HARMANDA FINDIĞIN KURUDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

 [email protected] 

Sevgili çiftçiler

      Bir yıl emek vererek yetiştirdiğiniz ve toplanarak harmana getirdiğiniz fındıklar harmanda belki bilmeden yapılan bir ihmal sonunda önemli derecede miktar ve kalite kaybına uğrayabilir. Yapılan emeklerin büyük bir kısmı boşuna gidebilir. Bu nedenle harmanlama ve kurutma şartlarına çok dikkat etmeniz gerekmektedir.

      Harmana getirilen yaş zuruflu fındıklar 10–15 cm kalınlıkta, patozdan sonra elde edilen çeç fındıklar 5-7 cm kalınlıkta serilir.

      Gerek zuruflu ve gerekse çec olarak harmana serilen fındıkların ıslanmaması için üzerine serilen naylon örtüler fındıktan en az 30–40 cm yükseklikte olmalı, fındık her zaman hava alabilmeli, naylon örtü doğrudan fındığın üzerine serilmemelidir. Fındığın üzerine hava almayacak şekilde örtülen naylon örtüler fındığın kızışmasına, hava alamamasına ve özellikle çürümesine neticede randımanın düşmesine ve miktarın azalmasına neden olurlar.

      Harmanlama işlemleri arasında fındığın kurutulması çok önemlidir. Fındığın güneş alarak harmanda kurutulması en iyi yöntemdir. Ancak bu yıl olduğu gibi hava yağışlı giderek fındığın kurutulmasında yeterli güneşli günler olmamaktadır. Fındık kurutmak için harmanda fazla  kalabilmektedir. Bu nedenle çiftçilerimizin çoğu fındığın kuruyup-kurumadığı konusunda endişeye kapılabilmektedir. Fındıkların kuruyup kurumadığı en iyi nem ölçen aletler ile belirlenmesine rağmen nem ölçen aletin olmadığı yerlerde pratik olarak harmanda fındığın kuruduğu şöyle anlaşılır.

       1)Kurumaya bırakılan fındıklar harmanda en az toplam 35 saat yada en az 3,5-4 gün güneş almalıdır. Fiilen en az 35 saat güneş görmelidir. Bulutlu günler ve saatler hariç.

     2) Kabuklu fındıklar sallandığında iç de sallanmalıdır.

       3)Kurumuş kabuklu fındık kırıldığında kabuk sert kırılmalıdır.

       4)Fındığın içi iki parmak arasında sıkıştırıldığında iç fındık kırılmalı, parçalara ayrılmalıdır.İç fındık eziliyorsa kurumamıştır.

     5)Kurumuş iç fındık ortadan ikiye kesildiğinde için rengi tamamen krem renginde olmalıdır.(Zira kurumamış-yaş tane yada kuruyan fındıklar kesildiğinde rengi beyazdır. İç fındıkta kuruma dıştan içe doğru olur ve kurudukça beyaz renk krem rengine döner) 

     6)Kurumuş iç fındık yenilirken ağızda kıtır kıtır etmelidir.

     böyle fındıklar kurumuştur denilir.

     Güvenilir depolama için nem oranı kabuklu fındıkta azami % 12 ve iç  fındıkta azami % 6 olmalıdır.

     Değerli çiftçiler,

     İzah etmeye alıştığım bu bilgileri fındık kitaplarında, fındık ders notlarında yada herhangi bir yerde bulamazsınız, yoktur. Bu notlar tamamen fındığın yetiştirilmesi ve araştırılması ile ilgili 35-40 yıllık bilgi ve tecrübelerime dayanarak sizlere hazırladım.

     Bu şartlara göre fındığını kurutan çiftçiler yanılmazlar.

     28.08.2012

Önceki ve Sonraki Yazılar