Yanlış ilaç kullanımı keneleri çoğalttı

Yanlış ilaç kullanımı keneleri çoğalttı

Ordu Tabipler Odası Başkanı Dr. Özgür Enginyurt, yanlış ilaç kullanımıyla toprakların çölleştiğini, bunun sonucunda da keneler için uygun ortam hazırlandığını söyledi.

Ordu Tabipler Odası Başkanı Dr. Özgür Enginyurt, yanlış ilaç kullanımıyla toprakların çölleştiğini, bunun sonucunda da keneler için uygun ortam hazırlandığını söyledi.

Dr. Özgür Enginyurt, kenelerin sıcak ve kuru toprakları sevdiğini belirterek, ısırgan otu ve çeşitli tarım ilaçlarıyla toprakların kurutulduğunu böylece kenelere de davetiye çıkartıldığını kaydetti. Doğal hayattaki yaban hayvanları sayısındaki artışın kenelerin kan emmeleri için uygun zemin hazırladığını ifade eden Dr. Enginyurt, "Sürekli av yasağı ya da kontrolsüz avcılık, zaten çok sayıda yumurtlama özelliği olan kene sayısının hızla artmasına neden olmuştur" dedi.

Karadeniz Bölgesi'nde büyük bir alanı kaplayan fındık dikim alanlarında kullanılan ısırgan ilaçlarının bölge topraklarını İç Anadolu'daki kırsal alanlara çevirdiğini belirten Dr. Enginyurt, "Biran önce bu tür ilaçların kullanımının son bulması gerekir. Yeşilimizi yok etmekten ve toprağımızın ekolojisini bozmaktan vazgeçmeliyiz.

 Ayrıca fındık kurdu ilaçlarıyla da topraklarımıza zarar veriyoruz. Tam kenelerin istediği ortamları kendi elimizle hazırlıyoruz. Çok acilen bu yanlış uygulamalar son bularak, doğal tarım teknikleri uygulanmalıdır" diye konuştu.
Kene konusunda hastanelere gelen vatandaşların bazı yanlış bilgiler edindiklerini gördüklerini belirten Dr. Enginyurt şu uyarılarda bulundu:"Yöredeki insanların, yöresel ismi olan 'Beni sakırtlak ısırmıştı, bu kene değil. Daha önce de ısırıyordu, bir şey olmadı' bilgileri kesinlikle yanlıştır. Bu 'sakırtlak' dediğimiz de 850 çeşit kene türünden bir tanesidir.

Sakırtlak ısırdığı zaman da aynı kene muamelesi yapılarak hastaneye başvurulmalıdır. Önceden kan tahlilleriyle hastaları takip ediyorduk. Şimdi
bulgular çıktığında, kan tahlilleriyle takip etmeye başlıyoruz. Çünkü bu değerlerin şikayetler başladıktan sonra yükseldiği görüldü. Bu nedenle vatandaşların 'ben hastaneye gittim, benden kan örneği almadılar' dememeleri gerekiyor"

Kuş gribi ile yaşanan tavuk itilaflarıyla birlikte kene sayılarında artış olduğuna dikkat çeken Dr. Enginyurt, "Tavuk itilaflarından sonra kene sayısıyla birlikte vakalarında arttığı görülmüştür. Bu da bir doğal dengenin bozulduğunun bir göstergesidir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.