TMO Maliye Bakanlığı kapısında
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), üreticinin parasını 1,5 aydır ödemiyor. Ofis, fındık paralarının en geç 25 gün içinde ödeneceğini taahhüt etmişti.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), üreticinin parasını 1,5 aydır ödemiyor. Ofis, fındık paralarının en geç 25 gün içinde ödeneceğini taahhüt etmişti.
Ödeme güçlüğü yaşayan Ofis, fındık paralarını ödeyebilmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşmeler sürdürüyor. Üretici ise ofisten para alamadığı için mağdur durumda.
Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini, ihracatının ise yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. Yaklaşık 8 milyon kişinin geçim kapısı olan fındık, Karadeniz Bölgesi'nin vazgeçilmezi. Yıllara göre 2 milyar dolara kadar çıkan ihracat gelirleriyle de ülke ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Ancak yasak olmasına karşın Batı Karadeniz'deki düz alanların zaman içinde fındık bahçesine çevrilmiş olması nedeniyle fındık üretimi dış ve iç piyasadaki tüketimin çok üzerinde.
Bu durum, fındığın bol olduğu yıllarda kriz yaşanmasına yol açıyor. Bu yıl da rekoltenin 800 bin ton civarında olması, TMO'yu zora soktu. Müdahale alımları nedeniyle geçen yıl 896 milyon görev zararı yazan Ofis, şimdi de üreticinin parasını ödemekte güçlük çekiyor. Ürünün bol olması üretici içinse fiyatların düşmesi anlamına geliyor.
Üretici birlikleri, fındığın parasının 25 gün içinde ödeneceğinin taahhüt edildiği halde 45 gündür paraların alınmadığını dile getiriyor. Alaplı Fındık Üreticileri Derneği Başkanı Ayhan Yılmaz, ofisten para alamadıkları için borçlarını ödeyememekten yakınıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.