HOCALI’YA ADALET

 

Adnan Yıldız

HOCALI’YA ADALET

1991 yılı Ekim ayından beri kuşatma altındaydı ve direniyordu Hocalı.

26 Şubat 1992’ye kadar da direnişini sürdürmüştü.

Sözde insan haklarına saygılı ama söz konusu Türk ve Müslüman olduğunda anlarda sağırlaşan ve dilsizleşen ülkelerin gözleri önünde Rusların 366. Alayı’nın desteği ile girdiler Hocalı’ya o gece yarısı.

Yalnızca bir gün içinde tümü savunmasız 83 çocuk, 106 kadın, 70 yaşlı olmak üzere 613 kişiyi görülmemiş işkencelerle katlettiler Ermeniler. Ayrıca, 487 kişi ağır yaralandı ve 1275 kişi ise rehin alındı.

İlk gün kimse bölgeye girememişti.

Ancak daha sonraki günlerde bölgeye girenler gördükleri karşısında insanlığından utanıyordu. Bugünlerde bölgeye girenlerden biri olan Rusların Izvestiya gazetesi şöyle yazıyordu:

"Çocukların kulakları, bir kadının yüzünün bir kısmı, kesilmiştir. Erkeklerin kafa derileri yüzülmüştür. Ben tepede yüzden fazla ceset gördüm. Bir erkeğin kafası kopartılmıştı.

Fransızların  ünlü gazetesi Le Monde ise "Ağdam'daki yabancı gazeteciler, Hocalı'da öldürülmüş kadın ve çocuklar arasında kafa derisi soyulmuş, tırnakları sökülmüş insanlar görmüşler" diye yazıyordu.

Bu katliamlar sadece Hocalı’da bir günde yapılmıştı. Halbuki Ermenilerin Karabağ’ı işgali sonrasında toplam 20 bin Azerbaycan Türk'ü şehit edilmiş, 49 bin kişi yaralanmış, 1 milyon 200 kişi de yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalmıştır.

Ermenilerin emperyalist ülkelerin desteği ile gerçekleştirdiği bu soykırım bugüne kadar sadece Azerbaycan, Meksika, Pakistan parlamentolarında ve ayrıca 51 ülkenin parlamenterlerinden oluşan "İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği" tarafından soykırım olarak tanınmıştır.

Yine Hocalı soykırımını unutturmayacak anıtlar da dikilmektedir.

 

Yurtdışında ilk anıt Hollanda'nın başkenti Lahey (Den Haag), kentinde dikilmiş daha sonra 2008 yılında Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de de bir anıt inşa edilmiştir.

Ülkemizde ise ilk anıt Ankara'nın Keçiören belediyesi tarafından 2005 yılında dikilmiştir.  
2009 yılında ise Ankara’nın Beypazarı ilçe merkezinde dikilmiştir. Ayrıca Isparta Belediyesi ve Ankara Kızılcahamam belediyeleri de Hocalı soykırım anıtı inşa etmek için meclis kararlarını almıştır.

Ve bizlerde 26 Şubat saat 14.00’de Taksim’de olacağız.

Söz konusu Türk ve Müslüman olduğunda kulakları ve gözleri kapananlara bir daha haykıracağız.

HEPİMİZ TÜRKÜZ.

HOCALI’YA ADALET !

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.