ULUSAL (MİLLİ) İRADE CUKKASI

 

 [email protected]               

Sistemler, rejimler ‘Demokratik Hukuk Sistemi’ içinde şekillenecekse, işin olmazsa olmazı ‘Halk İradesinin’ ülke yönetimine yansımasıdır. Şayet, halkın seçimlerle ülke yönetiminde görev verdiği kişiler, toplumun ihtiyaçlarını ve taleplerini dikkate almıyor, toplumla arasında var olduğu bilinen sosyal ve ekonomik farkı, halk aleyhine daha da geliştiriyor ve sınıflaşıyorsa, orada Demokrasiden, Hukuk Devletinden, eşit yurttaşlıktan bahsedilemez…               

Yaşadığımız Dünya ve ülkede yönetimler ve tapınılan Demokrasi, uygulamaları  ile gerçeklikten ve toplumdan uzaklaşıyor ve giderek göreceleşiyor. Emperyal ülkeler, dış müdahalelerinde bile ‘Demokrasi’ sakızını çiğnemeyi ihmal etmiyorlar ve onu kırılmaz bir kalkan gibi kullanıyorlar. ‘Arap Baharı’ denen önceden plânlanmış kışkırtmalı kalkışmalardaki iç ve dış propagandayı, halk iradesi olduğu söylenen Demokrasi yutturmacası üzerine oturttular ve halkları aldattılar…

     Bu yutturmacanın en sık yapıldığı ülkelerden biriyiz. Her seferinde ofsayda düşürülmemize rağmen, ısrarla aynı aldatıcı yöntem ve sonuçların hayat bulması doğrultusundaki çaba ve katkılarımızı da esirgemiyoruz. Öyle ki; aldatılmak bizim için adeta Hobi oldu…

     Bu aldatmacanın son örneğini, Milletvekili ve Emeklilerinin maaşlarını  ayarlama adı altında yapılan düzenlemede gördük. Parlamenterlerimiz bu hareketleri ile ‘Saraydan kız kaçırmadılar’, halktan ücretlerini kaçırdılar; hem de ‘Gece Yarısı Ekspresi’ hızı  ve gizliliği içinde… Üstelik 2012 yılı bütçesi ile kamu çalışanlarına, toplu sözleşmelerle işçilere ve yok olmaya yüz tutmuş ve üretemeyen tarım mensuplarına ve milyonlarca emekliye dirsek göstermişken…

     Tasada ve kıvançta birlikte yaşanılan(!) bu ülkede, ücretlerdeki o inkâr edilmez eşitliğe bir göz atalım. Yaygın basının verilerine göre:

     Milletvekili maaşı=12.000 TL, Milletvekili Emekli maaşı=7.775 TL, Emekli olup halen Milletvekilliği yapanların maaşları= 20.000 TL.

     Ortalama Memur maaşı=2.500TL, Ortalama Memur emekli maaşı 960-1.800TL

     Asgari ücret=650-750TL, Ortalama SSK aylığı 800-1.000 TL, 12. Basamak Bağ Kur emeklisi=850TL, Tarım Emeklisi 580-600 TL. 5 Milyon işsiz=000 TL.

     Yabancı  Parlamentolarla karşılaştıralım:

     Norveç: Kişi başına ulusal gelir= 98.000 Dolar, Milletvekili maaşı= 7,500 Dolar.

     İsveç: Kişi başına gelir= 65.000Dolar, Milletvekili maaşı=4.=000 Dolar.

     Danimarka: Kişi başı gelir= 64.000 Dolar, Milletvekili maaşı=5.000 Dolar.

     Finlandiya: Kişi başı gelir= 52.000 Dolar, Milletvekili maaşı=4.000.

     İngiltere: Kişi başı gelir= 46.500 Dolar, Milletvekili maaşı 6.200 dolar.

     Fransa: Kişi başı gelir= 46.000 Dolar, Milletvekili emekli maaşı=4680 Dolar.

     İspanya: Kişi başı gelir=37.000 Dolar, Milletvekili maaşı 2312 Dolar.

     TÜRKİYE. Kişi başı yıllık gelir=10.000 Dolar, Milletvekili maaşı 6.000 Dolar.

     Daha açıkçası, Norveç Milletvekili ulusal gelir dağılımında yurttaşından %8, İsveç milletvekili %26, Danimarka milletvekili %6, Finlandiya Milletvekili %8, İspanya Milletvekili %24 daha az ücret alıyor. Fransa Milletvekili yurttaşının %22, İngiltere milletvekili %60 fazlasını alırken, Türkiye Milletvekili ise ulusal gelirden yurttaşının 7.2 katı, yani %720 oranında fazla ücret geliri elde ediyor.

     Meclis Başkanımız ağlamaklı ifadelerle dert yanıyor ve diyor ki; ‘Milletvekili yılda yüz düğünden fazlasına gider. Ne yapsın, çeyrek altın mı taksın?’  Bu ifade evleneceklere açık bir çağrıdır, duyurudur. Düğününüze davet edeceğiniz her Milletvekili çeyrek değil, bundan böyle Reşat altını takacakmış! Dolayısıyla maaşları yüksek olmalıymış! Ve soruyor Meclis Başkanı: ‘Siz bir şirket Müdürü, Bir Genel Müdürün kaç lira maaşı olduğunu biliyor musunuz?’ Nerden bilelim, o kadar paraya bizim dilimiz döner mi ey Cemil Çiçek?!

     Zam önersisinde bulunan Milletvekilimizden birinin durumu ise daha perişan. Yeteri kadar et yiyemediğinden bahisle, Milletvekili maaşlarının zam ayarlamasını savunuyor. Büyük ozan Nazım Hikmet’e bir gönderme yapalım ve diyelim ki, bre Nazım,  tepelerine Atom Bombası yiyen Japon çocuklarını düşünüp şeker yemelerini istiyorsun da, değerli Milletvekillerimizin et yemeleri için bir dörtlük niye döktürmedin? Sen hakikaten ‘vatan haini’ imişsin!

     Demek ki; kimilerine göre ‘Ulusal (Milli)İrade yüksek maaş cukkalamakmış! Helâl-i hoş olsun diyelim mi, demeyelim mi bilmiyorum, o kararı toplum versin!                                                                                Bu arada beylerimizden âcizane bir ricada bulunalım; lütfen ettiğiniz yemini hatırlayınız ve geğirmeyiniz; kokusu toplumu rahatsız edebilir!

     Açlıktan karnı guruldayanlara selâm olsun!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.