KAPİTALİST NOEL BABA

 

KAPİTALİST NOEL BABA

Adnan Yıldız

Doğum anlamına gelen Noel, Hz. İsa’nın doğduğu tarih kabul edilen 24 Aralık tarihinde Hıristiyanlarca kutlanan bir bayramdır.

Noel Baba ise (gerçek adı Saint Nikola, Myra’lı Nikola olarak da bilinir), 4.yüzyılda yaşadığına inanılan ve hakkında değişik görüşler ileri sürülen hesapta yardımsever bir kahramandır.

Bu kahraman yine Hıristiyan inancına göre Noel gecesi çocuklara hediyeler dağıtır.19960

Ancak 1863 yılına kadar bu yardımsever kahramanın tipini kimse görmemişti. Sadece öyküleri anlatılmakta, dolayısıyla öyküleri dinleyenlerin kafasında değişik Noel Baba tipleri canlanmaktaydı.

Ta ki, Almanya’da çocukken dinlediği öykülerden yola çıkan Thomas Nast’ın 1863 yılında, ‘‘Harper’s Weekly’’ dergisinde siyah-beyaz Noel Baba’yı çizmesine kadar.

İşte bundan sonra Noel Baba tipi siyah- beyaz da olsa ortak bir algılamaya kavuşturulmuştu.

Noel Baba’nın renkli hale gelmesi ise 1924 yılında gerçekleşmişti. Coca –Cola firması için reklamlar tasarlayan İsveçli Haddon Sundlom’un çizimleri sayesinde, Noel Baba bugünkü görüntüsüne kavuşturulmuştu.

Üstelik Coca-Cola gibi firmanın simgesi olarak.

Peki Coca-Cola ile Noel Baba neden ve nasıl bir araya gelmişti?

Bilindiği  üzere Coca-Cola sıcak günlerde bolca tüketilsin diye oluşturulmuş soğuk bir içecektir. 

19961

Üstelik içerisinde kokain bulunduğu için reklamlarında çocuk figürü de kullanamıyordu. Bu durum karşısında Coca-Cola, bir taşla iki kuş vurmak yani hem kışın cola tüketimini körüklemek hem de çocukları da Cola’ya alıştırmak amacıyla Noel Baba’ya müracaat etmişti.

Ve Baba sayesinde başarmışlardı da…

O günlerden bugünlere kadar bu ne idüğü tam belirsiz ihtiyar, birçok büyük şirketin kapitalist hedeflerinin imgesi haline dönüştürülmüştür.

Bizim gibi toplumlara da sevimli gelmesi amacıyla bazen ‘’iyi bir mümin’’ bazen de vatandaşımız yapılmaya çalışılmıştır.

İşte bu yüzden bizim için Noel Baba kapitalisttir.

Zaten bugüne kadar beleş hiçbir şeyini de görmedik Baba’nın….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum