Tarım sigortası yaptırdınız mı ?

Tarım sigortası yaptırdınız mı ?

Bakanlar Kurulu kararıyla 30 Aralık 2007 de başlayan Tarım sigortası yaptırmayanlara Ordu Tarım İl Müdürlüğü tarafından uyarıda bulunuldu.

      Bakanlar Kurulu kararıyla 30 Aralık 2007 de başlayan Tarım sigortası yaptırmayanlara Ordu Tarım İl Müdürlüğü tarafından uyarıda bulunuldu.
   Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirme açıklamasında geçmiş yıllarda yaşanan dolu ve don olayları sonucunda zarara uğrayan çiftçilerimize 2090 sayılı kanun kapsamında Devlet tarafından yardımlar yapılmıştır. Ancak bundan sonra meydana gelecek afetlerden dolayı sigorta yaptırmayan üreticilerimiz bu gibi yardımlardan  faydalanamayacaktır denilirken.

Bu kapsamda havuz tarafından teminat altına alınacak ürünler ve riskler şöyle sıralandı.

             (1) Bitkisel ürünler için, dolu ana sigortası teminatı ile birlikte yangın, heyelan, fırtına, hortum ve deprem ek teminatları paket halinde; ayrıca, açık alanda yetiştirilen meyveler için yukarıda belirtilen teminatlara ilave olarak isteğe bağlı don riski teminatı; ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatlar kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak Tarım Sigortaları Havuzu tarafından verilir.          

(2) Seralar için dolu ana sigortası teminatı ile birlikte yangın, heyelan, fırtına, hortum, deprem ve taşıt çarpması ek teminatları paket halinde; ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatlar kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemine entegre edilmiş Örtü Altı Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak Tarım Sigortaları Havuzu tarafından verilir.           

(3) Çiftçi Kayıt Sistemine entegre edilmiş önsoy kütüğü ve soy kütüğüne kayıtlı olan süt sığırları ile kapalı sistemde üretim yapan bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları için ölüm riski teminatı; ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatlar kapsamında Tarım Sigortaları Havuzu tarafından verilir.

(4) Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünlerine, Çiftçi Kayıt Sistemine entegre edilmiş Su Ürünleri Kayıt Sistemine kayıtlı mevcut bilgiler dikkate alınarak, ölüm riski teminatı; su ürünleri sigortası genel şartları, teknik şartları, tarife ve talimatları kapsamında Tarım Sigortaları Havuzu tarafından verilir.

(5) Risk incelemesi gerektiren ve bu inceleme sonucunda Havuz tarafından sigortalanması uygun görülmeyen riskler sigorta edilmez. Bu şekilde Havuz tarafından sigorta edilmeyen riskler Havuz kapsamı dışında kabul edilir.

- Bu karar kapsamında belirlenen riskler için 2008 yılında, sigorta priminin %50'si oranında prim desteği, Tarım Sigortaları Havuzuna bütçenin ilgili tertibinden aktarılarak Devlet tarafından karşılanmaktadır.

            Bu karar kapsamında, Çiftçi, sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmesi  için öncelikle o yıla ait arazi ve ürün bilgilerine dair ÇKS (çiftçi kayıt  sistemi) kayıtlarını İl ve İlçe Müdürlüklerine giderek güncelleştirmesi gerekmektedir. ÇKS kayıtlarını güncellemiş olan  çiftçi, Tarsim" e üye sigorta şirketine veya  acentesine giderek poliçesini imzalamak suretiyle  ürününü sigorta yaptırabilmektedir.

               Bu karar doğrultusunda çiftçilerimizin yukarıda sayılan risk gruplarındaki afetlerden dolayı zarar görmesi halinde mağdur olmamaları için Tarım Sigortası Kanunu kapsamında ürünlerini Şubat ayının sonuna kadar sigorta yaptırmaları gerekmektedir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.