Dünya’nın En Büyük Heykeli

Dünya’nın En Büyük Heykeli

Şu an itibariyle Kültür ve Turizmden başka çıkış yolu görünmeyen, Ordu ilimiz için çok büyük sonuçlar doğuracak böyle bir olayı yazarken heyecanlanmamak elde değil.

Bilindiği  üzere bundan çok kısa bir süre önce burada ‘’Esatlı Yazıtları’ adıyla yayınlanan yazımızda bu konuya ima yollu değinmiş ve en kısa zamanda fotoğrafları da sizlere ulaştırılacağını söylemiştik. Çünkü o zamanlar değerli hocam Necati Demir yaylalarda bu heykelin peşinde gezmekteydi. Biz o zaman bu heykelin fotoğraflarından bazılarını görmüş ve müthiş etkilenmiştik.

Dün itibariyle Necati Demir, keşfettiği bu heykelin bilgileri ve fotoğraflarını  ilk defa kamuoyu ile paylaştı. Ordu topraklarında bulunan bu heykelle ilgili bilgilerin netleşmesi ile az bile heyecanlanmışız.

Şu anda Gazi Üniversitesinde görev yapan Prof. Necati Demir Mesudiye sınırları içerisinde kalan yaylalarda bulduğu bu heykelle ilgili şu bilgileri vermektedir.

Heykel her şeyden önce yarısı doğal yarısı ise insan eliyle şekillendirilmiştir. Bu haliyle ‘’yarı doğal’’ heykel olarak tanımlanabilecek bu heykelin, büyük bir kayanın belli bir bölümünün insan eliyle bir deve kafası olarak şekillendirilmesi sonucunda yatan bir deve görüntüsü oluşturulmuştur. Yatan deve görüntüsündeki bu heykelin orta yerinde ise 152 basmaklı bir mağara bulunmaktadır.

Heykelin asıl  şaşırtıcı olan özelliği ise ebat olarak ortaya çıkan sonuçlarıdır. Çünkü bu emsalde dünyada başka bir heykel mevcut değildir. Heykelin bu yönüyle karşılaştırılabileceği tek örnek ise Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan heykeldir.

Mısır piramitlerinin doğusunda yer alan yarı insan yarı aslan heykelinin yüksekliği 20 m, uzunluğu 73 m, genişliği ise 5 m'dir. Firavun tarafından M.Ö. 2500 yılında yapıldığı tahmin edilen heykelin kafası  insana, gövdesi ise arslana benzemektedir.

Ordu’da bulunan bu heykelin ise uzunluğu, 110 m'den daha büyüktür. Genişliği yaklaşık 40 m, yüksekliği ise yaklaşık 21 m ile 60 m. Arasında değişmektedir. Mısır'daki heykel kadar insan emeği yok, fakat görünüş itibariyle daha ilgi çekici ve ilginçtir. Ayrıca  heykelin boyun kısmının kuzeyinde, iki kayanın arasında dibe doğru genişleyen, duvarları horasan harcıyla sıvanmış bir su veya tahıl sarnıcı bulunmaktadır. Sarnıç silindir (kesik koni) biçiminde olup (2.94 X 4.97 m) alt kısma doğru genişlemektedir. Sarnıcın arkasında, yine kuzey tarafa başka bir kaya kütlesi yükselmektedir. Kayanın güneye bakan yüzünde insan eliyle açılmış dikdörtgen biçiminde bir gözetleme kulesi bulunmaktadır

Bu sonuçlar göstermektedir ki bu haliyle dünyanın en büyük (yarı doğal) heykeli Ordu’da bulunmuştur. Üstelik Neron yada Hans değil, bir Ordulu olan Prof. Necati Demir tarafından.

Bizce bu olay ülkemiz ve Ordu için çok büyük anlam taşımaktadır. Özellikle Kültür ve Turizmin Ordu için bir çıkış yolu olarak görüldüğü bu günlerde. Yeter ki yetkililerce gerekli ilgi gösterilsin.

Böyle bir olaya biz gerekli ilginin de özellikle Ordu’ da şu anda görev yapan yetkililerce gösterileceğinden eminiz. Çünkü onların Kültüre verdikleri önemin hepimiz farkındayız.

* Fotoğraflar ve daha geniş bilgi için,

http://www.necatidemir.net/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=109 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.