DEPOLAMAYI BILMEYEN ÇIFTÇI FINDIĞINI DÜŞÜK FIYATLA SATAR

Fındığının bir kısmını depolamayan ve ihtiyaç fazlasını hemen satan üreticilerin fiyatın düşük olmasından şikayetçi olmaya hiç hakları yoktur

 

DEPOLAMAYI BILMEYEN ÇIFTÇI FINDIĞINI DÜŞÜK FIYATLA SATAR

 

Fındık fiyatının yüksek olması hep devletten beklenmektedir. Bir dereceye kadar haklı olunabilir ama fındık fiyatının  düşük olmasında çiftçilerin de  büyük etkisi olmaktadır.

 

Fındık üreticisi fındığının en az yarısını 3-5 ay depolayabilmelidir. 

Depolamanın fındık fiyatının yükselmesine büyük faydası olduğu bilinmelidir.

Rekoltenin yüksek olduğu yıllarda üretilen fındığın tamamının hemen satılması fiyatın düşmesine neden olabilmektedir. Ağustos,Eylül ve Ekim aylarında paraya olan ihtiyaç nedeniyle pazara tüccarların alabileceği fındık miktarından fazla fındık gelmektedir. Bu durum fiyatların düşmesine neden olmaktadır.Pazarda satışa sunulan fındık miktarı talep edilen maldan fazla olursa fiyat düşer.Bu ekonomi kuralıdır. Fındığın değerine satılabilmesi için pazara fazla fındık gelmemesi gerekir. Bu nedenle fındıklar kurutmaya müteakip Ağustos-Eylül aylarında hemen satışa sunulmamalı, ihtiyaçtan fazlası depolanıp hiç  olmazsa Kasım-Aralık aylarına doğru satılmalıdır. Bu nedenle fındığın değeri fiyatına satılması birazda üreticilerin elindedir. Fındık çiftçilerinin depoları olmadığından depolama alışkanlıkları yoktur ve depolama için bir çaba sarf etmemektedir. Çoğu çiftçiler fındığın neden depolanması gerektiğini dahi bilmezler. Fındık üreticisi ürettiği fındığın tamamını yada bir kısmını yada ihtiyaç fazlasını  3-5 ay depolamalı bunun için deposu olmalıdır. Bu nedenle evinin bir bölümünde yada serendisinde 15-20 m2 kadar bir yeri depolamaya uygun hale getirmelidir. Depolamanın fındık fiyatının yükselmesine büyük faydası olduğu bilinmelidir. Depolamayı bilmeyen ve ürününü kısmen yada tamamen belli bir zaman depolamayan üreticilerin ürünü  ucuz fiyata satılır.

 

Üreticiler fındıklarını ihtiyacı oranında pazara getirmelidir.

 

Herkesin paraya ihtiyacı olduğu gibi fındık üreticilerinin de çeşitli nedenlerden dolayı paraya ihtiyacı olması çok tabidir.Bu nedenle fındığını satmak ihtiyacı duyar.Paraya olan ihtiyacı oranında satılan fındığa kimsenin bir şey demesi mümkün değildir. Fındığını kurutan üretici soluğu pazarda almaktadır. Üreticinin paraya ihtiyacı vardır ama ürününün tamamını değil ihtiyacı kadar olan kısmını pazara getirmelidir.İhtiyaç oranında pazara fındık getirmelidir.  2012 yılında rekolte biraz fazla. Bu nedenle fındığın iyi para etmesi için fındığın  birden pazara gelmemesi gerekir. Üretici fındığının iyi fiyat etmesini istiyorsa pazara ihtiyaç duyduğu miktarda getirmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar