaları ihraç ediyor.

6-Gel “Kooperatif” kuralım desem bin türlü bahane ileri sürüyorsun, gelmiyorsun-kaçıyorsun.

7-Fiskobirlik’e sahip çıkmadın. Yeni bir kooperatif  kurmadın. Kendini savunacak kooperatifin yok.

8-Tarım İl Müdürlüklerinin, Ziraat Odalarının, Ticaret Borsalarının, Ticaret ve Sanayi odalarının, daha bir çok kurumların ve fındıkla ilgili benim gibi görüşlerini açıklayan kişilerin tavsiyelerine uymuyorsun.

Bunlar fındığın hasat, harman ve  pazarlamasında hiç yapılmaması gereken hatalardır.

Sen fiyatı yükseltecek uygulamalar yapacak yerde maalesef hep fiyatı düşüren törpüleyen uygulamalar yapıyorsun. Uygulamaları tekniğine göre değil de yanlış yapıyorsun ve yanlışlığına bakmadan bile bile kolayına nasıl geliyorsa öyle yapıyorsun.

Sizlerin doğru sandığınız aslında hiç yapılmaması gereken bu yanlış uygulamalar-hatalar fiyatı düşürerek ne  yazık ki size düşük fiyat olarak geri dönüyor.

Bu yanlışlara göre fiyat 2-3 TL olmalı.  Şu anda 50 randımanlı fındığın fiyatı Ordu’da 3,8-4,0 TL/Kg. Bu kadar yanlışa rağmen bu fiyat bile çok iyi. Bana kızabilirsin ama gerçek böyle. Dost acı söyler.

Yaptığın bu kadar yanlışlara rağmen fındığa yüksek fiyat ( 6-7 TL) istiyorsun. Fındık niçin 6-7 TL ye satılmıyor diye kızıyorsun.

Yaptığın yanlış uygulamalarla  düşük fiyata razıyım diyorsun.

Sen fiyat oluşumunun neresindesin? Hiçbir yerinde yoksun.

Bu kadar yanlışla beraber fındık yüksek fiyata nasıl satılacak?

Ey üreticim !

İyi fiyat istiyorsan bahçede, harmanda ve pazarda yanlış yapmayacaksın. EMANETE FINDIK VERMEYECEKSİN!. ÜRÜNÜN BIR KISMINI DEPOLAYACAKSIN. KOOPERATIF  KURACAKSIN, KOOPERATIFLE HAKKINI SAVUNACAKSIN, BU KOOPERATIFLE FINDIĞIN ÜRETIM VE PAZARLAMASINA HAKIM OLACAKSIN YANI ÜYELERIN FINDIĞININ EN AZ YARISINI YADA TAMAMINI ALIP SATARAK FIYATI SEN BELIRLEYECEKSIN.O zaman istediğin fiyata satarsın.

Modern fındık üretim tekniğini bilmediğin gibi öğrenip uygulamıyorsun. Dededen-babadan, komşudan ne gördüysen yalan-yanlış onları yapıyorsun. Tavsiyelere ve ikazlara itibar etmiyorsun. Kulaklarını tıkamış üzerine yatıyorsun.

Yaptığınız yanlışlar, başkalarının fındık fiyatını düşürmesine gerek kalmadan fiyatın düşmesine neden oluyor.

Fındık fiyatını kendin düşürüyorsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar