Yanlış ayakkabı sağlığı tehdit ediyor

Yanlış ayakkabı sağlığı tehdit ediyor

Dar burunlu, yüksek ve sivri topuklu ayakkabılar denge bozukluğuna ve ayak ağrılarına yol açıyor.

Dar burunlu, yüksek ve sivri topuklu ayakkabılar denge bozukluğuna ve ayak ağrılarına yol açıyor.


Eyüp Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Tokmak, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, yanlış ayakkabı seçiminin, ağrıdan kireçlenmeye kadar birçok probleme neden olduğunu söyledi.

Dr. Mehmet Tokmak, ayakkabı seçiminin büyük önem taşıdığını belirterek, yanlış seçimin tırnak batmaları, ayak mantarı, acılı nasırlar, basma bozuklukları, parmaklarda şekil bozukluklarına neden olduğunu kaydetti.

Uygun olmayan bir ayakkabı seçiminin aynı zamanda çabuk yorulmayı, bilek burkulmalarını, ayak, bacak ve bel ağrılarını da beraberinde getirdiğini belirten Dr. Tokmak, "Dar burunlu, yüksek ve sivri topuklu ayakkabılar denge bozukluğuna ve ayak ağrılarına yol açıyor. Sık sık burkulmalar neticesinde ayak bileğinde artroz adı verilen kireçlenmeler oluşmaktadır" dedi.

Özellikle kadınların seçim yaparken moda olduğu gerekçesiyle düz tabanlı veya çok yüksek topuklu ayakkabıları tercih etmelerinin sağlık risklerine yol açabileceğine dikkat çeken Tokmak, şunları söyledi:

"Vücudun ağırlığını ayak dengeleyemiyorsa, bu yük öncelikle tabanda, ardından bilek ve diz kapaklarında, ilerleyen dönemde de bel ve diğer eklemlerde ağrılara neden olur. Fiziksel bir dayanma noktası olan ve bedenin yükünü taşıyan ayakların sağlığı için ayakkabı seçimine dikkat edilmelidir.''

Günlük hayatta, özel aktiviteler dışında, rahat ayakkabıları tercih edilmesi gerektiğini anlatan Tokmak, ayakkabının rahat olması ve alerjik reaksiyonlara yol açmayan doğal maddelerden yapılmış olması gerektiğini ifade etti.

Dr. Tokmak, özellikle şeker hastası ve damar tıkanıklığı olanların ayakkabı seçimine daha çok önem vermesi gerektiğine dikkati çekerek, "Bu hastalar mutlaka çok rahat edebilecekleri ayakkabıları tercih etmeliler, ayak hijyenine özen göstermeliler'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.