Yüksel'den Vergi Haftası açıklaması

Yüksel'den Vergi Haftası açıklaması

Vergi Haftası içerisinde bulunmamız nedeniyle bir açıklama yapan Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (OSMMM) Başkanı Ertuğrul Yüksel; "Kamu giderlerinin karşılanmasında en önemli gelir unsuru kuşkusuz VERGİ GELİRLERİDİR. Verginin objektif ve şa

  Vergi Haftası içerisinde bulunmamız nedeniyle bir açıklama yapan Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (OSMMM) Başkanı Ertuğrul Yüksel;  "Kamu giderlerinin karşılanmasında en önemli gelir unsuru kuşkusuz VERGİ GELİRLERİDİR. Verginin objektif ve şaşmaz bir ölçüsü vardır. Buda gelir veya servettir.  Bu bir kimsenin ekonomik gücünü gösterir" dedi.

 

   Vergi Haftası nedeniyle açıklama yapan Başkan Yüksel açıklamasnını devamında:

 

" Anayasamız verginin nasıl alınacağını hükme bağlamış: "Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür." Vergi yükünün Adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasının sosyal amacıdır.(Mad.73)

Anayasamız herkesi mali gücüne göre Vergi ödemeye mecbur tutuyor. Bununla da yetinmiyor, Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasının amacıdır diye tarif ediyor. Başka bir ifade ile Vergiyi adaletli ve dengeli salın diyor. Bu hüküm aynı zamanda Kanun önünde eşit olunacağını, hiçbir kişiye, zümreye, ayrıcalık tanınmayacağını hükme bağlamıştır. (Mad.10)

 

Bütün bunlara rağmen, hep şikâyet edilir, Kimse vergi vermek istemiyor. Vergi toplayamıyoruz diye. Hemen şunu söylemek lazım ki devlet vergi alır. Vergi alma devletin olmazsa olmaz koşullarından birisidir. Vergi toplayamayan ülkelerde ekonomik büyüme ve gelişmeden söz edilemez. Aksine  “ekonomik krizler” ve “kayıtdışı ekonomi” den söz edilir. 

 

Vergi Haftası Etkinlikleri içersinde verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi ve verginin gönüllü olarak ödenmesini sağlayacak çeşitli etkinlikler de bulunulması, ”Toplumda vergi bilinci ve vergi ahlakını yerleştirmeye” yönelik önemli bir çalışmadır.

 

Ordu SMMM odası olarak "Ülkesini En Çok Sevenin Vergisini Tam ve Zamanında Ödeyen olduğuna inanıyoruz." Vergisini ödemeyen veya ödemekten kaçınan veyahut da vergiye tabi gelirlerini beyan dışı bırakarak vergisel ödevini yerine getirmeyenlerin bu davranışları ülkeyi daha da borç girdabına sokacak ve ekonomik yaşamı olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle verginin tam ve zamanında ödenmesi bir vatandaşlık görevidir.

 

Ancak çıkartılan af yasaları vergisini zamanında ve düzenli ödeyen vergi mükelleflerini cezalandırmaktadır. 1960–2003 yılları arasında neredeyse her yıla bir af düşecek şekilde vergi affı çıkartılmıştır. 1960 yılından bu yana, beşi stok ve matrah artırımları hükümlerimi de içeren 20 vergi affı kanunu çıkartılmıştır. Vergi afları, vergisini tam ve zamanında ödeyen mükelleflerin vergi bilincinde erozyon yaratmaktadır. Ayrıca çıkartılan af yasaları kayıt dışı ile mücadeleyi de yavaşlatmaktadır. Bu sebeplerle af uygulamaları artık gündemden çıkartılmalı vergisini tam ve zamanında ödeyen mükellefler cezalandırılmamalıdır.

 

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak vergi haftası etkinliklerinin, mükelleflerin faaliyetlerinin kayıt altına alınmasına, belge düzenin yerleşmesine, okullarda yapılacak etkinliklerle bilinçli vergi mükellefi yetiştirilmesine ve kayıtdışı ekonominin azaltılmasına katkı yapmasını diliyoruz.

 

Vergi Haftasının Maliye Teşkilatına, Meslek Mensuplarımıza, Mükelleflerimize ve tüm Vatandaşlarımıza yeni bir vergi bilinci kazandırmasını temenni ediyoruz" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.