SSGSS fındığı olumsuz etkileyecek

SSGSS fındığı olumsuz etkileyecek

Fındık-SEN Gn.Bşk. Kutsi YAŞAR ; “AKP hükümetinin “Sosyal Reform” naraları ile getirmek isteği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasası en çok da çiftçileri olumsuz etkileyecektir” dedi

  Fındık-SEN Gn.Bşk. Kutsi YAŞAR ; “AKP hükümetinin “Sosyal Reform” naraları ile getirmek isteği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasası en çok da çiftçileri olumsuz etkileyecektir” dedi
   Dünyanın bütün ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de en yoksul kesimler çiftçilerdir. Çiftçiler geçimlerini yürüttükleri tarımsal faaliyetlerle karşılarlar diyen Yaşar yaptığı açıklamanın devamında;
“Ülkemizde tarımsal faaliyetlerde bulunan çiftçilerin gerek arazi varlıkları gerekse de tarımsal faaliyetleri dikkate alındığında %90"lık büyük bir kesimin aylık ortalama asgari ücret düzeyinde dahi gelire sahip olmayan küçük ölçekli üreticiler olduğu görülecektir.

Her 100 fındık üreticisinden 85"nin 18 da ve altında araziye sahip olduğu gerçeğinden hareketle, SSGSS yasa tasarısının bugünkü haliyle yasalaşması durumunda,fındık üreticilerinin %85"inin doğrudan sosyal güvenceden yoksun kalacağı,kendi topraklarında maraba olacakları,her ne kadar devlet garantisi olsa da sağlık sigortasından istenilen şekilde yararlanamayacağı sonucuna varmak zor olmasa gerek.
%12"lik kesimi oluşturan ve 25 da-75 da arasında üretim yapan orta ölçekli fındık üreticilerinde asgari ücret düzeyinde gelire sahip olsalar dahi prime esas olan kazançlarının %33,5"ini her ay düzenli olarak ödeme, ödeyemezlerse ürünlerine el konulması gerçeği ile karşı karşıyadırlar.%3"lük dilimi oluşturan büyük arazi sahiplerinin de zaten böyle bir sosyal güvenceye ihtiyaçları yoktur.
5510 sayılı SSGSS yasa tasarısının gündeme geldiği günden bu yana tüm maddelerinde 900"e yakın değişiklik yapıldığı bundan sonrada son şeklini alıncaya kadar değişikliklere devam edileceği görülmektedir.
Bu durumda fındık üreticileri sendikası olarak;
Gelir düzeyi olarak çiftçiler için asgari ücret ölçeğinin kaldırılmasını, ürünlerin satılmasından kesilen stopaj vergilerinin prime yansıtılmasını,prime esas olan kazançların %33,5 nin değil işçilerdeki gibi %14 ünün esas alınmasını,çiftçilerin prim ödemelerinin hasat dönemlerine denk gelecek şekilde bir ödeme takvimi planlanmasının mümkün olabileceğini ilgililere duyurmak istedik” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum