TPAO Samsun' da petrol arayacak

TPAO Samsun' da petrol arayacak

Türkiye Petrolleri Arama Ortaklığı (TPAO) tarafından 2009 yılında Samsun'un Bafra ilçesi deniz açıklarında petrol araması yapılacağı bildirildi.

Yaklaşık 2 yıl önce Bafra ilçesinde sondajlama çalışması yapan TPAO'nun petrol arama çalışmalarını denizden yürüteceği belirtildi. TPAO, Samsun'un Bafra ilçesi açıklarında 2 ayrı noktada sondaj çalışması yapmaya hazırlanıyor.

TPAO, gizli tutulan noktalardaki petrol arama çalışmalarından birini Brezilya'nın milli petrol şirketi Petrobras ile birlikte gerçekleştirecek. Diğer noktadaki sondajlamayı ise kendisi yapacak.Karadeniz'deki petrol arama çalışmalarında Samsun'un önemli olduğunu, Karadeniz'e 1 milyar
dolarlık yatırım yaptıklarını belirten yetkililer, "Gelecek yıl Bafra açıklarında 2 adet sondaj çalışması yapacağız.

Bunlardan birini kendimiz gerçekleştireceğiz. TPAO olarak Karadeniz'de 10 milyar varilden fazla petrol rezervi bulunduğunu tahmin ediyoruz. Bu rakam, Türkiye'nin 50 yıllık petrol ihtiyacını karşılaması anlamına geliyor. Samsun açıklarında yapacağımız arama çalışmaları da bizleri heyecanlandırıyor" dedi.

Samsun açıklarında sondaj kuyusu açmak için dünya devi ABD'li petrol şirketlerinin TPAO'ya başvuru yaptığı, Karadeniz'de su derinliğinin fazla olması sebebiyle sondaj çalışmasını 2 bin metre derinlikten sonra yapacaklarını belirten TPAO yetkilileri, "Dünyadaki trende paralel olarak gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu derinliklerde bir sondaj 20 sene önce yapılabilir değildi.

Dolayısıyla bu projeler ancak büyük şirketlerin yapabileceği projeler. Bu işlerin maliyeti 150-200 milyon dolar gibi rakamlara ulaşıyor. Dolayısıyla bu derinlikte bir sondaj, büyük bir maddi külfet getiriyor. Teknolojik olarak da bu derinliklerdeki sondajlar son 5 yıldır yapılabiliyor.

 Son birkaç yıldır da üretim imkanları mümkün oldu. Samsun ve açıklarında doğalgaz konusunda herhangi bir çalışma içerisinde değiliz. Batı Karadeniz için doğalgaz, Sinop'un doğusunda ise petrol araması yapmayı öngörüyoruz. TPAO olarak 2015 yılından itibaren petrol üretimine geçmeyi planlıyoruz.

2023'te de Türkiye'nin enerji bağımsızlığını ilan edeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.