Yol ve barajlarda artık bor kullanılacak

Yol ve barajlarda artık bor kullanılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bor karışımlı yollarda tahribat olmadığına dikkat çekerek, artık yol, baraj ve tünellerde bor karışımlı beton kullanılacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bor karışımlı yollarda tahribat olmadığına dikkat çekerek, artık yol, baraj ve tünellerde bor karışımlı beton kullanılacağını söyledi.

Hafta sonu tatilini geçirmek üzere Ordu'ya gelen Bakan Hilmi Güler, Ulubey ilçesinin 1 kilometrelik güzergahına dökülen bor karışımlı beton yolu inceledi. AKP Ordu İl Başkanı Fatih Han Ünal, Merkez İlçe Başkanı Halit Tomakin ve partililer ile birlikte yapılan incelemede, bor karışımlı beton yolun hasar görmediği tespit edildi.

Yolu yürüyerek inceleyen, zaman zaman eğilerek yolun sağlamlığını test eden Bakan Güler, denemelerden başarılı sonuçlar aldıklarını söyledi. Yaptığı incelemede bor karışımlı beton asfaltın mukavemet gücünün çok yüksek olduğunu gördüklerini belirten Bakan Güler, "Bu yoldan yaklaşık bir yıl içinde en ağır vasıtalar geçti, aylarca yağmur ve kar yağdı. Ancak görülüyor ki, en küçük bir çatlak yok. Bor karışımlı asfaltı tüm ülke geneline yaygınlaştıracağız" dedi.

"Artık barajların gövdelerini ve tünelleri bor karışımlı beton ile kaplayacağız" diyen Güler, "Önümüzdeki süreçte tüm yollarımız beton asfalt olacak. Bu durumda 2 yılda yıpranan ve sürekli bakım ve masraf gerektiren asfalt yollar tarihe karışacak. Bor karışımlı beton yol 40-50 yıl dayanacak nitelikte. Ayrıca, ömrünü yitirdiğinde bile toprağa karışıyor ve çevre dostu olduğu için toprağa karıştığında zarar vermiyor" diye konuştu.

Türkiye'deki bor rezervi hakkında bilgi veren Güler, Türkiye'nin Dünya bor rezervinin yüzde 70'ini elinde ulundurduğuna dikkat çekti. Güler, Türkiye'nin, son yıllarda 'sessiz sedasız' geliştirdiği çalışmalar ile bor madenini artık günlük hayata kazandırdığını, bir çok alanda kullanılan bor madenin Türkiye'de ilk olarak yollarda kullanılmaya başlandığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.